Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія укр мови.docx
Скачиваний:
127
Добавлен:
21.10.2017
Размер:
790.73 Кб
Скачать

81. Зміни в структурі складного речення української мови.

Складне речення – синтаксична одиниця, утворена на основі граматичного і значеннєвого зв’язку між кількома складовими частими, які щодо внутрішньої будови співвідносяться з простими самостійними реченнями, але за своєю сукупністю утворюють одну комунікативну одиницю вищого порядку.

Походження складних речень сягає періоду індоєвропейської спільності мов. На думку багатьох учених, спочатку вживалися прості незалежні речення. На основі поєднання однотипних простих речень виникли складносурядні, з них складнопідрядні.

Складні речення утворювалися різними шляхами – не тільки в наслідок об’єднання простих речень, а й з різних зворотів у їх складі. При цьому найбільш імовірно, що первісним типом складних речень були безсполучникові.

Під кінець давньоруського періоду процес утворення складних речень пройшов уже основні етапи розвитку. Крім безсполучникових складних речень відкритої і закритої і відкритої структури, були сполучникові речення недостатньої диференціації, з яких витворилися складнопідрядні і складносурядні речення. За староукраїнської доби цей процес тривав далі, поки не завершився створенням такої системи складних речень, яка типова для сучасної укр. мови.

Складне речення поділяється на:

  • сполучникове складне речення;

  • безсполучникове складне речення;

  • складносурядне речення;

  • складнопідрядне речення.

82. Перебудова конструкцій із подвійними відмінками в українській мові.

ПОДВІЙНІ ВІДМІНКИ — поєднання в одній синтаксичній конструкції тотожних, але функціонально різнорідних відмінкових форм. Крім другого називного були відомі ще інші подвійні відмінки – другий знахідний, родовий і давальний, тобто паралельні першому знахідному, родовому і давальному відмінкові форми від іменників, прикметників чи дієприкметників. Перший непрямий відмінок — це придієсл. додаток, другий виступав як узгоджене означення до першого й одночасно як додаток до дієсл., вказуючи на стан, в який переходить об’єкт. Потебня називав конструкції з подвійними відмінками складеними додатками. Узгоджуючись з першими відмінками, другий Зн., Р., Д. водночас тяжіли до присудка, доповнюючи його. Другі відмінки можна розглядати як проміжні члени речення між присудком і додатком чи означенням.

Найпоширенішою у пам’ятках була конструкція знахідного подвійного. Вона виражалась іменниками, прикметниками, займенниками, дієприкметниками при дієсловах називання, володіння, призначення: «и поставлю вы игумена».

Співвідносним із знахідним подвійним був родовий подвійний, що вживався при заперечних дієсловах: «южє не гл̃Ж васъ рабъ» Подвійний давальний виражався дієприкметниками, прикметниками, іменниками, залежав від інфінітива дієсл. быти й одночасно виступав як прикладка до першого давального: «не быти ему живу».

Подвійний називний — предикат, використовувався при дієсловах-зв’язках називання або перетворення: «блажєныи григории поставлıєнъ бысть патриархъ»

З часом внаслідок послаблення зв’язку другого відмінка з першим і посилення залежності його від дієслова в усіх слов’ян. мовах другий відмінок замінився орудним. У сучас. укр. мові на місці подвійних відмінків вживається ор. предикативний або прийменникові конструкції.