Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Л. Спец.діл ІІ курс Дс-2.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
743.94 Кб
Скачать

4. Завдання обліку кадрів

Для правильного і своєчасного прийняття рішення з будь-якого питання керівник установи має володіти інформацією про стан особового складу та рух кадрів. Чітка організація обліку особового складу є передумовою успішної аналітичної і оперативної роботи з кадрами.

Облік кадрів ведеться на всіх підприємствах, в устано­вах, організаціях усіх форм власності, які мають право самостійно приймати та звільняти працівників. Організація обліку кадрів покладається безпосередньо на відділ кадрів, інспектора з кадрів, менеджера з персона­лу, секретаря чи іншого співробітника, який призна­чається наказом керівника чи власника підприємства, ус­танови, організації залежно від кількості особового складу.

5. Місце та склад кадрової документації

Документація з особового складу утворюється як ре­зультат роботи з кадрами підприємства, установи, ор­ганізації Їх підбір, переведення, підготовка, перепідго­товка та виховання). Характеризує ця документація правові, трудові та службові взаємовідносини окремої особи з установою.

У документації з особового складу відображується ді­яльність підприємства з питань обліку, прийняття, пере­ведення, підготовки, перепідготовки, атестації, нагород­ження і пенсійного забезпечення кадрів тощо.

Службові документи з особового складу є підставою для:

а) надання громадянам документи, що засвідчують їхню особу, посаду та фах;

б) одержання пільг, стипендій, пенсій чи іншої фінансової допомоги.

Документація з особового складу використовується також у довідкових цілях.

6. Основні групи кадрових документів

Кадрова документація містить інформацію про особовий склад під­приємства: найм і призначення на посади, навчання, оцінювання, ате­стацію, надання відпусток, заохочення, переведення, звільнення тощо. Кадрова документація є іменною, вона стосується конкретних працюю­чих громадян.

Службові документи з кадрового складу супроводжують людину з початку її трудової діяльності до виходу на пенсію. Вони є підставою для надання документів, що засвідчують посаду, фах, а також слугу­ють основою для надання пільг, стипендій, пенсій чи іншої фінансо­вої допомоги.

Кадрова документація, з метою її вивчення, використання та збері­гання класифікується за окремими ознаками. За функціями кадрові документи поділяють на:

  • організаційні;

  • довідково-інформаційні;

  • розпорядчі;

  • особисті;

  • особові;

  • облікові.

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Укладання та розірвання трудових договорів

План:

  1. Документаційне оформлення руху персоналу.

  2. Визначення трудового договору.

  3. Види договорів.

  4. Контрактна форма трудового договору.

  5. Оформлення трудового договору.

  6. Розірвання трудового договору. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

  7. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

  8. Трудові контракти, трудові угоди.

  1. Документаційне оформлення руху персоналу.

Документаційне забезпечення руху особового складу, в організації, на підприємстві або у фірмі відіграє чи не найголовнішу роль. Знання Кодексу законів про працю України (КЗпП) найголовніших елементів кадрової роботи, бездоганне ведення документації з особового складу, саме й допомо­же обом сторонам запобігти появі конфліктів.

Приймання громадян на роботу здійснюється шляхом укладання трудового договору або трудової угоди.