Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Л. Спец.діл ІІ курс Дс-2.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
743.94 Кб
Скачать
  1. Договір найму (оренди)

За договором найму (оренди) наймодавець (Орендодавець) передає або зобов'язується передати наймачеві (Орендарю) майно в користування за плату на певний термін. Документування договірної діяльності у сфері оренди регу­люється Наказом Фонду державного майна України № 1774 від 23.08.2000 р. «Про затвердження договорів оренди».

Предметом договору може бути річ, наділена індивідуальни­ми ознаками, яка зберігає свій первісний вигляд при неоднора­зовому використанні (неспоживна річ). Предметом договору найму можуть бути майнові права. Законом встановлені види майна, що не можуть бути предметом договору оренди.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном може вноситися на вибір сторін у грошовій або натуральній формі. Договором може бути встановлено періодичний перегляд (індексацію) розміру плати за користування майном.

  1. Договір оренди житла

За договором оренди житла одна сторона - власник житла (Орендодавець) передає або зобов'язується передати другій сто­роні (Орендарю) житло для проживання у ньому на певний термін за плату.

Підстави, умови, порядок укладання та припинення догово­ру оренди житла, що є об'єктом права державної або комуналь­ної власності, встановлюються законом.

Предметом договору оренди житла можуть бути помешкан­ня, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або йо­го частина.

Наймач житла у багатоквартирному житловому будинку має право користуватися майном, що обслуговує будинок.

Помешкання має бути придатним для постійного прожи­вання. Сторонами договору оренди можуть бути фізичні та юри­дичні особи. Якщо наймачем є юридична особа, вона може використову­вати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб. В разі зміни власника житла, переданого в оренду, до ново­го власника переходять права та обов'язки Орендодавця.

Орендар зобов'язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані.

У договорі оренди житла мають бути вказані особи, які про­живатимуть разом із наймачем. Ці особи набувають рівних з наймачем прав та обов'язків щодо користування житлом.

В договорі встановлюється розмір плати за користування житлом і порядок її внесення.

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Документація з господарсько-претензійної діяльності.

План:

  1. Протокол розбіжностей до договорів.

  2. Комерційні акти.

  3. Позовні заяви.

1. Протоколи розбіжностей до договорів

Протокол розбіжностей - це документ, який складається в разі виникнення суперечностей між текстом договору і дода­ною до нього специфікацією. Суперечності стосуються най­частіше умов постачання продукції, форм розрахунків між сторонами тощо.

Проект договору постачання складає, як правило, поста­чальник і надсилає його покупцеві. Покупець зобов'язаний у 10-дений термін підписати договір, скріпити печаткою і по­вернути постачальникові. Якщо покупець не згоден з яким-не-будь пунктом або кількома пунктами договору, він зобов'яза­ний також у 10-дений термін скласти протокол розбіжностей і у двох примірниках направити його разом із підписаними до­говором і специфікацією на адресу постачальника.

Протокол розбіжностей містить такі реквізит:

  • назва документа;

  • назви сторін, між якими виникли розбіжності за догово­ром, із зазначенням номера договору і його дати;

  • формулювання суперечливих пунктів специфікації та до­говору в редакції постачальника, які пишуться з лівого боку;

  • формулювання суперечливих пунктів специфікації та до­говору в редакції покупця, які пишуться з правого боку;

  • підпис, дата і печатка покупця (внизу справа);

  • підпис, дата і печатка постачальника (внизу зліва).