Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Л. Спец.діл ІІ курс Дс-2.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
743.94 Кб
Скачать

2. Формування резерву кадрів

Резерв кадрів формується державним органом з:

  • керівників і спеціалістів підприємств, установ, ор­ганізацій, сфера діяльності яких належить до компетенції цього державного органу та інших органів;

  • працівників місцевих органів державної виконавчої влади і органів самоврядування;

  • випускників вищих навчальних закладів відповід­ного профілю;

  • державних службовців, які підвищили кваліфі­кацію, пройшли стажування або рекомендовані для про­сування на виші посади;

  • осіб, рекомендованих конкурсними комісіями для зарахування до резерву кадрів.

До резерву кадрів зараховуються професійно підготов­лені працівники, які успішно справляються з виконан­ням службових обов'язків, проявляють ініціативу, мають організаторські здібності і необхідний досвід роботи, певні успіхи в навчанні.

3. Планування роботи з резервом кадрів

Керівники державних органів і структурних підроз­ділів проводять роботу з працівниками, зарахованими до резерву кадрів згідно із затвердженими особистими річ­ними планами, в яких передбачається:

— систематичне навчання шляхом самоосвіти; періодичне навчання і підвищення кваліфікації у відповід­них навчальних закладах (у тому числі зарубіжних); участь в роботі семінарів, нарад, конференцій з відповідних проблем та питань діяльності державних органів і струк­турних підрозділів; стажування у відповідному державно­му органі строком до 2 міс; заміщення на період відсут­ності державного службовця посади, на яку зараховано працівника з резерву кадрів; участь у підготовці проектів актів законодавства та інших нормативних документів тощо; вивчення і аналіз виконання законів України, ука­зів і розпоряджень Президента України, постанов і роз­поряджень Кабінету міністрів України, у тому числі на місцях.

4. Мета і завдання атестації

Роль працівників апарату управління у діяльності суб'єктів госпо­дарювання неоціненна, а їх компетентність складає основу успішного господарювання. З метою встановлення відповідності рівня знань, ква­ліфікації працівника займаній посаді проводять атестацію.

Періодичній атестації підлягають працівники апарату управління підприємств, організацій та установ: керівники, спеціалісти та фахівці. Робітники і технічні службовці процедуру атестації не проходять.

Атестація - це спосіб визначення спроможності працівників ефек­тивно виконувати покладені на них службові обов'язки. Мета атестації розкривається у її завданнях.

Завдання атестації:

  • об'єктивно оцінити результати діяльності працівників щодо вико­нання ними своїх обов'язків;

  • встановити з урахуванням кваліфікації, ділових та особистих якос­тей працівників їх відповідність зайнятим посадам;

  • глибше вивчити персонал;

  • виявити перспективних, енергійних, творчо мислячих та ініціатив­них працівників для включення до резерву на заміщення вищих посад;

  • поліпшити організацію добору, розміщення та використання керів­ників, професіоналів та фахівців;

  • укомплектувати ділянки господарського процесу кваліфікованими працівниками;

  • розробити пропозиції:

а) щодо вдосконалення роботи з кадрами;

б) щодо підвищення ефективності праці як окремих працівників так і підрозділів.