Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Л. Спец.діл ІІ курс Дс-2.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
743.94 Кб
Скачать

2. Визначення трудового договору

Відповідно до статті 21 КЗпП України трудовий договір с угодою між працівником та власником підприємства, ус­танови, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, згідно з якою працівник зобов'язується виконувати роботу за певною спеціальністю, кваліфіка­цією або посадою, підпорядковуючись внутрішньому тру­довому розпорядку, а власник підприємства або уповнова­жений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату та забезпечувати необхідні для виконання роботи умови праці, передбачені законодавством про працю, колективним договором і уго­дою сторін.

3. Види договорів

Трудові договори укладаються:

  • на невизначений строк - безстроковий;

  • на визначений строк, що встановлюється за угодою сторін;

  • на час виконання пев­ної роботи.

Строковий договір на визначений строк відрізняється від договору, укладеного на невизначений строк тим, що, по-перше, адміністрація може припинити трудові відноси­ни з робітником після закінчення строку договору без за­значення причин; по-друге, працівник може відмовитися від права звільнення за власним бажанням протягом усього строку договору. Трудовий договір на час виконан­ня певної роботи укладається в тому разі, коли час завер­шення роботи може бути визначений лише приблизно.

4. Контрактна форма трудового договору

Особливою формою трудового договору є контракт, за яким строк дії, права, обов'язки та відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання, в тому числі дострокового, можуть встановлюватись угодою сторін. Контракт укла­дається обов'язково у письмовій формі в двох примірни­ках. За два місяці до закінчення строку чинності контракту за угодою сторін його може бути продовжено або укладено на новий термін. Типова форма контракту з працівником затверджена наказом Мінпраці України від 15.04.94 №23, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 28.04.94 №84/293.

Відповідно до ст.21 КЗпП України власник або упов­новажений ним орган може вимагати від працівника, який працює по безстроковому трудовому договору, укладення контракту лише в тому випадку, якщо він відноситься до категорії працівників, які відповідно до законів України працюють за контрактом.

5. Оформлення трудового договору

Влаштовуючись на роботу, людина мусить пред'явити паспорт та трудову книжку. Якщо робота виконується особами зі спеціальною освітою, то в цьому разі керівник підприємства повинен вимагати від того, хто влашто­вується на роботу, пред'явлення диплома про наявність вищої чи середньої спеціальної освіти або іншого доку­мента, що дає право на виконання відповідної роботи. Характеристику, довідку про стан здоров'я, декларацію про доходи тощо подають тоді, коли це передбачено законодавством, статутом про під­приємство, установу чи організацію.

Особи, які вперше влаштовуються на роботу і не мають трудової книжки, повинні пред'явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку.

Військовослужбовці, звільнені зі Збройних Сил Ук­раїни та інших військових формувань, подають військо­вий квиток. Звільнені з місць відбування кримінального покарання зобов'язані подати довідку про звільнення.

У разі прийняття на роботу забороняється вимагати від громадян відомості про їхню партійну та національну приналежність, віросповідання, походження, а також до­кументи, що не передбачені законодавством.

Працівник вважається прийнятим, якщо на нього оформлений наказ (розпорядження), що оголошується йому під розписку. В наказі чи розпорядженні повинно бути вказано, на яку роботу (посаду) приймається особа. На підставі наказу чи розпорядження вноситься відпо­відний запис до трудової книжки.