Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Л. Спец.діл ІІ курс Дс-2.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
743.94 Кб
Скачать
  1. Договір міни (бартеру)

За договором міни (бартеру) одна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність товар в обмін на іншій товар.

Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який вона передає в обмін, і покупцем товару, який вона одер­жує взамін.

Договором може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості.

Право власності на обмінювані товари переходить до сторін одночасно після виконання зобов'язань щодо передання майна обома сторонами, якщо інше не встановлено договором або за­коном.

Договором може бути встановлений обмін майна на роботи (послуги).

  1. Договір контрактації сільськогосподарської продукції

За договором контрактації сільськогосподарської про­дукції виробник сільськогосподарської продукції зобов'язуєть­ся виробити визначену договором сільськогосподарську продук­цію і передати її у власність заготівельникові (контрактанту) або визначеному ним одержувачеві, а заготівельник зобов'язується прийняти цю продукцію та оплатити її' за встановленим цінами відповідно до умов договору.

До договору контрактації застосовуються загальні положен­ня про купівлю-продаж та положення про договір поставки.

  1. Договір дарування

За договором дарування одна сторона (дарувальник) пере­дає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

Дарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, а також нерухомі речі. Дарунком можуть бути майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть ви­никнути у нього в майбутньому.

Ці договори укладаються в письмовій формі і підлягають нотаріальному посвідченню. Сторонами в договорі дарування можуть бути фізичні та юридичні особи. Батьки або опікуни не мають права дарувати майно дітей чи підопічних.

Дарувальник має право розірвати договір дарування, якщо обдаровуваний зумисно вчинив злочин проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.

Дарувальник має право вимагати розірвання договору дару­вання, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить історичну, наукову, культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

Договір дарування квартир. Цей договір є вказаним вище договором дарування майнового права і підлягає нотаріальному посвідченню.

  1. Договір пожертви

Пожертвою є дарування нерухомих та рухомих речей, зок­рема грошей та цінних паперів, особам (набувачам) для досяг­нення ними певної, наперед обумовленої мети.

До договору про пожертву застосовується положення про договір дарування.

Пожертвувач (благодійник) має право здійснювати конт­роль за використанням пожертви відповідно до мети, встанов­леної договором про пожертву.

Якщо використання пожертви за призначенням виявлялося неможливим, використання її за іншим призначенням можли­ве лише за згодою пожертвувача, а в разі його смерті чи лікві­дації юридичної особи - за рішенням суду.