Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать
    1. . Правосуб'єктність державних аграрних

товаровиробників

Яке – або державне сільськогосподарське підприємство, у відповідності зі ст. ст. 73, 74 Господарського кодексу України, є одним з видів сільськогосподарського виробництва в Україні.

Державне сільськогосподарське підприємство – це заснований на державній власності самостійний статутний суб'єкт господарювання, що має статус юридичної особи і здійснює виробництво продуктів харчування, продовольства тваринного і рослинного походження і підприємницьку діяльність з метою одержання прибутку.

Державне підприємство має самостійний баланс, що поточний і інші рахунки в установах банків, печатка зі своїм найменуванням.

Особливості правосуб'єктності підприємства такого типу – у його утворенні. Відповідно до Законів України “Про власність” (ст. 37), ст. 73 Господарського Кодексу України, державне підприємство утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило без поділу її на частки, і входить до сфери його управління. Державному сільськогосподарському підприємству, відповідно до Декрету уряду України від 31 грудня 1992 р., надане право бути засновником яких – або підприємств.

Державне підприємство може бути створене внаслідок адміністративного поділу інших підприємств, відповідно до антимонопольного законодавства України. Створюється воно і шляхом виділення з підприємства структурних підрозділів і ін.

Оскільки діяльність державних сільськогосподарських підприємств зв'язана з використанням землі сільськогосподарського призначення, Ради народних депутатів наділяють ці підприємства землею на умовах постійного і термінового користування, власником земель залишається держава.

Державні підприємства діють на підставі статуту, що приймає трудовий колектив і затверджує власник майна.

У статуті підприємства визначаються власник і найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет і мети діяльності, види (наприклад, виробництво, реалізація, переробка сільськогосподарської продукції), його органи керування, порядок їхнього формування, компетенція і повноваження трудового колективу і його виборних органів, порядок утворення майна, умови реорганізації і припинення діяльності підприємства.

У найменуванні державного підприємства вказуються його назва (сортоіспитна станція, державний кінний завод) і вид (державне). У статуті підприємства визначається орган, що має право представляти інтереси трудового колективу (наприклад, рада трудового колективу, профспілковий комітет і ін.)

На правосуб'єктність державного підприємства впливає правовий режим його майна. Так, згідно ст. 37 Закону України “Про власність”, ст. 73 Господарського Кодексу, статутові підприємства, майно державного сільськогосподарського підприємства належить йому на праві господарського ведення чи праві оперативного управління.

Підприємство, що здійснює право господарського ведення, володіє, користується і розпоряджається майном на свій ризик. Відчуження від держави засобів виробництва, що є державною власністю і закріплені за підприємством, здійснюється на конкурентних основах (через біржі, по конкурсі, на аукціоні), у порядку, що призначається Фондом державного майна України.