Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

7.2. Створення фермерського господарства

Фермерське господарство є добровільною організацією, що поєднує громадян, що досягли 14-літнього віку і бажають бути учасниками сільськогосподарського виробництва. Членами селянського господарства можуть бути чоловік і жінка, їхні батьки, діти, інші родичі. Допускається створення селянського господарства одною особою. Членами селянського господарства не можуть бути особи, у тому числі і родичі, що працюють у ньому за трудовим договором (контрактові, угоді). При створенні одним із членів родини селянського господарства інші члени родини і родичі самостійно вирішують питання про свою участь у його діяльності.

Фермерське господарство очолює голова, що є його засновником. Голова представляє інтереси господарства перед усіма суб'єктами правовідносин – окремими громадянами, підприємствами, установами й організаціями. Свої повноваження голова господарства може доручити виконувати одному з членів господарства.

У ст. 4 Закону “Про фермерське господарство” передбачено, що право на створення фермерського господарства має кожен дієздатний громадянин України, що досяг 18-літнього віку, що виявив бажання вести сільськогосподарське виробництво, має відповідні документи, що підтверджують його здатність займатися сільським господарством, а також пройшов конкурсний відбір. Це визначення дозволяє говорити про цілий ряд умов створення селянського господарства:

1) дієздатність громадянина. Тобто особа, відповідно до чинного законодавства, здатна мати права й обов'язки. Причому закон зв'язує таку здатність з 18-літнім віком;

2) громадянин зобов'язаний мати документи, що підтверджують його здатність займатися сільським господарством. Любою документ, що підтверджує поінформованість у сільськогосподарському виробництві, є підставою для створення фермерського господарства. Крім загальновідомих (атестат, диплом), такими документами може бути і свідчення про проходження курсів підготовки фермерів, що можуть організовуватися в місці перебування майбутніх фермерів або при вищих навчальних закладах. Це умова в абсолютних випадках стосується осіб, що приїжджають у село, що не були постійними жителями сільської місцевості;

3) майбутній фермер повинний пройти конкурсний добір. З цією метою виконком місцевої Ради народних депутатів створює районну (міську) комісію. У її склад включаються представники районного (міського) Ради народних депутатів, керування сільського господарства і відділу земельних ресурсів, Асоціації фермерів, інших зацікавлених державних і громадських організацій;

Основним питанням при створенні господарства є проблема землекористування. Громадяни, що виявили бажання звістки селянське господарство, для одержання земельної ділянки звертаються до відповідної районної державної адміністрації с заявою. У заяві вказуються бажані розміри і місце розташування ділянки, кількість членів фермерського господарства. Викладаються інші факти, що відповідають умовам створення фермерського господарства. До заяви додається рішення професійної комісії з питань створення фермерських господарств щодо наявності у громадянина достатнього досвіду роботи у сільському господарстві або необхідної кваліфікації і спеціальної підготовки.

Дана заява повинна бути розглянута в місячний термін. У випадку її задоволення районна або міська державна адміністрація або орган місцевого самоврядування замовляє за рахунок Українського державного фонду підтримки фермерських господарств розробку проекту відведення ділянки.

Проект відведення земельної ділянки узгоджується з власником землі, органом землевпорядження, природоохоронним, санітарним і органом архітектури.

В разі відмови органів державної влади та органів місцевого самоврядування у наданні земельної ділянки для ведення фермерського господарства, фермер може звернутися в суд для остаточного рішення цього питання. Рішення суду про задоволення позову є підставою для відведення ділянки в натурі, видачі документа, що підтверджує право власності або укладання договору оренди. Відведення земельної ділянки в натурі проводиться після збору врожаю на цій ділянці.

Земля, яка наділяється фермерському господарстві, передається в приватну власність і надаються в оренду із земель державної або комунальної власності.

Важливим етапом у становленні селянського господарства є правове закріплення його положення. На ім'я голови видається Державний акт на право приватної власності на землю, договір оренди, інші документи, що можуть бути передбачені чинним законодавством. Після цього селянське господарство підлягає державної реєстрації, що повинна бути проведена за наявності всіх необхідних документів протягом не більше 5 робочих днів. Органи державної реєстрації протягом цього терміну внести дані з реєстраційної картки до Реєстру суб’єктів підприємницької діяльності та видати Свідоцтво про державну реєстрацію фермерського господарства.

З моменту реєстрації селянське господарство здобуває статус юридичної особи. Після державної реєстрації фермерське господарство одержує печатку із своїм найменуванням і адресою, відкриває поточні та владні(депозитні) рахунки в установах банку і вступає в відносини з підприємствами, установами та організаціями.