Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

8.4. Договори на виробничо-технічне обслуговування

Технічний сервіс – ємне поняття, що включає комплекс робіт, надання різних послуг, навчання і перепідготовку кадрів, технічний огляд техніки, її діагностику й ін.

Договір на виробничо-технічне обслуговування передбачає ремонт тракторів, автомобілів, комбайнів, іншої техніки, двигунів, агрегатів, вузлів, технічне обслуговування машинно-тракторного парку, виконання будівельних, монтажних робіт, підготовку і перепідготовку механізаторів, працівників інших професій.

За договором на ремонт і технічне обслуговування сільськогосподарської техніки ремонтні роботи передбачаються, виходячи з потреб аграрного підприємства. У договорі передбачаються ДСТ, ТУ, котрі повинні мати машини й агрегати після поточних (капітального) ремонту. Ремонт виробляється в чітко обговорений термін. Приймання-здача в ремонт машини оформляються актом на кожну машину, підписується представником замовника і виконавця. В акті вказуються технічний стан і комплектність машин, вид необхідного ремонту. Представники сторін мають право скласти дефектну відомість, що враховується при проведенні ремонтних робіт.

У договорі вказується кількість машинних агрегатів, яким потрібен ремонт, вид ремонту, календарні терміни (час здачі і час одержання з ремонту), загальна вартість робіт, відповідальність за порушення договірних зобов'язань.

Агропромислові підприємства зобов'язані підготувати машини до ремонту, доставити них на місце, зазначене в договорі. Відремонтована техніка повинна бути відрегульована, змазана, заправлена олією, паливом. Виконавець зобов'язаний гарантувати надійну роботу машин за умови дотримання правил технічної експлуатації на термін, зазначений ТУ, ДСТ.

Замовник зобов'язаний у термін, зазначений у договорі, прийняти відремонтовану техніку, оплатити вартість виконаних виконавцем робіт і вивезти технікові. Якщо при прийманні техніки буде виявлена невідповідність їхнім стандартам, ТУ, недоліки усуваються за рахунок виконавця. Після капітального ремонту тракторів, машин виконавець зобов'язаний передати аграрному підприємству паспорт (формуляр) і гарантійний талон.

Технічне обслуговування може бути самостійним предметом договору. Система технічного обслуговування машин – комплекс операцій по відновленню працездатності або справності машин відповідно до їх призначення. За таким договором виконавець бере на себе зобов'язання забезпечити високоякісне обслуговування машин відповідно до ДСТ, ТУ, правилами й інструкціями, а також вчасно усувати несправності в машин у процесі їхньої експлуатації. Роботи виробляються як у майстернях виконавця, так і безпосередньо на місці (на аграрному підприємстві) силами і засобами бригад виконавця.

Підприємства-виконавці гарантують безперебійну роботу вузлів і агрегатів, що пройшли технічне обслуговування, до чергового такого обслуговування. Виконання робіт з технічного обслуговування машин після усунення несправностей, проведення поточного ремонту, оформляється актом, що підписується представниками обох сторін.

На кожну машину, що пройшла комплексну діагностику, виконавець заповнює акт технічного стану, де відбиває гарантований залишковий ресурс, а на машини, що підлягають ремонтові, – акт технічного стану з переліком основних ремонтних робіт, у яких є необхідність. Належним чином оформлений акт є підставою для оплати рахунків за виконані роботи. Якщо при прийманні робіт буде встановлено, що вони виконані неякісно, сторони зобов'язані скласти акт, у якому знайдуть відображення виявлені дефекти і терміни їхнього усунення. Недоліки усуваються за рахунок виконавця.