Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

4.3. Підстави і порядок припинення права членства у сільськогосподарських підприємствах кооперативного типу

У соціально-економічному плані припинення права членства в сільськогосподарських підприємствах кооперативного типу обумовлено винятково суб'єктивними причинами, тобто залежить від волевиявлення кожного конкретного члена. Виключенням із загального правила є припинення права членства у випадках припинення діяльності підприємства (у випадку реорганізації або ліквідації підприємства), виключення особи з числа членів підприємства, у випадку смерті, у випадку припинення трудової участі, утрати юридичною особою свого статусу.

Припинення права членства в сільськогосподарських підприємствах кооперативного типу зв'язано з фактом подачі заяви про вихід з підприємства і прийняття загальними зборами або зборами уповноважені рішення про вихід або виключення з членів підприємства.

Заява про вихід із членів підприємства свідчить про добровільне припинення членства в підприємстві, а виключення здійснюється на підставі ініціативи органів керування підприємства.

Заява члена підприємства про вихід повинне бути розглянуто правлінням і загальними зборами або зборами уповноважених не пізніше, ніж у тримісячний термін з моменту подачі заяви, якщо інше не передбачено установчими документами підприємства. Аграрне законодавство не містить переліку основ для виходу з членів підприємства, вони можуть бути найрізноманітнішими в кожнім конкретному випадку.

Для оформлення виходу необхідно, щоб член підприємства звернувся в орган керування підприємством, відповідно до його статуту, з письмовою заявою про вихід. Така заява повинна бути розглянута на правлінні підприємства і винесено на розгляд загальних зборів або збори уповноважених.

Припинення членства шляхом виключення з числа членів підприємства здійснюється на основі рішення вищого органа керування відповідно до статуту підприємства. Не допускається виключення з членів підприємства без достатніх на те основ, за незначні провини, що не були порушеннями трудової дисципліни. Рішення про виключення з членів підприємства може бути оскаржено особою в суді.

Юридичний факт припинення членства приводить до рятування від статусу члена підприємства. Цьому громадянинові повинна бути видана без затримки трудова книжка і зроблена розрахунок.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте поняття членства.

2. Що означає поняття “дійсне членство ”?

3. Розкрийте поняття “асоційоване членство ”, яка його природа?

4. Який існує порядок прийому громадян у члени підприємства кооперативного типу?

5. З якого моменту виникає право членства?

6. Чи розрізняється обсяг повноважень дійсних членів і асоційованих членів?

7. Розкрийте майнові правомочності членів підприємств.

8. У чому полягають організаційні правомочності членів підприємств?

9. Охарактеризуйте контрольні правомочності членів підприємств.

10. У чому сутність трудових права членів підприємств кооперативного типу?

11. Розкрийте зміст соціальних повноважень членів підприємств.

12. У яких випадках припиняється право членства?