Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте термін “правосуб'єктність”.

2. По яких підставах можна розділити правосуб'єктність аграрних товаровиробників?

3. Які нормативні акти регулюють правове положення колективних і кооперативних підприємств?

4. З якого моменту підприємство здобуває право юридичної особи?

5. У чому виявляється особливість правосуб'єктності колективних і кооперативних підприємств?

6. Які нормативні акти регулюють трудові правовідносини в колективних і кооперативних підприємствах?

7. Які нормативні акти регулюють правове положення акціонерних товариств?

8. У чому особливість правосуб'єктності акціонерних товариств?

9. Охарактеризуйте порядок розподілу прибутку в акціонерному товаристві?

10. Розкрийте особливість правосуб'єктності державних аграрних товаровиробників.

11. Охарактеризуйте правовий режим майна державного аграрного підприємства.

12. Які нормативні акти регулюють трудові відносини в державних аграрних підприємствах?

13. Поясните поняття «припинення діяльності підприємства».

14. Як при реорганізації вся сукупність прав і обов'язків підприємства переходить до його правонаступника?

15. Що розуміється під банкрутством аграрного підприємства?

16. Які нормативні акти регулюють дані правовідносини?

17. З якого моменту підприємство вважається ліквідованим?

Питання для самостійного вивчення

1. Вивчати процедуру державної реєстрації припинення діяльності суб’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи.

2. Вивчати законодавчі акті щодо порядку реєстрації припинення діяльності суб’єкта підприємницької діяльності.

Тема 4. Право членства громадян в сільськогосподарському підприємстві кооперативного типу

4.1. Поняття права членства

Право членства в сільськогосподарських підприємствах кооперативного типу (сільськогосподарських кооперативах, союзах селян, агрофірмах) являє собою сукупність правових норм законів і підзаконних внутрішніх локальних правових актів, якими встановлені загальні правила порядку й умови вступу громадян у сільськогосподарські підприємства кооперативного типу, юридичне оформлення цього факту, виникнення статутних прав і обов'язків громадян-членів, а також правила припинення перебування громадян у складі членів підприємств даного типу.

Правовою основою членства в колективних сільськогосподарських підприємствах є норма ст. 36 Конституції України, відповідно до якої громадяни України мають право на волю об'єднання в політичні партії і громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і воль і задоволення політичних, економічних, соціально-культурних і інших інтересів. Ця норма конкретизується в ст. 5 Закону України “Про колективне сільськогосподарське підприємство”, що говорить, що членство в підприємстві ґрунтується на праві добровільного вступу в члени підприємства і безперешкодного виходу зі складу його членів.

Членство в сільськогосподарських кооперативах і інших підприємствах кооперативного типу може бути двох видів: дійсним і асоційованим. Такий поділ поняття членства був уведений з 17 липня 1997 р., з часу прийняття Закону України “Про сільськогосподарську кооперацію”, що юридично закріпив два поняття: “асоційований член кооперативу” і “член кооперативу” або “дійсний член”.

На основі чинного законодавства право членства реалізується через волевиявлення конкретного громадянина. Ст. 5 Закону України “Про сільськогосподарську кооперацію” говорить про те, що кооператив створюється його засновниками на добровільних початках, його членами можуть бути юридичні і фізичні особи, що досягли віку 16 років і виявили бажання брати участь у діяльності кооперативу.

Право членства в сільськогосподарському кооперативі є узаконеним правовим зв'язком між підприємством і його членами і виступає основним інститутом аграрного права.

Без вступу громадян у членські відносини неможливе виникнення аграрного підприємця – юридичної особи. Право членства є юридичним фактом, що породжує взаємні права й обов'язки його членів.

Право членства в КСП, сільськогосподарському кооперативі характеризується наступними рисами: охоплює всіх громадян України, є рівним правом для всіх громадян незалежно від статі, раси, національності, утворення, є особистим правом.

Порядок прийому громадян у члени аграрного підприємства кооперативного типу передбачає подачу письмової заяви в правління підприємства кооперативного типу, що розглядає його в присутності заявника на своєму засіданні. На правлінні лежить обов'язок розглянути заяву і винести рішення: рекомендувати або не рекомендувати громадянина в члени аграрного підприємства. Законодавчо даний порядок закріплений у і в ст. 9 Закону України “Про сільськогосподарську кооперацію ”.

У громадянина, прийнятого в члени підприємства, право членства виникає з моменту розгляду заяви на правлінні і рекомендації правління або його голови вищому органові самоврядування, як встановлено установчими документами підприємства. Особа, що не була рекомендована правлінням (головою), може оскаржити відмовлення загальним зборам або зборам уповноважених.