Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

8.5. Договори на виробництво цукру, м’ясомолочних і інших

продуктів

Серед усього різноманіття виробничо-господарських договорів видне місце належить договорам, що укладають аграрні підприємці з підприємствами, на яких переробляється сільськогосподарська сировина і виробляються продукти харчування. У першу чергу, це цукрозаводи і цукрокомбінати, що роблять цукор. На м'ясокомбінатах виробляються вибій худоби, випуск м'ясних продуктів харчування, сировини для легкої промисловості. Видне місце серед продуктів харчування належить молочної продукції, а також продукції з овочів і фруктів. Виробництво цієї продукції є основним напрямком господарювання сільськогосподарських підприємств, він забезпечує зайнятість працівників сільського господарства і переробної промисловості.

Правове забезпечення діяльності зазначених суб'єктів підприємництва здійснюється на основі законодавства і цілого ряду аграрно-договірних зобов'язань.

Виробничо-підприємницька діяльність цукропереробних заводів, м'ясокомбінатів, маслозаводів, консервних, виноробних і інших заводів, їхня організаційно-комерційна діяльність по збуті зробленої продукції виробляються при обов'язковому дотриманні вимог законодавства про якість і безпеку продуктів харчування відповідно до Закону України “Про якість і безпеку продуктів харчування і продовольчої сировини ”, прийнятим Верховною Радою України 23.12.1997 р.

Аграрно-договірні зобов'язання цукрозаводів із сільськогосподарськими підприємствами, що займаються вирощуванням цукрового буряка, починаються з укладання договору на її вирощування, збір і переробку. Мета даного договору - одержання сторонами оптимально можливого прибутку від виробництва і переробки. Термін дії договору – один рік.

Договором визначаються права та обов'язки сторін. Господарство за свій рахунок доставляє вирощений буряк на цукрозавод.

За допомогою висновку договорів регулюються взаємини між аграрними підприємствами і молокозаводами, наділеними правом покупців молочної сировини. Предметом таких договорів є різні види молочної сировини, вершки, знежирене молоко, що виробляє постачальник. Він зобов'язаний поставляти молочна сировина такої якості, що визначається відповідної державним стандартам. Кількість і якість сировини встановлюються в присутності представника покупця відповідно до діючих стандартів України.

На покупця покладаються обов'язки прийняти сировину за графіком, установити відповідність якості встановленим стандартам, забезпечити дезінфекцію і промивання автомолокоцистерн з оцінкою у відповідних документах. Результати приймання сировини оформляються актом.

Відповідно до договору ціни на сировину формуються в залежності від його якості, кількості і періодичності постачання. За взаємною домовленістю ціни на сировину можуть змінюватися й у залежності від сезону, умов ринку. Сторона, що своїми діями заподіяла іншій стороні збитки, зобов'язана відшкодувати них у повному обсязі.

У системі аграрно-договірних зобов'язань сільськогосподарських товаровиробників важливе місце належить договорам з м'ясокомбінатами. Відповідно до договору товаровиробник (господарство) доставляє на м'ясокомбінат підготовлену для здачі партію худоби, птаха, що супроводжує спеціальний представник. Здаються м'ясо, птах, худоба повинні мати якість, що відповідає стандартам, технічним умовам і ветеринарним вимогам. Ціни за здану худобу встановлюються за згодою сторін.

М'ясокомбінат розраховується за прийняту худобу відповідно до кількості і якістю, після вибою худоби, але не пізніше десяти днів після переробки й оформлення приймально-здавальних документів.

За порушення договірних зобов'язань сторони несуть відповідальність.