Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

5.3. Права й обов'язки власників земельних ділянок, власників,

користувачів і орендарів земельних ділянок

Відповідно до діючого законодавства України, землекористувачам земельних ділянок надані широкі права. Так, згідно ст. 95 Земельного кодексу України, землекористувачі мають право:

1) самостійно господарювати на землі;

2) власності на посіви і насадження сільськогосподарських або інших культур, на зроблену сільськогосподарську продукцію;

3) використовувати у встановленому порядку для власних нестатків наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові угіддя, водні об'єкти, а також інші корисні властивості землі;

4) на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом;

5) зводити житлові будинки, виробничі й інші будівлі і спорудження.

Крім того, землекористувачі можуть мати інші права, якщо це передбачено законом або договором.

Порушені права землекористувачів підлягають відновленню в порядку, визначеному чинним законодавством.

Крім прав, наданих землекористувачам чинним законодавством, вони несуть і наступні обов'язки, закріплені в ст. 96 Земельного кодексу:

1) забезпечують використання земель по цільовому призначенню;

2) виконують вимоги законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

У процесі здійснення господарської діяльності землекористувачі мають право користування поверхневими, підземними й іншими водами для задоволення господарсько-побутових потреб, можуть споруджувати гідротехнічні будівлі і прибудови, здійснювати їхній ремонт і реконструкцію, жадати від власника водного об'єкта підтримки відповідної якості води. У той же час, використовуючи води для сільськогосподарських нестатків, водокористувачі зобов'язані ощадливо використовувати водні ресурси, дотримувати встановлених нормативів скидання забруднюючих речовин, здійснювати заходу для профілактики забруднення їх стічними водами, підтримувати в належному стані прибережні очисні спорудження і технічні прибудови. Крім цього, у випадку спеціального водокористування землекористувачі зобов'язані одержати відповідну ліцензію, проводити охорону вод і вчасно вносити платежі за спеціальне водокористування.

Крім того, використання корисних копалин повинне здійснюватися, виходячи з принципів цільового, раціонального і комплексного використання надр, безпеки для працюючих і населення, охорони навколишнього природного середовища.

При здійсненні лісокористування аграрні підприємці і громадяни мають право використовувати лісові ресурси для культурно-оздоровчих, рекреаційних, природоохоронних і інших цілей. При цьому, вони зобов'язані проводити різні роботи способами, що забезпечують схоронність оздоровчих і захисних властивостей лісів, створювати сприятливі умови для відновлення лісонасаджень, охорони флори і фауни.

Використання об'єктів тваринного світу повинне вироблятися з використанням установлених правил, норм, способами, що забезпечують їхня схоронність і поліпшення середовища.

Законом можуть бути встановлені й іншого обов'язку землекористувачів.