Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

4.2. Права й обов'язки членів підприємств кооперативного типу

Кожен член аграрного підприємства кооперативного типу має права й обов'язки, передбачені чинним законодавством і установчими документами підприємства. Правомочність членів сільськогосподарських підприємств, як рівноправних громадян України, ґрунтується на Конституції України. Усі члени підприємств кооперативного типу користуються правами і несуть обов'язки, що знайшли подальший розвиток із прийняттям Законів України “Про власність”, “Про сільськогосподарську кооперацію ”, законів і підзаконних нормативних актів, нового Земельного кодексу України і змін у Цивільному кодексі, що стосуються права власності.

Диференціація й особливість правовідносин за участю аграрних підприємств лежать в основі розмежування прав і обов'язків членів підприємств. Правомочність членів аграрних підприємств поділяється на організаційні правомочності, трудові, управлінсько-контрольні, майнові і соціальні.

Правомочність членів підприємств кооперативного типу організаційного характеру представляє їхні права й обов'язки, що стосуються правил вступу в члени підприємства, юридичного оформлення членства, регулювання припинення членства, оформлення цього факту і регламентує наслідку припинення членства в підприємстві.

Основу трудових прав членів аграрних підприємств складають правові норми Кодексу законів про працю, особливо ті, котрі відбиті в установчих документах підприємств. Трудовим і аграрним законодавством регулюються права членів цих підприємств, правила трудової дисципліни, оплати праці, дисциплінарної і матеріальної відповідальності, охорони праці і здоров'я. У випадку порушення трудових прав член підприємства може захистити свої права, у тому числі й у судовому порядку.

Управлінська діяльність аграрних підприємств здійснюється членами підприємств на принципах самоврядування, широкої демократії, гласності, участі членів підприємства в рішенні різноманітних питань діяльності підприємства. Активна участь членів цих підприємств у здійсненні права самоврядування детально регламентується нормами статутів цих підприємств за принципом «один член – один голос» незалежно від його майнового внеску.

Майнові правомочності дійсних членів і асоційованих членів сільськогосподарського кооперативу мають істотні розходження. Ст. 20 Закону України “Про сільськогосподарську кооперацію” визнає кооператив власником будинків, споруджень, грошових і майнових внесків його членів, а також продукції, прибутку й іншого майна. Кооператив відповідає за своїми обов'язками всім приналежної йому майном. Члени кооперативу відповідають по зобов'язаннях кооперативу тільки в межах пайового майнового внеску. У свою чергу, кооператив не несе відповідальність по зобов'язаннях членів кооперативу.

Формою реалізації членських майнових прав є право на одержання частини прибутку за результатами господарської діяльності підприємства. У відповідності зі ст24 Закон України “Про сільськогосподарську кооперацію ”, членам аграрних підприємств кооперативного типу щомісяця нараховується частина прибутку в залежності від частки в пайовому фонді підприємства. За бажанням члена КСП чистий прибуток може бути виплачена в грошовій формі або перерахована на збільшення його частки в пайовому фонді.

Юридичний факт припинення членства породжує в громадянина право на одержання паю, право вимоги від підприємства виконання зобов'язання передати йому його частина майна (пай).

Ряд законодавчих актів покладає на членів підприємств кооперативного типу й інші зобов'язання, спрямовані на досягнення статутних цілей: одержання прибутку, зміцнення конкурентоздатності підприємства на ринку, недопущення банкрутства.