Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Особлива частина аграрного права

Варіант 1

1. Дайте змістовні відповіді на теоретичні питання:

1.1. Конституція України і закони – основа аграрного права

1.2. Договір на виробничо-технічне обслуговування

2. Дайте юридичну оцінку ситуації

1.1. Правління сільськогосподарського ТОВ «Мрія» прийняло рішення про ліквідацію товариства та визнало строк для заяви претензій кредиторів в СМІ – 1 місяць з моменту об’яви про ліквідацію.

Які порушення закону допущені ?

1.2. Скотник Нікіфоров був відсутній на роботі протягом всього робочого дня без поважних причин. Згідно приказу директора ООО “Промінь” він був звільнений за прогул. Нікіфоров подав заяву в судові органи про поновлення на роботі. У неї він акцентував повагу на те, що зведення про стягнення не повинні бути внесені в трудову книжку робітника.

Обґрунтуйте законність вимог Нікіфорова.

Варіант 2

1. Дайте змістовні відповіді на теоретичні питання:

1.1. Поняття, види й особливості джерел аграрного права

1.2. Договір на виробничо-технічне обслуговування

2. Дайте юридичну оцінку ситуації

1.1. Член фермерського господарства «Промінь» Сідоров помер, не оставив заповіту. Після його смерті осталось майно та земельна ділянка в уставному фонді фермерського господарства. У місті в державної установі працює дочка Сидорова.

Має дочка Іванова право на майно після смерті батька у випадку, що вона відмовилась від праці у фермерському господарстві і бажає жити у місті?

1.2. Зоотехнік Івін став асоціїрованим членом сільськогосподарського кооперативу «Мрія», або трудову діяльність бажав продовжити у ТОВ «Земля» у зв’язку з тім, що тут була вакантна посада та подав заяву про прийом на роботу у дирекцію ТОВ. У заключенні трудового договору йому було відмовлено по причині, що він є членом сільськогосподарського кооперативу та згідно чинно законодавства він повинен там працювати.

Обґрунтуйте законність відмови у прийомі на роботу.

Варіант 3

1. Дайте змістовні відповіді на теоретичні питання:

1.1. Проблеми та шляхи становлення аграрного законодавства України

1.2. Договір кредитування

2. Дайте юридичну оцінку ситуації

1.1. Акціонерне товариство “Промінь” мало на праві постійного користування 240 г земель сільськогосподарського призначення. Наглядова рада товариства прийняла рішення про продаж 35 г земель фермерському господарству в зв’язку з тим, що не має матеріальних та фінансових ресурсів для її обробки.

Обґрунтуйте законність рішення.

1.2. Згідно рішення ради народних депутатів про передачу й надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства було прийняте на найближчій сесії виконкому ради народних депутатів. На підставі цього рішення сесії, голова фермерського господарства вимагав відвести земельну ділянку в натурі незважаючи на те, що земельна ділянка була надана в оренду ООО «Світанок» та врожай повинен бути зібраний через 1 місяць.

Які порушення закону допущені в цій ситуації?

Варіант 4

1. Дайте змістовні відповіді на теоретичні питання:

1.1. Поняття та класифікація аграрних правовідносин

1.2. Поняття та види аграрно-технічне постачання

2. Дайте юридичну оцінку ситуації

1.1. При реорганізації КСП “Врожай” було створено приватне підприємство “Квітка” Петрова заключила договір оренди земельного паю, який належав її на праві власності, а також передала земельний пай своїй сусідки, яка жила у місті у своїх дітей. Згідно договору оренди Іванова отримала у вигляді орендної плати за рік 40 л соняшникової олії та 25 кг цукру. Через 4 році сусідка звернулась до директора з проханням уплатити орендну плату за користування її земельною ділянкою.

Як вирішити цю справу.

1.2. В районну державну адміністрацію Волновахського району звернулись ТОВ «Промінь» та приватне підприємство «Злагода» із заявою про реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю “Світанок”, засновниками якого вони є, й надало документи, які необхідні для реєстрації даної організаційно-правової форми. Проте в реєстрації ТОВ “Світанок” було відмовлено.

Обґрунтуйте мотиви відмови в реєстрації ТОВ “Світанок”.

Варіант 5

1. Дайте змістовні відповіді на теоретичні питання:

1.1. Внутрішньогосподарські правовідносини

1.2. Поняття та види аграрно-договірних зобов’язань

2. Дайте юридичну оцінку ситуації

1.1. Справами сільськогосподарського кооперативу “Світанок” керувало правління, яке прийняло рішення про ліквідацію кооперативу , а також про черговість кооперативних виплат та виплат часток доходу на пай. Згідно рішення правління у разі ліквідації кооперативу першочергове право на отримання майнового внеску та відповідних часток доходу мають члени кооперативу, у другу чергу – асоційовані члени кооперативу.

Обґрунтуйте законність рішення правління.

1.2. Згідно з рішенням сесії ради народних депутатів було створене акціонерне сільськогосподарське “Світанок”. Прокурор району опротестував рішення сесії.

Дайте правову оцінку дій прокурора.