Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

Питання для самостійного вивчення

1. Який існує порядок оформлення виходу з членів підприємства?

2. Чи визначені законодавчо підстави припинення членства в підприємстві?

3. Чи можна оскаржити рішення загальних зборів членів підприємства про виключення з членів підприємства?

Тема 5. Правові форми використання земель

5.1. Право постійного користування землею

У відповідності зі ст. 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою – це право володіння і користування земельною ділянкою, що перебуває в державній або комунальній власності, без установленого терміну.

Право постійного користування земельною ділянкою з земель державної або комунальної власності здобувають лише підприємства, установи, організації державної або комунальної форми власності у відповідності зі ст. 122 Земельного кодексу України.

Сільські, селищні, міські Ради народних депутатів надають земельні ділянки в постійне користування для всіх нестатків із земель комунальної власності відповідних територіальних громад.

Районні, обласні Ради надають земельні ділянки в постійне користування юридичним особам із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Районні державні адміністрації на їхній території надають земельні ділянки з земель державної власності в постійне користування юридичним особам у границях сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб і за границями населених пунктів для:

1) сільськогосподарського використання;

2) ведення лісового і водного господарства;

3)будівництва об'єктів, зв'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, лікарень, підприємств торгівлі).

Обласні державні адміністрації надають земельні ділянки з земель державної власності в постійне користування юридичним особам у границях міст обласного значення і за границями населених пунктів для всіх потреб, крім випадків, передбачених ч. 3, 7 ст. 122 Земельного кодексу України.

Київської і Севастопольська міської державної адміністрації надають земельні ділянки з земель державної власності в постійне користування юридичним особам у границях їхніх територій для всіх потреб, крім випадків, передбачених ч. 7 ст. 122 Земельного Кодексу.

Згідно п. 6 ст. 122 Земельного кодексу України Рада Міністрів Автономної Республіки Крим надає земельні ділянки з земель державної власності в постійне користування юридичним особам у границях міст республіканського значення і за їх границями для всіх потреб, крім випадків, передбачених ч. 3, 7 ст. 122 Земельного Кодексу.

Кабінет Міністрів України надає земельні ділянки з земель державної власності в постійне користування юридичним особам у випадках, передбачених ст. ст. 149, 150 Земельного Кодексу, для суспільних потреб, будівництва доріг, трубопроводів, нафтових і газових родовищ і ін.

Надання земельних ділянок у постійне користування юридичним особам виробляється у відповідності зі ст. 123 Земельного кодексу, на підставі рішень органів виконавчої влади і місцевого самоврядування за проектами відводу ділянок.

Умови і терміни розробки проектів відводу земельних ділянок визначаються договором, що полягає між замовником і виконавцем робіт.

Юридична особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки в постійне користування з земель державної або комунальної власності, звертається з відповідним клопотанням у районній, Київській і Севастопольську міській державній адміністрації або в сільські, селищний або міський ради.

До клопотання додаються документи, що обґрунтовують розмір, призначення і місце розташування ділянки.

Відповідна районна державна адміністрація або відповідна рада розглядають клопотання в місячний термін і дають згоду на розробку проекту відводу земельної ділянки. Цей проект підлягає узгодженню з землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронними і санітарно-епідемічними органами, органами архітектури й охорони культурної спадщини і після одержання висновку державної земле підрядної експертизи подається у відповідну адміністрацію або раду, що розглядають його в місячний термін і приймають рішення про надання земельної ділянки.

Аналогічний порядок надання земельних ділянок у постійне користування встановлюється при виділенні земельних ділянок обласними державними адміністраціями, Радою Міністрів Автономної Республіки Крим або Кабінетом Міністрів України, відповідно до п. 8 ст. 123 Земельного кодексу.

Відмова органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади у виділенні земельної ділянки в користування або залишення заяви без розгляду можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Право постійного користування земельною ділянкою виникає після одержання користувачем документа, що закріплює право постійного користування земельною ділянкою, і його державної реєстрації відповідно до ч. 1 ст. 125 Земельного Кодексу.

Приступати до використання земельної ділянки до встановлення його границь у натурі (на місцевості) і одержання документа, що закріплює право на нього, і державної реєстрації забороняється.

Відповідно до чинного законодавства право постійного користування земельною ділянкою може бути припинене у випадках, передбачених ст. 141 Земельного кодексу:

Порядок припинення права користування земельною ділянкою, що використовується з порушенням земельного законодавства, регламентується нормами ст.144 Земельного Кодексу.