Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право. Хрімлі І.О. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать
    1. . Зовнішньогосподарські правовідносини

Зовнішньогосподарські правовідносини – це можливість, потреба і необхідність вступати в господарські зв'язки на основі виробничої діяльності з метою одержання прибутку відповідно до статутних напрямків діяльності.

Це правовідносини зв'язані із самою появою сільськогосподарських підприємств як суб'єкта (юридичної особи). Відносини на цьому етапі складаються між майбутнім сільськогосподарським виробником і державним органом влади. Усі підприємства вважаються юридичною особою з моменту реєстрації згідно Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”. При реєстрації фермерського господарства передбачена трохи інша процедура. Спочатку виробляються відвід земельної ділянки й одержання Державного акта на право приватної власності на землю або укладання договору на тимчасове користування землею на умовах оренди. Потім здійснюється державна реєстрація фермерського господарства, і воно здобуває статус юридичної особи.

Аналогічні правовідносини складаються між суб'єктами сільськогосподарської діяльності і державних органів, що здійснюють керівництво агропромисловим комплексом. Ці правовідносини виникають у процесі законотворчої роботи за допомогою прийняття нормативних актів, що є основою регулювання різноманітних відносин господарського і соціального напрямку між суб'єктами, що беруть участь у сільськогосподарській діяльності, і рекомендаційних актів, що є джерелом аграрного права і регулюють внутрішні правовідносини.

Правовідносини в сфері господарської діяльності – це і відносини з промисловими структурами в зв'язку з матеріально-технічним постачанням. Усі ці об'єкти складають предмет господарських договорів. Ці відносини встановлюються безпосередньо або через оптові організації, що виконують функції продажу, дилерське й організаційно-технічне обслуговування сільськогосподарської техніки. Значна питома вага серед зовнішньогосподарських договорів складають договори перевезення залізничним, автомобільним, повітряним і морським транспортом.

Сільськогосподарські підприємства вступають у договірні відносини з банківськими організаціями по розрахунках і кредитуванню. Одержання кредиту для більшості сільськогосподарських підприємств є дуже складним процесом.

Велика питома вага серед усього різноманіття що укладаються зовнішньогосподарських договорів займають договори закупівлі-продажу насінь, добрив, засобів захисту рослин.

Також існують правовідносини, спрямовані на створення міжгосподарських насінних фондів, фонду соціального страхування й інші.

Питання для самоконтролю

1. Приведіть приклади внутрішньогосподарських правовідносин.

2. Які існують види зовнішньогосподарські правовідносини?

3. Вивчити принципи класифікації аграрних правовідносин?

Питання для самостійного вивчення

1. До якої групи відносин належать земельні відносини у фермерському господарстві?

2. Чому членські відносини є фундаментальними відносинами у сільськогосподарських підприємців?