Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.doc
Скачиваний:
237
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
764.42 Кб
Скачать

Передопераційна підготовка

Необхідні умови Асептика в операційних повинна бути гарантованою. Високий фаховий рівень і досвід членів операційної бригади : хірургів, асистентів, операцiйних сестер і допоміжного персоналу дуже важливий, не менш ніж відмінне технічне оснащення. Найкращий показник асептики - це частота інфекційних ускладнень, яка не повинна перевищувати 2% при загальній виборці для закритих переломів. Для упевненого успіху дуже важливо мати повний набір необхідних імплантатів і інструментів, не тільки специфічних iмплантатiв і iнструментiв для внутрішньої фіксації, але і загальнохірургічного iнструменту. Iз м'якими тканинами необхідно поводитися обережно для чого потрібні тендітні інструменти. Перед операцією весь набiр і спеціального, і загальнохірургічного iнструменту ретельно повинен перевірятися.

Термін оперативного втручання

Внутрішня фiксацiя виконується до розвитку набряку кінцівки, чи коли останній спаде. Якщо внутрішня фiксацiя в конкретному випадку показана, то має сенс зробити її ургентно. Одна із умов, що свідчить на користь негайного виконання фiксацiї перелому - це те, що вона запобігає розвитку такого захворювання, що називається " перелом ". Iншi умови на користь раннього оперативного лікування фізіологічні : пацієнт ,що травмувався, позбавлений від болю і має можливість користуватися пошкодженою кінцівкою зразу після травми, уникається розвитку у нього травматичного неврозу. Деякі переломи мають свої особливості. Так, при ушкодженні кісточок дуже швидко розвивається остеопороз, особливо сильно це видно у літніх пацієнтів. В подібних випадках виконання внутрішньої фіксації сильно ускладнено. На наш погляд, перелом шийки стегенної кістки у дітей, підлітків і дорослих є показанням до екстреного оперативного лiкування, внаслідок неминучого розвитку асептичного некрозу головки стегна. При складних пошкодженнях, таких як внутрiшньосуглобові переломи проксимального, дистального відділу стегенної кiстки, центральному переломовивиху стегна ми, як правило, відкладаємо операцію для проведення всіх необхідних лікувальних заходів. В лікарнях з хорошою асептикою при відстроченій внутрішній фіксації не спостерігається збільшення кількості гнійно-запальних післяопераційних ускладнень. При лікуванні відламкових переломів стегенної кістки є резон для попереднього проведення тракції перелому при допомозі засобу постійного скелетного витягнення і проведення відстроченого оперативного втручання. Гіперемія, що має місце при будь-якому запальному процесі, приводить до поліпшення кровообiгу в кістці і м'яких тканинах. Проте, відстрочені оперативні втручання часто ускладнюються тромбофлебітом. На наш погляд, необхідно робити найбільш ранню стабілізацію переломів стегенної кістки.

Підготовка операційного поля

Немає необхідності широко голити волосся в області операцiйного поля, до того ж в день операції це робити навіть небезпечно. Достатньо поголити вузьку полозку ручною безпечною бритвою в місці розтину. Операція на кінцівках може бути проведена з використанням управляючого пневматичного джгута. Його можна використовувати до 2 годин безупинно, якщо до операцiї не були виявленими аби-які циркуляторні порушення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]