Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
764.42 Кб
Скачать

Шийний остеохондроз

Шийний остеохондроз має такі синдроми: 1) корінцевий; 2) спинальний; 3) вегето-дистрофічний:

а) зовнішній (цервікальна дискалгія, синдром переднього драбинного м'яза, плече-лопатковий периартрит, синдром "плече - кисть";

б) черепно - м'язкові порушення (синдром хребцевої артерії);

в) синдром вісцеральних порушень (кардіадьний синдром).

Загльна клінічна характеристика синдрома має а) біль; б) наявність типових больових точок або ділянок; в) малорухомість суглобів: г) порушеня рефлексів; д) вторинні чутливі, рухливі, судинні і трофічні порушення; є) вегетативна лабільність хворих.

Цервікальна дискалгія часто є першою проявою ОХЗ - біль в шиї у вигляді приступів ("простріл"), що виникють при спробі повернути голову в бік; зменшується шийний лордоз, голова нахилена в бік ураження, м'язи напружені і малорухомі.

При синдромі переднього драбинного м'яза біль розповсюджується по типу брахіалгії по внутрішній поверхні плеча, передпліччя і кисті до I - IV пальців. Можлива їх ірадіація у грудну клітину, що може симулювати стенокардію. Порушення вазомоторної симпатичної інервації у вигляді похолодання кінцівки, ціаноза, набряку, оніміня, іноді зниенення пульсу при піднятті руки та нахилу голови.

Плечо - лопатковий периартрит відбивається ниючим болем в ділянці плечового суглоба, що виникає частіше вночі, ірдіює в руку або шию і посилюється при відведенні плеча.

Синдром плечо-кисть" Стейнброкера часто поєднується з периартритом: біль в кисті і плечі одночасно з'являються, потім - набряк і малорухомість кисті, пальців; рентгенологічно виявляється дифузний остеопороз голівки плеча і кисті.

Синдром хребцевої артерії зустрічається у однієї особи з чотирьох і обумовлений унковертебральними екзостозами, розгинальним підвивихом хребців. Крім подразнення симпатичного склепіння стеноз і оклюзія артерії ведуть до порушення кровообігу у мозочкових, стволових та потилочних відділах мозку і виявляються клінікою вертебрально-базилярної недостатності, найчастіше ураження відбувається на рівні С4 - С5. Клініка: головний біль починається у потилиці і розповсюджується на тім'я - вискову ділянку, частіше з однієї сторони; в більшості випадків біль починається вранці, можливі Кохле - вестибулярні порушення - головообертання з нудотою, блювота, шум у голові, дзвін у вусі.

Вісцеральні порушення складаються з ряду синдромів, насамперед, кардіального. Патологічні зміни митних симпатичних вузлів можуть впливати на інервацію серця через серцеві нерви. Окрім того, від п'яти верхніх грудних вузлів відходять гілочки до поверхневого і глибокого нервового склепінь серця. Для шийної стенокардії характерний біль в ділянці надпліччя і міжлопатковій ділянці з наступним зміщенням болю в ділянку серця. Біль зв'язаний з положенням голови, руки, кашлем, він тривалий (до 2 годин), не знімається нітрогліцерином, але зникає при витягу. На ЕКГ змін немає. Однак, слід пам'ятати про поєднання ішемічної хвороби серця з остеохондрозом, особливо, в похилому віці.

Рентгенологічні ознаки шийного ОХЗ: звапнення висоти діска, субхондральний склероз, крайові остеофіти на передніх та задніх поверхнях тіл хребців, деформація унковертебральних паростків: суглобових паростків, підвивихи тіл хребців; грижі Шморло зустрічаються рідко.

Принцип консервативного лікування: 1) забезпечення спокою та зменшення навантаження хребта; 2) боротьба з больовим синдромом; 3) боротьба з контрактурою м'язів та іншими рефлекторними проявами; 4) боротьба з реактивними змінами нервових елементів та інші. Досягається це таким чином:

Режим спокою для шийного відділа хребта шляхом застосування коміра Шанца, гипсового ошийника, валика з заглибленням для шиї під час сна.

Манжеточний витяг (вагою 2 - 12 кг) дозволяє розвантажити хребет, зменшити м'язеву контрактуру та усередені - дисковий тиск, збільшити міжхребцевий отвір (декомпресія корінця та зменшення набряку), усунути підвивих.

Новокаїнові блокади переднього драбинного м'яза, симпатичних вузлів Тh2 - Th3 або параартикулярна.

Медикаментозна терапія: седативні, снотворні, аналгетики, симпатолітики, вітаміни групи В.

ЛФК та масаж.

Фізіотерапія: УФО, електрофорез новокаіна та йодис

того калію, фонофорез гідрокартізона, лідази.

Бальнеотерапія: радонові, сірчасто-водородні, хвой

но-солеві ванни.

Оперативне лікування - передній спондилодез.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]