Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
764.42 Кб
Скачать

Дивергуючі вивихи

Передпліччя розігнуто, проновано,дещо вкорочене, ліктьовий суглоб збільшений в об'ємі. По передньозовнішній поверхні ліктьового суглоба пальпується голівка променевої кістки, по задньовнутрішній поверхні - ліктьовий відросток. Рухи в ліктьовому суглобі неможливі.

Лікування. Одномоментна репозиція, тракція передпліччя, тисненням на ліктьовий відросток усувають вивих ліктьової кістки, після цього передпліччя згинають до гострого кута, натискуючи на голівку променевої кістки. Імобілізація задньою гіпсовою шиною в положенні згинання в ліктьовому суглобі до гострого кута 2 тижні. Після цього фізіофункціональне лікування. Працездатність відновлюється через 10-12 тижнів.

Вивих голівки променевої кістки

Механізм травми. Виникає при падінні на розігнуту кінцівку в положенні її супiнації.

Клініка, діагностика. Біль, деформація передньо -зовнішньої поверхні ліктьового суглоба, порушення функції, пальпаторно можна визначити місце находження голівки променя.

Лікування. Одномоментна репозиція. Тяга по осі передпліччя з його внутрішньою ротацією, натисканням на голівку її вправляють і переводять передпліччя в положення супiнації і згинання в ліктьовому суглобі до прямого кута. Імобілізація - 2-3 тижні. Працездатність відновлюється через 5-6 тижнів.

Вивих голівки ліктьової кістки

Механізм травми. Надмірна пронація передпліччя. Зустрічається частіше у дітей.

Клініка, діагностика. Біль, деформація дистального відділу передпліччя, випин голівки до тила.

Лікування - одномоментна репозиція. Тракція за кисть при зігнутому під прямим кутом ліктьовому суглобі і тиску на голівку ліктьової кістки. Бажана фіксація її спицею до променевої кістки. Після вправлення перелічених вивихів передпліччя обов'язкова імобілізація гiпосовою лангетою на 2 тижні з наступним функціональним лікуванням. Перилунарні вивихи кисті. Перилунарними називають пошкодження, при яких вивих чи переломовивих виникає біля первинної кістки ,що залишиться на своєму місці півмісяцевої.

Механізм травми. Виникають внаслідок удару в основу кисті, що знаходиться в момент удару в положенні тильної флексiї.

Клініка, діагностика. Характерний спонтанний біль, що не стихає від імобілізації і підсилюється в нічний час, онеміння пальців, неможливість звести пальці в кулак. Вирішальне значення має рентгенограма в двох стандартних проекціях.

Лікування. Закрите вправлення вивиха шляхом тракції по осі на дистракційних апаратах чи мануальна тракція під загальним знечуленням. Вправлення здійснюється шляхом захвату хірургом дистального відділу передпліччя і тисненням першими пальцями обох рук на тильну поверхню кисті. Імобілізація гіпсовою пов'язкою в положенні згинання кисті на 2 тижні, після цього її перекладають в нейтральне положення і знову накладають пов'язку на 4-6 тижнів. Працездатність відновлюється через 5-8 тижнів. При неефективностi консервативного лікування застосовують оперативне лікування.

Вивих півмісяцевої кістки

Механізм травми. Виникає внаслідок форсованої тильної флексії кисті.

Клініка, діагностика. Характерна деформація променевозап'ясткового суглоба, напівзігнуте положення пальців, особливо виражене в III пальці. Локальная болючість при пальпації зап'ястя, особливо на долонній поверхні в проекції вивихнутої кістки. Різке обмеження рухів в променевозап'ястковому суглобі з-за болю, неможливість долонного згинання кисті. Часто мають місце явища пареза серединного нерву. Діагноз уточнюють при рентгенографiї.

Лікування. Вивихи півмісяцевої кістки повинні бути невідкладно вправлені. Вправлення доцільно проводити під наркозом. Два помічника здійснюють витягнення за кисть і противотягнення за зігнутий лікоть. Хірург проводить максимальну тильную флексiю кисті, після цього I пальцем тисне на півмісяцеву кістку і проводить різке згинання кисті в бік долоні. Імобілізація циркулярною гіпсовою пов'язкою від голівок п'ястних кісток до верхньої третини передпліччя в положенні долонної флексii. Через 2 тижні змінюють пов'язку з виведенням кисті в положення помірної тильної флексii, продовшивши імобілізацію до 3-4 тижнів. Тривалість непрацездібності- 6 тижнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]