Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
764.42 Кб
Скачать

Введення в спеціальність. Особливості обстеження травматологічних та ортопедичних хворих. Ушкодження зв’язок, сухожилків та м’язів. Травматичні вивихи. (4 години) Мета заняття:

  1. Визначити травматологію та ортопедію як дисципліну та особливості обстеження хворих з патологією системи опори та руху. Абсолютні та відносні клінічні ознаки переломів, вивихів. Вірогідні та відносні ознаки захворювань суглобів та хребта. Рентгенологічні ознаки переломів, вивихів та ортопедичних захворювань. Використання ЯМР-томографії, УЗД та денситометрії в діагностиці уражень системи опори та руху.

  2. Визначити механогенез та клінічні прояви ушкоджень зв’язок, сухожилків, м’язів. Принципи їх лікування, профілактика ускладнень.

  3. Сформувати понятя «вивих», «підвивих». Патоморфологія вивиху. Загальна класифікація вивихів. Надання медичної допомоги на догоспітальному етапі. Лікування вивихів в умовах спеціалізованого стаціонару. Ускладнення вивихів, їх профілактика та лікування.

Учбовi питання:

Вступне слово викладача

Спеціальні засоби обстеження травматолого ортопедичних хворих з політравмою

Визначення показань для оперативного лікування хворих з політравмою, лікарська тактика

Методика консервативного фізіо-функціонального лікування та післяопераційного лікування хворих.

Оперативні методи лікування

Обход вiддiлення та росклад тематичних хворих

Заключне слово викладача

10 хвилин

40 хвл.

40 хвл.

40 хвл.

40 хвл.

60 хвл.

10 хвл.

Оснащення

Тематични слайди

Рентгенограми

Тематичнi таблиці

Набiр металевих конструкцiй

Апарати зовнішньої фіксації

Ендопротези

Перев’язочна та гiпсова

Вiдеофiльми

Зміст заняття

ВВЕДЕННЯ В СПЕЦІАЛЬНІСТЬ.

Визначення травматології та ортопедії як дисципліни. Історія розвитку сучасні досягнення вітчизняної травматології і ортопедії.

Особливості збору анамнезу у хворих з патологією системи опори та руху. Способи визначення вісі кінцівок, хребта. Основні види деформацій кінцівок та хребта. Вимірювання довжини та об’єму кінцівок. Види скорочення кінцівок та методи ії визначення. Методи визначення об’єму руху в суглобах. Види контрактур.

Абсолютні та відносні клінічні ознаки переломів, вивихів. Вірогідні та відносні ознаки захворювань суглобів та хребта. Рентгенологічні ознаки переломів, вивихів та ортопедичних захворювань. Використання ЯМР-томографії, УЗД та денситометрії в діагностиці уражень системи опори та руху.

Механогенез та клінічні прояви ушкоджень зв’язок, сухожилків, м’язів. Принципи їх лікування, профілактика ускладнень. Вичначення понять «вивих», «підвивих». Патоморфологія вивиху. Загальна класифікація вивихів. Механогенез вивихів плеча, передпліччя, стегна, їх класифікація та клініка. Надання медичної допомоги надогоспітальному етапі. Лікування вивихів в умовах спеціалізованого стаціонару. Ускладнення вивихів, їх профілактика та лікування.

ОСОБЛИВОСТІ ОБСТЕЖЕННЯ ТРАВМАТОЛОГІЧНИХ ТА ОРТОПЕДИЧНИХ ХВОРИХ.

Види положень хворих з патологією опорно-рухового апарату. Засоби визначення осі кінцівок, хребта. Основні види деформацій осі кінцівок та хребта. Засоби пальпацiї і перкуссiї у ортопедо-травматологичних хворих. Засоби визначення обсягу рухів в суглобах. Види контрактур. Засоби виміру довжини та окружності кінцівок. Види укорочення кінцівок, засоби їх визначення. Деформації хребта ( сколіоз, кіфоз, лордоз ). Зміни рухи ( кульга її види ). Абсолютні та відносні клінічні признаки переломів, вивихів. Достовірні та вірогідні признаки захворювань суглобів та хребта. Спеціальні засоби діагностики в травматології та ортопедії. Показання до їх застосування. Методика. інтерпритації одержаних даних. Рентгенологичні признаки переломів, вивихів та найбільш частих захворювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]