Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
764.42 Кб
Скачать

Переломо-звихи кісток передпліччя

Переломо-звихи кісток передпліччя представлені двома видами пошкоджень: перелом верхньої чи середньої третини дiафiза ліктьової кістки з вивихом голівки променевої кістки - ушкодження Монтеджа; перелом середньої чи нижньої третини дiафiза променевої кістки з вивихом голівки ліктьової кістки - ушкодження Галеацці. Це найбільш важкі ушкодження передпліччя, при чому часто вивихи голівки діагностуються в пізні терміни.

Ушкодження Монтеджа

Механізм травми частіше виникає при відбиванні удару - парiруючий перелом.

Клініка, діагностика. Спостерігається вкорочення передпліччя в верхній третині і його деформація. Пальпаторно визначається різка болючість, западання з боку ліктьової кістки і випин по передній поверхні передпліччя. У ділянці ліктьового згину пальпується вивихнута голівка променевої кістки. Рентгенограма уточнює діагноз.

При розгинальному ушкодженні Монтеджа кут між відламками ліктьової кістки відкритий в тильний бік, голівка променевої кістки зміщується в бік долоні. Можливе ушкодження променевого нерву.

При згинальному переломі голівка променевої кістки звихується в тильну сторону і кут між відламками відкритий в бік долоні.

Лікування. При переломах згинального типу добрі результати дає закрита репозиція. Під провідниковою анестезією чи загальним знечуленням проводять витягнення за передпліччя по довжині і повне розгинання ліктьового суглоба. Якщо зовнішня деформація ліктьової кістки повністю не усувається, здійснюють ручну корекцію. Iммобiлiзацію кінцівки проводять протягом 2 тижнів гіпсовим лангетом, після цього циркулярною гіпсовою пов'язкою від голівок п’ясних кісток до верхньої третини плеча в положенні розгинання передпліччя до кута 160-170° на 12 тижнів. Працездатність відновлюється через 15-16 тижнів.

При розгинальних переломозвихах проводиться закрита репозиція уламків. Проводять витягнення передпліччя тиском на шпиль деформації ліктьової кістки і зміщену голівку променевої кістки, усувають зміщення і звихнення голівки. Після репозиції кінцівку фіксують в положенні згинання до 80° в ліктьовому суглобі терміном до 12 тижнів. Якщо усунути зміщення не вдається, показано оперативне лікування в ранні терміни. Суть операції полягає в проведенні відкритої репозиції вивихнутої голівки променевої кістки і стабільному накістковому або iнтрамедулярному остеосінтезу ліктьової кістки. Для попередження рецидиву звиху голівки променевої кістки доцільно застосувати її трансартикулярну фіксацію спицею Кiршнера. Iммобiлiзацію здійснюють при згинанні в ліктьовому суглобі під прямим кутом в положенні невеликої пронації. Тривалість імобілізації не повинна перевищувати 4-5 тижнів. Після знімання іммобілізації проводять лікувальну гімнастику в ліктьовому суглобі. Тривалість непрацездатності після консервативного лікування - 3,5-4 місяці, при оперативному -2,5-3 місяці.

Ушкодження Голеаці

Механізм травми залежить від виду травми - прямої чи непрямої.

Розрізняють розгинальний і згинальний типи переломозвиха. При розгинальному типі фрагменти променевої кістки зміщені під кутом, відкритим до тильної поверхні, а ліктьова кістка в радiоульнарному зчленуванні вивихується в бік долоні.

При згинальному типі переломозвиха зміщення фрагментів має протилежний напрям.

Клініка, діагностика. Болючість при пальпації, набряк в ділянці перелому променевої кістки, деформація променево-зап'ясткового суглоба. Болюче навантаження по осі, неможливість пронаційних і супiнаційних рухів. Діагноз уточнюється по рентгенограмі, виконаної з захопленням променево-зап'ясткового суглоба.

Лікування. При свіжому ушкодженні показано закрите співставлення уламків, що проводять під провідниковою анестезією чи загальним знечуленням. Репозицію здійснюють шляхом витягнення за кисть. Після усунення зміщення по довжині зміщення по ширині усувають безпосереднім тиском на кісткові фрагменти променевої кістки. Кисть переводять в положення, середнє між супінацією і пронацією при максимальному ліктьовому відведенні. Для попередження рецидиву вивихнення голівки ліктьової кістки її фіксують спицею до епiфiзу променевої кістки. Iммобiлiзацію циркулярною гіпсовою пов'язкою від голівок п’ясних кісток до верхньої третини плеча продовжують 8-10 тижнів, працездатність відновлюється через 12 тижнів.

При переломах типу Монтеджа і Голеаці обов'язковий рентгенологічний контроль через 2 і 4 тижні після закритої репозиції для діагностики можливого повторного зміщення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]