Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з клінічної патології.docx
Скачиваний:
391
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.95 Mб
Скачать

III. Вимоги до утримання і експлуатації приміщень патологоанатомічого бюро, відділення (патогістологічної лабораторії)

41. Зранку, на початку робочого дня всі приміщення відділення необхідно добре провітрювати; наприкінці робочого дня лаборант повинен прибрати робоче місце. закрити і поставити у витяжну шафу весь посуд, що містить леткі речовини.

42. Для прибирання приміщення патологоанатомічого бюро, відділення повинні бути визначені певні строки.

Повне (генеральне) прибирання секційної і трупосховища із використанням при митті 3-5% розчину хло­раміну або 2,5% висвітленого хлорного вапна, повинно проводитися не рідше одного разу на місяць, а також після розтину трупів осіб, що померли від гострозараз­них інфекцій.

Провітрювати приміщення секційної і трупосховища після проведення дезинфекції слід через одну годину.

43. По закінченні розтину і забирання трупа, секцій­ний стіл, малий секційний столик, інструменти, чашки терезів, раковини і ванни для промивання органів, решітки і підлогу ретельно миють холодною, а потім гаря­чою водою, а після розтину трупа; померлого від інфек­ційного захворювання, дезінфікують 5% розчином хло­раміну або 2,5% висвітленим розчином хлорного вапна. Секційну, після розтинів, добре провітрюють, а при обробці дезінфікуючими засобами провітрюють через одну годину.

44. Присутність на розтині сторонніх осіб і родичів померлого категорично забороняється.

45. Кількість осіб, що приймають участь у розтині трупів осіб, померлих від особливо небезпечних інфекцій, і при обробці матеріалів розтину, повинна бути обмежена.

46. Розтин трупів осіб, померлих від особливо небез­печних інфекцій, проводиться в окремому приміщенні (ізо­льованому), яке після закінчення розтину повинно підля­гати ретельній дезинфекції 5% розчином хлораміну або 2,5% висвітленим розчином хлорного вапна. Дезинфекції піддя­гає весь інструментарій, інвентар, спецодяг і білизна.

Кров'яна сироватка, що стікає, і всі інші відходи по­винні бути обеззаражені на місці розтину — засипані хлорним вапном на одну годину.

47. Одягають труп в спеціально відведеній для цього кімнаті. Одягання трупів у секційній і трупосховищі не допускається.

48. Трупи видаються із патологоанатомічого бюро (відділення) під розписку у спеціальній книзі із вказан­ням пред'явленого документа і місця поховання.

49. Трупи осіб, померлих від гострозаразних захво­рювань (скарлатина, дифтерія, черевний тиф, дизентерія та ін.), видаються родичам і близьким або громадсь­ким організаціям для поховання з письмовим зобов'я­занням відвезти тіло безпосередньо із патологоанатомічого бюро, відділення на кладовище або в крематорій у щільно забитій труні, без права розкриття труни і без права завозу додому або в інші приміщення, з поперед­женням про судову відповідальність за невиконання цього зобов'язання.

У цих випадках патологоанатоміче бюро (відділен­ня) зобов'язане забезпечити укладання трупа у труну із дотримуванням належних санітарних правил.

50. Трупи осіб, померлих від чуми, холери, віспи і сибірки, повинні укладатися в труну наступним чином: на дно труни насипається хлорне вапно, всередині тру­ни розстилається клейонка, на яку знов насипається шар хлорного вапна; труп туго обертають простирадлом, змоченим у розчині карболової кислоти, кладуть у труну на клейонку з хлорним вапном, огортають його вільними кінцями клейонки і насипають зверху шар хлорного вапна. Після цього труну забивають.

Рідним померлого труна не видається. Прощатися з померлим нікого не допускають.