Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національна юридична академія України.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Глава IX

ВИНИКНЕННЯ І РОЗВИТОК БУРЖУАЗНОГО ПРАВА

Буг

уржуазне право виникає разом Із становленням буржуазної держави і розвивається як логічне і пряме продовження існуючих раніше систем рабовласницького і феодального права. Відкидалися лише ті частини попереднього права, які ставали на перешкоді економічним і політичним інтересам буржуазії. Ступінь пра-вонаступництва буржуазного і дореволюційного права (римського, звичаєвого, міського і т.д.) була різною в окремих країнах, але ніде старі правові системи не були знищені повністю. Якась їх частина увійшла до буржуазного права, трансформувалась у його норми.

На момент свого зародження буржуазне право мало прогресивне значення, означало великий прогрес в історії людства. Воно юридичне закріплювало зміну феодальних відносин більш передовими на той час — буржуазними. Утвердження права буржуазного типу супроводжувалося ліквідацією середньовічних обмежень, скасуванням станових привілеїв, феодальної залежності селянства, цехової організації і т.ін. Відкидаючи феодальний партикуляризм, буржуазне право народжувалося в усіх країнах у вигляді національних правових систем.

Центральне місце в буржуазних правових системах було відведено особі, а тому права людини проголошувалися як невідчужувані і священні. А серед принципів буржуазного права дуже важливу роль відігравала рівність, бо юридична рівність ставала однією з основних умов функціонування самої капіталістичної системи господарства.

Не менш важливим принципом буржуазного права є свобода як складова частина і похідна свободи підприємництва, свободи торгівлі, свободи конкуренції і т.д., а також свободи політичної.

Буржуазія прагнула створити суспільство, яке базується на правопорядку. Вона потребувала стабільності. Тому ще одним основним принципом буржуазного права, пов'язаним не тільки із сферою здійснення політичних і особистих прав громадян, але і сферою економічного обороту, був принцип законності.

275

Частина третя

Іс>іи,')ія ЇХ/

ави І праьи часу

ІТроцес виникнення буржуазного права, форми його утворення також визначалися характером І особливостями буржуазних революцій. Звідси і певна своєрідність виникнення й розвитку буржуазного права в окремих країнах, а також різна ступінь правонаступниц-тва. Темпи оновлення і перебудови правової системи багато в чому залежали і від конкретних історичних умов різних країн, і від характеру буржуазних революцій. Там, де конфлікт між інтересами буржуазії і феодальним правом набирав найбільш гострих форм, де в боротьбу з відживаючим феодальним правопорядком активно включалися народні маси, зміна середньовічної правової системи буржуазним правом відбувалася шляхом докорінного зламу старого феодального права і натомість утвердженням нового буржуазного права. Там, де революція не привела безпосередньо до політичного панування буржуазії, де буржуазія йшла до влади довгим шляхом — через компроміси з земельними власниками, — народження буржуазного права відбувалося через пристосування старих феодальних інститутів до нових суспільних відносин і буржуазне право тривалий час зберігало елементи дореволюційної правової системи.

Найбільш послідовно ці відмінності можна простежити за двома різними за характером революціями загальноєвропейського масштабу— англійській і французькій, що й визначило становлення двох різних правових систем: континентальної і англосаксонської. Завдяки тому значенню, яке.мали Англія і Франція, ці системи буржуазного права набули міжнародного характеру.

Англосаксонська система буржуазного права набула великого поширення завдяки активності колоніальної політики Англії. Ще на початку англійської колоніальної експансії були вироблені судові доктрини, згідно з якими на захоплених заморських землях діяли всі «закони Англії», як статути, так і прецедентне право, яке запроваджувалося в судах, що утворювалися англійськими колоністами.

Введення англійського права в колоніях відбувалося також шляхом видання спеціальних королівських хартій, наказів у Раді, парламентських законів. Спеціальними актами англійське право було введене в північноамериканських колоніях, пізніше — в Канаді (крім Квебека), Австралії, Новій Зеландії, Південній Африці, в нових колоніях в Азії та Океанії. Англійське право було покладено в основу кодифікацій окремих галузей права, які були проведені в деяких колоніях.

Як і раніше, англійське право зберігало свої позиції в США. У багатьох штатах джерелом права визнавались англійські статути

276

Розвиток пурзісуаіиоі держави \ ____до початку XX століття____\__________ _ ___"ОЗДІЛ 11

і «загальне право». Але на відміну від Англії провадилися роботи з метою систематизації і кодифікації права. Кримінальні і цивільні кодекси, які з'являлися в штатах, мали у своїй основі англійське «загальне право».

Континентальна система буржуазного права створювалася під безпосереднім впливом наполеонівської кодифікації, яка була проведена на початку XIX століття. Вплив кодексів Наполеона в країнах континентальної Європи і Латинської Америки визначався не тільки тим, що в них знайшли своє найточніше відображення потреби буржуазного суспільства, але і тим, що в цих країнах завдяки рецепції римського права, яка мала там місце за часів Середньовіччя, а також мовної близькості склалася єдина романська основа. Під впливом кодексів Наполеона в цих країнах остаточно утвердилося кодифіковане право, був сприйнятий розподіл права на публічне і приватне.

У країнах континентальної системи права утвердилася ідея зверхності закону (а не права). Тут слідом за Францією саме закон було визнано основним джерелом права, судовий прецедент було відкинуто як самостійне джерело права. В міру колоніальної експансії Франції коло країн, які належали до континентальної системи права, розширювалося за рахунок колоніальних і залежних країн.