Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національна юридична академія України.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Глава VII китай

Іочаток Новодемократичної революції в Китаї. Сіньхайська революція 1911-1913 років не розв'язала всіх завдань, що стояли перед нею, — не ліквідувала феодальний лад, не

покінчила з засиллям іноземного капіталу. Однак революція мала і значний позитивний результат — повалення монархії і встановлення республіканської форми правління.

Новий революційний підйом відбувається в 1919 році. Почалося все з демонстрації студентів у Пекіні 4 травня 1919 року. До них приєдналися студенти інших міст. Дуже скоро студентські заворушення переростають у широкий революційний рух, у якому об'єдналися робітники, міська біднота, представники національної буржуазії. Антиімперіалістичний і антифеодальний «рух 4 травня» відкрив початок буржуазно-демократичній революції. Розпочинається активна боротьба робітничого класу. У 1921 році було створено комуністичну партію Китаю, яка 1923 року вступає до гоміндану. Виникає спільний фронт боротьби проти іноземного капіталу.

§ 1. Період громадянських революційних війн

У січні 1924 року в Кантоні під керівництвом Сунь Ятсена відбувся І Всекитайський з'їзд гоміндану, який прийняв революційну програму і статут оновленого гоміндану. Блок робітничого класу, селянства, міської дрібної буржуазії і національної буржуазії вступив у боротьбу проти імперіалізму і мілітаристських феодальних клік. Так розпочалася перша громадянська революційна війна в Китаї (1924-1927рр.).

У липні 1925 року в Кантоні був створений Національний уряд Китайської республіки. Основним завданням уряду стає розгром північної контрреволюції. Був організований Північній похід національно-революційної армії, яка звільнила від мілітаристів Центральний Китай і в березні 1927 року вступила в>Шанхай.

Успіх Північного походу, революційний підйом народних мас викликали тривогу національної буржуазії. Реакційне крило гоміндану стає контрреволюційною силою. Голова Центрального виконавчого комітету гоміндану, головнокомандувач національно-революційною армією генерал Чан Кайші здійснює контрреволюційний переворот. Перша громадянська революційна війна закінчилася поразкою революційних сил. Гоміндан перетворився на партію великої буржуазії і поміщиків. Верховним органом став з'їзд гоміндану.

У серпні 1927 року розпочинається друга громадянська революційна війна (1927-1937 рр.). Першого серпня 1927 року в місті Наньчані спалахнуло повстання проти контрреволюційного гомінда-

378

379

Частина четверта

Історія держачи і права Новітнього часу

Розвипшк

XX столітті

Розділ І

ну. Повстання зазнало поразки, але в боротьбу вступає селянство. В трудні 1927 року починається повстання робітників у Кантоні. Китайська реакція придушила ці виступи. Державна влада залишилася в руках гоміндану.

Керівництво гоміндану приймає рішення скликати Національні збори, які розпочали свою роботу 5 травня 1931 року. Збори затвердили «Тимчасову конституцію Китайської республіки періоду політичної опіки».

Нова Конституція вручала вищу законодавчу владу конгресу гоміндану. У проміжок між з'їздами влада належала Центральному виконавчому комітету гоміндану. Виконавча влада була в Національного уряду.

У таких умовах комуністична партія обрала тактику створення революційних баз на селі — територій, які були під контролем революційних сил. На початку 30-х років виникли всі необхідні умови для політичного об'єднання революційних баз і створення центральних органів влади.

Сьомого листопада 1931 року в провінції Цзянсі відкрився І з'їзд робітничих і селянських депутатів — представників революційних баз Китаю. Найважливішими рішеннями з'їзду були закони про землю, про працю, про економічну політику. З'їзд схвалив проект Тимчасової конституції робітничо-селянської республіки. Вища влада належала з'їзду робітничих і селянських депутатів, а в проміжок між з'їздами — Тимчасовому центральному виконавчому комітету, який призначав раду народних комісарів. З'їзд обрав центральний уряд революційних районів Китаю на чолі з Мао Цзедуном.

У вересні 1931 року японський імперіалізм починає свою агресію в Китаї, японські війська окупують Маньчжурію. У квітні 1932 року Тимчасовий уряд революційних районів оголосив війну Японії і звернувся до гоміндану з пропозицією припинити наступ на райони революційних баз і розпочати спільну боротьбу проти японських загарбників. Однак гоміндан не погодився з цією пропозицією. Громадянська війна припинилася лише в 1937 році. Тоді був створений єдиний національний антияпонський фронт.

Друга світова війна загострила політичну ситуацію в Китаї. Гомінданівське керівництво відмовлялося від створення коаліційного уряду. Чан Кайші неодноразово порушував умови погодження з комуністичною партією.

Навесні 1945 року Радянська Армія розгромила японську Кван-тунську армію в Маньчжурії. Скориставшися ситуацією, комуністич-

на партія Китаю кинула в наступ частини 8-ої та 4-ої иародчо-ревс-люційних армій, звільнивши величезні території Північного Китаю. Переговори з гомінданом закінчилися безрезультатно. Чан Кайші розв'язав третю громадянську революційну війну (1946—1949 рр.). Майже рік тривав наступ гомінданівських армій. Влітку 1947 року народно-визвольна армія перейшла віч оборони в наступ, звільнивши увесь континентальний Китай (1949 р.). Гоміндан визнав свою поразку. Чан Кайші звернувся до керівництва китайської компартії з пропозицією розпочати мирні переговори.