Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_154_NP 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Документальне оформлення нма

Наказом Міністерства фінансів України від 22 листопада 2004 р. № 732 зареєстровано, в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2004 р. за № 1580/10179 затверджено типові форми первинного обліку об’єктів права інтелектуальної власності у складі НМА:

НА-1 «Акт уведення в господарський оборот об’єк­та права інтелектуальної власності у складі нематер­іальних активів»;

НА-2 «Інвентарна картка обліку об’єкта права інте­лек­туальної власності у складі нематеріальних ак­тивів»;

НА-3 «Акт вибуття (ліквідації) об’єкта права інте­лек­туальної власності у складі нематеріальних ак­тивів»;

НА-4 «Інвентаризаційний опис об’єктів права інтелек­туаль­ної власності у складі нематеріальних активів».

«Акт уведення в господарський оборот об’є­кта права інтелектуальної власності у складі нема­теріальних активів» (далі – об’єкт права інтелектуальної власності) застосовується підприємствами, установами та організаціями (далі – підпри­ємства) незалежно від форм власності для оформлення опера­цій із уведення в господарський оборот і вико­ристання окре­мих придбаних (створених) об’єктів права інтелек­туальної власності.

При оформленні введення в господарський оборот об’єк­тів права інтелектуальної власності акт складається в одному примірнику на кожний окремий об’єкт приймальною комі­сією, призначе­ною наказом (розпорядженням) власника або упов­новаженого органу (посадової особи), який здійс­нює керівництво підприємством.

Акт заповнюється в одному примірнику на основі тех­нічної, науково-технічної та іншої доку­ментації (ліцензійний договір, авторський договір, патент тощо), підписується голо­вою та членами комісії, особою, відповідальною за прийняття для використання об’єкта права інтелектуальної влас­ності.

При оформленні акта введення в госпо­дарський оборот об’єкта права інтелектуальної власності заносяться відомості, представлені в табл. 10.2.

Таблиця 10.2

Зміст «Акт уведення в господарський оборот об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематер­іальних активів»

№ пор.

Назва графи первинного документа НА-1

Відомості, які заносяться

1

Назва та номер доку­мента, що підтвер­джує майнові права на об’єкт права інтелекту­аль­ної власності

Номер патенту (деклараційного патенту) на винахід, деклараційно­го патенту на корисну модель, патенту на промис­ловий зразок, номер сві­доцтва на знак для товарів і послуг, номер авторського свідоцтва тощо

2

Дата виникнення права

Дата підписання договору, дата пріо­ритету, дата створен­ня твору тощо

3

Власник об’єкта права інте­лектуальної власнос­ті

Зазначається власник майнових прав на об’єкт права інтелектуальної влас­ності, свідоцтва, авторського права тощо, який може використовувати об’єкт права інтелектуальної влас­ності на власний розсуд, має право давати дозвіл (видавати ліцензію) на використання та передавати право власності на об’єкт права інтелектуа­льної власності іншій особі на під­ставі договору

4

Правові умови введення об’єкта права інте­лек­туаль­ної власності в господарський оборот

Назва документації, згідно з якою об’єкт права інтелектуальної влас­но­сті вводиться в господарський оборот (назва та номер докумен­та, що під­тверджує введення такого об’єкта в господарський оборот (договір на вико­ристання майнових прав інте­лек­туальної власності, ліцен­зійний договір тощо))

5

Документ, який під­твер­джує вартість об’єкта пра­ва інтелектуальної власності

Повна назва акта оцінки, номер та дата складання акта

В акті введення в господарський оборот об’єкта права інтелектуальної власності також наво­диться характеристика такого об’єкта, яка міс­тить докладний його опис і порядок використан­ня, особливості і переваги, зазначаються основні якісні та кількісні показники об’єкта права інте­лектуальної власності.

Оформлений акт підписується головним бухгалтером та затверджується керівником підпри­ємства чи особою на те уповноваженою.

Інвентарна картка обліку об’єкта права інтелектуальної власності у складі НМА застосовується для аналітичного об­ліку об’єктів права інтелектуальної власності, а також для аналітичного обліку групи однотипних за призна­ченням та умовами використання об’єктів, що на­дійшли в одному кален­дар­ному місяці та одній відповідальній за їх вико­ри­стання особі.

Інвентарна картка ведеться в бухгалтерії на кожний об’єкт чи групу об’єктів права інтелек­туальної власності, заповнюється в одному при­мірнику на основі «Акта введення в господар­ський оборот об’єкта права інтелектуальної влас­но­сті у складі нематеріальних активів» (типова форма № НА-1).

При оформленні інвентарної картки заносяться відо­мо­сті, представлені в табл. 10.3.

Підставою для позначок в інвентарній карт­ці про вибуття об’єкта права інтелектуальної влас­ності є «Акт вибуття (ліквідації) об’єкта права інте­лектуальної власності у складі нематеріальних ак­тивів» (типова форма № НА-3).

«Акт вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів» застосовується для офор­млен­ня вибуття таких об’єктів при їх списанні (ліквідації). Акт скла­да­ється у двох примірниках комісією, призначеною нака­зом (розпорядженням) власника або уповноваженого органу (поса­дової особи), який здійснює керівництво підпри­ємством, підписується головою та членами комісії, особою, яка була відповідальною за використання об’єкта права інтелек­туаль­ної власності, затверджується керівником під­приємства чи уповноваженою особою.

Таблиця 10.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]