Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_154_NP 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

11.2. Життєвий цикл об’єкта інтелектуальної власності

Об’єкти інтелектуальної власності підлягають мораль­но­му старінню в прямій залежності від їх життєвого циклу. Крім того, під впливом етапів життєвого циклу зумов­лю­ються особливості ціноутворення та визначення вартості інте­лектуального продукту.

Незалежно від виду товару його життєвий цикл почи­нається з моменту виникнення ідеї про створення. Класичний вигляд кривих життєвого циклу товару зображено на рис. 11.1.

Тривалість етапу росту

Рис. 11.1. Етапи життєвого циклу товару:

І – розроблення товару; ІІ – виведення товару на ринок; ІІІ – зростання; ІV – зрілість; V – спад

Можна виділити п’ять етапів життєвого циклу ОІВ: ство­рення ОІВ; набуття прав на ОІВ; викорис­тання (комерціалі­зація) прав на ОІВ; захист прав інтелектуальної власності; утиліза­ція ОІВ (див. рис. 11.2).

Для визначення терміну життєвого циклу інтелектуаль­ного продукту визначають такі критерії:

  • конкурентоспроможність;

  • ступінь новизни;

  • економічна ефективність використання ОІВ;

  • об’єм надійності правової охорони продукту та інші чинники.

Рис. 11.2. Етапи життєвого циклу об’єкта інтелектуальної власності

Створення ОІВ розпочи­нається з ідеї. Наприклад, це може бути ідея вина­ходу або художнього твору. У підприєм­ницькій діяльності ідеї, як правило, направлені на підви­щення конкурентосп­роможності технологій або виробів. Далі йде розроблення цієї ідеї. Наприклад, якщо це винахід, то необхідно зробити патентний пошук, щоб переконатися, що таких винаходів ще не було. Потім перевірити цю ідею експериментально. Закінчується створення ОІВ оформленням його на матеріальному носії (папері, елект­ронному носії тощо) таким чином, щоб він став зрозумілим для інших осіб.

Набуття прав на ОІВ зазвичай завершується отри­ман­ням від держави охо­ронного документа – патенту або сві­до­цтва на нього. На­явність такого документа великою мірою уне­мож­ливлює по­рушення прав на об’єкт права інте­лектуальної власності з боку недобросовісних конкурентів.

Використання прав на ОІВ – найпродуктивніший етап їх життєвого циклу. До цього етапу ОІВ не прино­сять користі розробнику, навпаки витрачаються кошти на їх створення та набуття правової охорони. І тільки на етапі використання (комерціалізації) компенсуються попередні витрати, а також одержується прибуток – власне те, для чого в більшості випадків створюються ОІВ.

Захист прав здійснюється у випадку, коли ці права пору­шу­ються недобросовісним конкурентом. Чинне зако­но­дав­ство України надає власнику прав на об’єкт права інте­лектуальної власності декілька шляхів захисту своїх прав. Нині розгляд справ, пов’язаних із правами інтелекту­альної власності, здій­снюється в адміністративному або судовому порядку.

Утилізація – останній етап життєвого циклу ОІВ. Оскільки за визначенням ОІВ нематеріальний, то не­має потреби його знищувати або переробляти у щось інше. Просто після закінчення юридично визначеного стро­ку дії прав інтелектуальної власності він зникає як об’єкт власності і переходить у суспільне надбання. Тобто будь-хто може його використовувати без дозволу правовласника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]