Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Комплекс лікувальної гімнастики № 1 для занять в амбулаторних умовах (1–3 місяць після операції акш)

1. В. п. – сидячи, руки па колінах, ноги злегка розставлені. Розвести рук в сторони – вдих, повернутися у вихідне положення – видих, повторити 4–5 разів. Темп повільний.

2. В. п. – сидячи, руки зігнуті в ліктях під прямим кутом. Кругові рухи кистями в одну та іншу сторони, 5–7 разів у кожну сторону. Темп повільний, після вправи "струсити" руки.

3. В. п. – сидячи, руки на колінах, ноги злегка розставлені. Одночасно підняти обидві стопи на носки, потім опустити на п'яти, повторити 8–10 разів. Темп повільний.

4. В. п. – те саме. Відвести праву руку в сторону з невеликим поворотом тулуба і голови – вдих, повернутися у в. п. – видих, повторити 2–4 рази в кожну сторону. Темп повільний, не напружувати м'язи.

5. В. п. – те саме. Розвести ноги в сторони шляхом переступання з п'яти на носок і повернутися у в. п., повторити 4–6 разів. Темп повільний, не напружувати м'язи.

6. В. п. – сидячи на краю стільця, притулившись до спинки, ліва рука на животі, права – на грудях. Діафрагмальне дихання 3–4 рази. При вдиху черевна стінка випинається, при видиху – втягується.

7. В. п. – сидячи, кисті рук у плечових суглобів. Кругові рухи в плечових суглобах 4–6 раз. Темп повільний, дихання вільне.

8. В. п. – сидячи, руки на колінах ноги розставлені на ширину плечей – вдих, нахилитися до правої ноги з упором обома руками на коліно – на видих, повернутися у в. п., 4–5 разів у кожну сторону. Темп повільний, випрямляючи тулуб стежити за положенням спини.

9. В. п. – сидячи, руки опущені, ноги злегка розставлені. Почергове підтягування коліна до живота у поєднанні з видихом, 2–3 рази кожною ногою. Темп повільний, при утрудненні обмежитися високим підніманням коліна.

10. В. п. – сидячи, руки на поясі, ноги злегка розставлені. У в. п. – вдих, під час видиху встати, потім сісти, повторити 2–3 рази. Темп повільний.

11. В. п. – стоячи за спинкою стільця. Розвести руки в сторони – вдих, опустити руки на сидіння стільця з нахилом вперед – видих, повторити 2–3 рази. Темп повільний, під час нахилу розслабитися.

12. В. п. – стоячи боком до спинки стільця, тримаючись за неї лівою рукою. Вільне погойдування розслабленої правою ногою вперед і назад. Те ж лівою ногою, 4–6 разів кожною ногою. Темп середній, дихання не затримувати.

13. В. п. – стоячи за спинкою стільця, тримаючись за неї руками. Почергове відведення рук з невеликим поворотом тулуба в ту ж сторону, 2–3 рази в кожну сторону. Темп середній, при повороті в сторону – вдих, при поверненні у в. п. – видих.

14. В. п. – те саме. "Перекат" з п'ят на носки і назад, 6–8 разів. Темп середній, дихання вільне.

15. В. п. – те саме. Нерізкий мах ногою в сторону – повернутися у в. п., теж іншою ногою, 2–4 рази в кожну сторону. Темп середній, дихання вільне.

16. В. п. – стоячи, ноги на ширині плечей, руки опущені. Вдих – нахил тулуба в сторону з ковзанням рук уздовж тіла ("насос"), повернутися у в. п. – видих, 3–4 рази в кожну сторону. Темп повільний, триматися прямо, не нахилятися вперед.

17. В. п. – стоячи за спинкою стільця, тримаючись за неї руками. Присідання з підтримкою руками за спинку стільця, повторити 3–4 рази. Темп повільний, тримати спину прямою.

18. В. п. – стоячи, руки опущені. Розвести руки в сторони – вдих, опустити руки вниз з невеликим нахилом тулуба вперед – видих, повторити 2–3 рази. Темп повільний, опускаючи руки вниз розслабитися.

19. В. п. – стоячи, руки опущені. Ходьба з поступовим прискоренням і подальшим уповільненням, 1–2 хв. Темп середній.

20. В. п. – сидячи, притулившись до спинки стільця. Діафрагмальне дихання, 4–6 разів. Темп повільний, спокійний вдих і повний видих.

Тривалість заняття 15–20 хв.