Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Методика фізичної реабілітації при компресійних переломах хребта

З усіх пошкоджень тіла хребця найчастіше зустрічаються компресійні переломи в грудному та поперековому відділах, рідше в крижовому відділі хребта. Компресійний перелом грудних і поперекових хребців виникає при падінні з висоти на ноги, сідниці і при безпосередньому ударі по хребцю. При цьому компресії піддаються найбільш рухливі нижні грудні і верхні поперекові хребці.

Лікування компресійних переломів хребців проводиться двома методами: 1) тривалим витяжінням – це функціональний метод, найбільш ефективний, 2) одномоментною репозицією – вправлення хребців з накладанням гіпсового корсета, який застосовується значно рідше.

В I періодіпри функціональному методі лікування засобами ФР вирішуються такі завдання: виведення хворого зі стану пригніченості, пов'язаного з травмою, відновлення м'язового тонусу нижніх кінцівок (у хворих є симптом «прилиплої п'яти», тобто хворий не може підняти дві прямі ноги), а також спільні завдання: поліпшення роботи органів дихання, кровообігу, обміну речовин і виділення, порушеними у зв'язку з травмою і вимушеним положенням тіла при витягненні.

У першому періоді виконуються вправи лежачи на спині для всіх суглобів кінцівок і дихальні вправи. Повторення кожної вправи – 6–10 разів. Весь комплекс виконується 4–6 разів на день. Тривалість занять 15–20 хв. Перший період триває з моменту травми до дозволу повертатися на живіт, орієнтовно 10–12 днів. Критерієм для закінчення першого періоду служить результат у функціональній пробі: якщо хворий піднімає одну випрямлену ногу на 45°, йому можна повертатися на живіт. Для цього він пересувається на край ліжка, ногу, що лежить ближче до краю, кладе перехресно над іншою ногою; знімає лямки; рука, що знаходиться ближче до центру ліжка, випрямлена уздовж тулуба, іншою рукою хворий тримається за лямки і швидко повертається на живіт до центру ліжка.

II періодтриває з моменту повороту на живіт до дозволу вставати і ходити. Завданням ЛГ є максимальний розвиток і зміцнення м'язів спини, тобто формування природного м'язового корсету і правильної постави. Тривалість занять становить 40–45 хв., проводяться 5–6 раз в день. Дихальні вправи повторюються 3 рази, загальнорозвиваючі – 6–10 разів, вправи в статичній напрузі – 4–10 разів з обов'язковим відпочинком після 2–4 вправ.

За умови, якщо хворий може підняти обидві випрямлені ноги до кута 45°, не відчуваючи при цьому дискомфорту або болю в ушкодженому відділі хребта, його можна переводити в III період лікування.

З цього часу починається III період. Завданням ЛГ в III періоді є відновлення рухливості хребта у всіх напрямках і нормальної ходи. Вправи даються у вихідному положенні стоячи, у ходьбі, у гімнастичної стінки, з предметами (палицею, волейбольним або гумовим м'ячем, обручем). У заняття включають волейбол, веслування, плавання. Тривалість занять (включаючи короткочасний відпочинок або паузи між вправами) – 45–60 хв. Дихальні вправи повторюються 3 рази, а загальнорозвиваючі і спеціальні 8–10 разів. Заняття проводяться 3–4 рази на день. Кілька разів в день – дозована ходьба.

Для контролю за розвитком сили м'язів тулуба та оцінки силової витривалості м'язів черевного преса існують наступні функціональні проби:

1. Лежачи на животі, руки вгору: підняти одночасно руки, голову, передню частину тулуба і випрямлені ноги (поза «ластівки»). Проба вважається задовільною, якщо хворий може утримувати тулуб в такому положенні протягом 2–3 хв.

2. У положенні лежачи підняти обидві випрямлені ноги до кута 45°, не відчуваючи при цьому дискомфорту або болю в ушкодженому відділі хребта. Проба вважається задовільною, якщо хворий може утримувати прямі ноги під кутом 45° протягом 2–3 хв.

Потім хворий починає ходити, і до кінця III періоду йому дозволяється сидіти, якщо він протягом тригодинного перебування на ногах не відчуває болю в області перелому і відчуття тяжкості в ногах.

Орієнтовний термін відновлення працездатності – 5–8 місяців з моменту травми.

При будь-якому методі лікування компресійного перелому хребців протягом 8–12 місяців після травми не дозволяються: біг, стрибки, підскоки, зіскоках зі снарядів, вправи зі скакалкою, вправи з жердиною.

При переломі поперечних відростків хребцяхворого укладають так само, але головний кінець ліжка не піднімається. Повертатися на живіт дозволяється на 3–5-й день (коли хворий вільно піднімає дві випрямлені ноги вгору), вставати – через 2–4 тижні, сідати – через 4–6 тижнів після травми. Якщо у хворого різко виражений больовий синдром, застосовується витягування за пахвові западини, як і при компресійному переломі. Методика ФР аналогічна застосовуваної при компресійних переломах хребців.