Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Комплекс вправ при плоскостопості

1. В. п. – лежачи на спині. Почергове і одночасне відтягування носків ніг, піднімаючи і опускаючи зовнішній край стопи. Повторити 10–15 разів.

2. В. п. – те саме. Зігнути ноги в колінних суглобах і упираючись стопами в підлогу, розведення п'ят в сторони. Повторити 10–15 разів.

3. В. п. – те саме. Ковзання стопою однієї ноги по гомілці іншої. По 10–12 разів.

4. В. п. – те саме. Зігнути ноги в колінних суглобах і упираючись стопами в підлогу, почергове та одночасне підведення п'ят від підлоги. Повторити 10–15 разів.

5. В. п. – сидячи. Приведення та супінація стоп з одночасним згинанням пальців. Повторити 10–15 разів.

6. В. п. – те саме. Загарбання обома стопами м'яча і підведення його з підлоги. Повторити 8–10 разів.

7. В. п. – те саме. Загарбання і підведення пальцями будь-якого предмета. Повторити 8–10 разів.

8. В. п. – те саме. Максимальне розведення і зведення п'ят, не відриваючи стоп від підлоги. Повторити 8–10 разів.

9. В. п. – стоячи. Підведення на носках з упором на зовнішній край стопи. Повторити 10–15 разів.

10. В. п. – те саме. Повороти тулуба при фіксованих стопах. Повторити 10–15 разів.

У положенні стоячи виконуються вправи, що дають можливість окрім тренування м'язів коригувати склепіння стоп і їх вальгусну установку.

Фізична реабілітація при вродженій м'язовій кривошиї, вродженому вивиху стегна

Вроджена м'язова кривошия – фіксоване неправильне положення голови і шиї. Важко відразу при народженні дитини правильно встановити діагноз. Типові симптоми: з 2–3 тижня з'являється веретеноподібне потовщення в середній або нижній частині м'яза, безболісне, без ознак запалення, воно максимально збільшується до 5–6 тижнів (2–2,5 см в поперечнику), потім поступово зменшується і зникає к 4–8 місяцям. М'яз ущільнюється (м'язові волокна замінюються сполучною тканиною).

Лікування дитини необхідно починати відразу, як тільки виявиться кривошия!

Зовнішній вигляддитини при м'язовій кривошиї характерний: голова нахилена в сторону ураженого м'яза, повернена в протилежну сторону і нерідко визначається асиметрія черепа. Надпліччя і лопатка при вираженій кривошиї розташовані вище місця ураження. Потилиця з боку, протилежного кривошиї, нерідко скошена. При скошеності потилиці вродженого або набутого характеру, що більш часто виявляється у дитини при доліхоцефальній формі черепа, коли дитина тримає голову постійно на одній стороні (правій або лівій), може розвинутися вторинна кривошия.

При значно вираженій кривошиї іноді може відзначатися і відставання в психомоторному розвитку. При м'язовій кривошиї лікування слід починати з 2–3-х місячного віку, використовуючи лікування положенням, масаж, ЛГ, в тому числі гімнастику у воді.

Лікування положенням (займає 1,5–2 год, проводиться 2–3 рази на день).

1. В. п. – лежачи на спині. Дитина знаходиться в ліжку на напівжорсткому матраці без подушки. Іноді під голову дитини кладуть складену в 4 рази лляну пелюшку. Світло і іграшки повинні бути з боку кривошиї.

2. В. п. – лежачи на спині. Укладають голову, шию, тулуб дитини в серединне (осьове) становище за допомогою гумового кільця, обгорненого лляною тканиною, покладеного під потилицю, або мішечків з піском (сіллю), зашитих в м'який матеріал. Ці мішечки поміщають на ліжку або з обох сторін голови, або з боку кривошиї (над надпліччям).

Обов'язковою умовою лікування положенням цього захворювання є правильне (осьове) укладання не тільки голови, а й усього тулуба по відношенню до голови. Для цього справа і зліва вздовж тулуба дитини кладуть мішечки з піском від пахв до колін або «скатки» з байкової ковдри.

При скошеності потилиці, коли дитина тримає голову на одному і тому ж боці, з метою профілактики вторинної кривошиї проводять таку ж коригуючу укладку, як і при м'язовій кривошиї. Таким чином, положенню голови і тулуба укладаннями надається симетричне, осьове положення.

Укладання треба проводити під час денного сну дитини, час укладання – 30–40 хв. 2–3 рази на день.

Після 7–8 міс. життя для корекції положення голови застосовують комір типу Шанца. Він повинен бути зафіксований за допомогою бинта, що йде через пахвову область протилежної сторони. Під час сну здійснюється поворот обличчя в бік кривошиї. Це положення фіксується за допомогою мішечка з піском.

Масаж.З самого початку комплексного лікування масаж займає провідне місце. Масаж проводиться в положенні лежачи на спині. Для розслаблення м'яза голова повинна бути нахилена в сторону кривошиї. Уражений м'яз треба масажувати м'яко, пластично. Повинні проводитися ніжні погладжування, розтирання в поєднанні з вібрацією. Погладжування проводять подушечками пальців від вуха до ключиці, потім подушечками пальців роблять дуже легке постукування, а потім знову погладжування. Можна, м'яко обхопивши м'яз пальцями з обох сторін, дуже ніжно похитувати його, або, поклавши плашмя на м'яз III і II пальці (ладонною поверхнею), робити легкі, часті коливальні (вібраційні) рухи. Після проведення цих прийомів масажу, що сприяють розслабленню м'яза, його дуже ніжно, легко розтягують, для чого масажні рухи проводять від середини м'яза до протилежних його кінців з подальшим погладжуванням від вуха до ключиці.

Те місце, де м'яз потовщений і відбуваються рубцеві зміни, треба дуже м'яко і пластично погладжувати, розтирати, злегка розтягувати, розминати і знову погладжувати, а потім знову масажувати весь м'яз за описаною вище методикою. Масаж м'яза в теплій воді (36°С), коли дитина знаходиться в ванні, покращує ефективність лікування.

Одночасно необхідно зміцнювати м'язи шиї протилежної, «здорової» сторони, бо вони розтягнуті, ослаблені, а також м'язи обличчя, грудей, надпліччя, спини. Для цього роблять легке погладжування, розтирання, знову погладжування.

Фізичні вправи проводяться після масажу.