Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Комплекс лікувальної гімнастики № 3 для занять в амбулаторних умовах (7–12 місяців після операції акш)

1. В. п. – стоячи, руки опущені. Ходьба на носках, п'ятах, ступнях з підніманням рук вгору, в сторони, вниз, 1,5–2 хв. Темп середній, дихання вільне.

2. В. п. – те саме, руки на поясі. Повороти тулуба з відведенням руки в сторону, повторити 6–8 разів. Темп повільний, тримати корпус прямо.

3. В. п. – те саме, руки на поясі. Присідання, руки вперед, повторити 6–8 разів. Темп повільний, не нахилятися вперед.

4. В. п. – те саме, руки на грудях. Глибоке грудне дихання, 30–40 сек. Темп повільний, дихання не затримувати.

5. В. п. – те саме, руки опущені. Біг "підтюпцем" з переходом на ходьбу, 4,5 хв. Темп повільний, дихання вільне.

6. В. п. – те саме, гімнастична палиця на лопатках. Пружинисті нахили тулуба в сторони – видих, при випрямленні тулуба – вдих, повторити 3–10 разів. Темп повільний.

7. В. п. – те саме, гімнастична палиця в руках. Почергове підтягування зігнутої ноги до живота, повторити 6–8 разів. Темп повільний, натиском палиці сприяти видиху.

8. В. п. – те саме, гімнастична палиця на плечах. Нахили тулуба вперед, повторити 6–8 разів. Темп повільний, голову не опускати.

9. В. п. – те саме, гімнастичну палицю тримати вертикально в руці за середину. Почергове обертання кисті на 180°, повторити 10–12 разів. Темп середній, триматися прямо.

10. В. п. – те саме, руки опущені. «Потряхування» кистями, повторити 8–10 разів. Темп середній, розслабитись.

11. В. п. – те саме, руки на поясі. Обертання тулуба вправо і вліво, 6–8 разів у кожну сторону. Темп середній, дихання вільне.

12. В. п. – те саме, одна рука на грудях, інша – на животі. Грудне і діафрагмальне дихання, 6–8 разів. Темп повільний, відпочинок.

13. В. п. – те саме, палиця горизонтально в руках. Перешагування через палицю, повторити 4–6 разів. Темп повільний, відпочинок.

14. В. п. – те саме, руки опущені. «Потряхування» рук для розслаблення м'язів, повторити 10–12 разів. Темп середній, розслаблення.

15. В. п. – те саме, руки опущені. Біг "підтюпцем" з переходом на ходьбу, 30–40 сек. Темп середній, дихання не затримувати.

16. В. п. – те саме, руки за головою. Пружні нахили тулуба в сторони, повторити 6–8 разів. Темп середній, не нахиляти тулуб вперед.

17. В. п. – те саме, руки в сторони, кисті в кулак. Описування малих, середніх і великих кіл руками, повторити 10–12 разів. Темп середній, дихання вільне.

18. В. п. – те саме, руки опущені. Почергове піднімання рук вгору, повторити 4–6 разів. Темп повільний.

19. В. п. – те саме, ноги на ширині плечей, тримаючись за спинку стільця. Відведення правої руки і ноги в сторону, назад. Те ж лівою ногою і рукою, по 4–6 разів. Темп повільний, дихання вільне.

20. В. п. – те саме, ноги на ширині плечей, тримаючись за спинку стільця. Присідання 4–6 разів. Темп повільний, не затримувати дихання.

21. В. п. – сидячи на стільці, відпочинок 40–50 сек.

21. В. п. – те саме, руки опущені. Обертальні рухи головою, повторити 8–9 разів. Темп повільний, не допускати запаморочення.

22. В. п. – те саме, руки опущені. Почергове потряхування рук і ніг, повторити 8–10 разів. Темп середній, розслаблення.

23. В. п. – те саме, руки опущені. Повне м'язове розслаблення 0,5–1 хв. Відпочинок.

Тривалість заняття 35–40 хв.

Лікувальна гімнастика у пацієнтів з ускладненим післяопераційним періодом.У випадках тривалого штучного кровообігу іноді розвивається ішемія міокарда або гострий інфаркт міокарда. Тривала штучна вентиляція легенів може провокувати виникнення дихальної недостатності, ателектазів, пневмонії та інших ускладнень.

При вогнищевих змінах міокарда, при стабільних показниках гемодинаміки та відсутності больового синдрому, застосування лікувальної гімнастики вимагає певної етапності.

Починати ЛГ слід з рухів, які включають екстракардіальні фактори кровообігу. Для цього проводять поверхневий масаж рук і ніг, бічних поверхонь тулуба, живота і спини. Потім включають статичні дихальні вправи і, нарешті, активно-пасивні вправи для м'язів кистей і стоп, які виконуються за допомогою інструктора. Для попередження застійних явищ в легенях велику увагу приділяють санації бронхіального дерева. Тривалість ЛГ – 15–20 хвилин, частота повторень – 3–4 рази на день.

Після ліквідації ускладнень ЛГ проводять за методикою неускладненого післяопераційного періоду.

Психологічна реабілітація

Психологічна реабілітація хворих після АКШ вкрай необхідна, оскільки внаслідок травми грудної клітини, яка служить джерелом больового синдрому, післяопераційної гіпоксії головного мозку майже у всіх хворих після АКШ виявляються функціональні порушення нервової системи: хворі роздратовані, часто фіксовані на больовому синдромі, тривожні, погано сплять, скаржаться на головні болі, запаморочення.

Виявити депресію не завжди просто, зважаючи на різні характерологічні особливості особистості хворого. Ретельне спостереження за пацієнтом під час бесід, побутових контактів може дати багато інформації для діагностики патологічних станів.

В динаміці нервово-психічного стану оперованих хворих виділяють 3 періоди:

1. Астено-невротичний період (2–4-а доба після операції). Хворі мляві, загальмовані. Основні скарги в цей період на болі в грудній клітці, серцебиття, що посилюються при диханні, русі.

2. Неврозоподібні стани (4–15-й день після операції). У цей період відзначається підвищення активності, зникнення млявості, сонливості. Зростає число скарг. Скарги різноманітні, обумовлені, в основному, побоюваннями за стан свого здоров'я. Часто виявляється синдром дратівливості із загальною гіперестезією, підвищеною дратівливістю, примхливістю, схильністю до сліз.

3. Період зворотного розвитку неврозоподібних порушень (1–3 місяці після операції).

Основними завданнями реабілітації на цих етапах є формування у пацієнта адекватного ставлення до свого стану, зняття психоемоційного стресу, обумовленого операцією, формування оптимістичних соціальних установок.

Усуненню психоемоційного стресу, заспокоєнню і розслабленню сприяють прийом седативних препаратів, масаж, фізіотерапевтичні процедури (електросон, електрофорез та ін.), сеанси психорелаксації, лікувальна гімнастика.

Проведення психологічної реабілітації вимагає постійно формувати у хворого оптимістичний погляд на майбутнє, виробляти установку на повернення до повноцінного активного життя.