Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі

1. Хворий 45 років, знаходиться у хірургічному відділенні, 3 доби тому проведена апендектомія, післяопераційних ускладнень немає. Призначте руховий режим та комплекс засобів ФР.

2. Хворий 39 років, знаходиться в торакальному відділенні після операції з приводу туберкуломи легень, післяопераційні ускладнення відсутні. Призначте руховий режим та комплекс засобів ФР.

3. Хлопчик 11 років з діагнозом сколіоз грудного відділу хребта ІІ ступеня знаходиться на лікуванні в ортопедичному відділенні. Призначте спеціальну коригуючу гімнастику.

4. Хлопчик 12 років знаходиться на лікуванні в спеціальній школі-інтернаті з діагнозом правосторонній сколіоз грудного відділу хребта ІІ ступеню. Призначте ЛГ. Які спеціальні вправи слід включити в процедуру ЛГ?

5. Хлопчик 15 років, хворий на сколіоз ІІ ступеня. Призначте лікувальну коригуючу гімнастику. Призначте спортивно-прикладні види фізичних вправ.

6. У немовляти в пологовому будинку виявлена кривошия, як наслідок після пологової гематоми. призначте термін, коли необхідно розпочати ФР. Які форми ФР застосовуються на початку ФР?

7. Хворий 42 років, знаходиться у травматологічному відділенні з приводу компресійного перелому хребта. Проведіть функціональні проби, на підставі яких пацієнту можна дозволити сідати в ліжку і вставати.

8. Хворий 57 років знаходиться у торакальному відділенні з приводу абсцесу середньої долі правої легені. Ознаки декомпенсації серцево-судинної та дихальної системи мінімальні. Призначте режим рухової активності, ЛГ та спеціальні дихальні вправи у передопераційному періоді.

9. Хворий 23 років знаходиться у хірургічному відділенні, 1 добу тому проведена операція апендектомія. Призначте режим рухової активності та комплекс ЛГ.

10. Хворий 39 років знаходиться на лікуванні в травматологічному відділенні з компресійним переломом I-го поперекового хребця впродовж 1 місяця. Призначте режим рухової активності та комплекс ЛГ, якщо при обстеженні він піднімає прямі ноги до кута 45°, не відчуваючи при цьому дискомфорту і болю в ушкодженому відділі хребта.

11. Чоловік 57 років доставлений в приймальне відділення із скаргами на постійний тиснучий біль в ділянці серця та лівого надпліччя. Біль розпочався раптово з міжлопаткової ділянки під час роботи на городі і посилюється при кашлі, рухах та підніманні лівої руки. Нітрогліцерин, який прийняв хворий, біль не зменшив. Об’єктивно: пульс 86 ударів на 1 хв., артеріальний тиск 120/80 мм.рт.ст. Тони серця послаблені. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який. Зміни, характерні для ішемії міокарди, на ЕКГ не визначаються. Діагноз: остеохондроз шийно-грудного відділу хребта, кардіальний синдром. Призначте руховий режим та комплекс засобів ФР.

12. Хвора, 39 років скаржиться на болі у ступнях. Об’єктивно: ходить з паличкою, кульгаючи на обидві ноги. Помірне варикозне розширення вен. Значне сплощення склепіння з вальгусним відхиленням обох ступень. Молоточкоподібні деформації пальців. На підошовній поверхні стоп під голівками плюснових кісток значні болючі натоптиші. Був встановлений діагноз статичної плосковальгусної деформації стоп. Призначте руховий режим та комплекс засобів ФР.

13. Хворий 28 років знаходиться на стаціонарному лікуванні три доби після оперативного втручання з приводу перфоративної виразки шлунка. Об’єктивно встановлено: живіт спокійний, передня черевна стінка приймає участь в акті дихання, перистальтика не порушена. температура тіла 37,2°С. Призначте руховий режим та комплекс засобів ФР.

14. Хворий 28 років знаходиться на стаціонарному лікуванні три доби після оперативного втручання з приводу гострого абсцесу легені. Об’єктивно встановлено: стан середньої важкості. частота дихальних рухів 20 за 1 хв, пульс – 90 ударів на 1 хв., артеріальний тиск 110/70 мм.рт.ст., температура тіла 37,2°С. Призначте руховий режим та комплекс засобів ФР.

15. Дівчина 10 років страждає на S–подібний сколіоз I ступеня. Призначте ЛГ. Які спеціальні вправи слід включити в процедуру ЛГ?