Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Методика фізичної реабілітації після холецистектомії

Передопераційний період

Перед операцією на печінці та жовчному міхурі хворий тренується в підтягуванні ніг до живота на видиху, в скороченні і розслабленні м'язів черевного преса. Ці вправи усувають застій крові у внутрішніх органах, активізують жовчовиділення завдяки механічному здавленню печінки – «масажу» її діафрагмою. Для збільшення рухливості діафрагми, кращому відтоку жовчі хворий, лежачи на лівому боці, максимально скорочує і розслабляє м'язи черевного преса (можна з допомогою руки). Виконання фізичних вправ з різних вихідних положень (лежачи на спині, на правому і лівому боці, стоячи в колінно-ліктьовому положенні з високо піднятим тазом) стимулює секреторну і моторну функції шлунка і кишковика, покращує кровообіг і зміцнює м'язи.

Вправи, що сприяють виведенню мокротиння, активізують кровообіг в дистальних ділянках кінцівок, збільшують рухливість діафрагми, скорочення і розслаблення м'язів черевного преса, необхідно виконувати 5–6 разів на добу.

Післяопераційний період

Після холецистектомії дозволяється сидіти з опущеними ногами на 6–8-й день. При виконанні різних вправ необхідно слідкувати за тим, щоб не випала дренажна трубка. У заняття ЛГ у вихідному положенні сидячи включають вправи для верхніх і нижніх кінцівок, нахили голови і кругові рухи головою, вправи для м'язів тулуба, а також імітацію ходьби. Вставати, спираючись спочатку об спинку стільця, рекомендують на 10–12-й день. Для профілактики утворення грижі на область післяопераційного рубця доцільно накладати підтримуючу пов'язку.

Після виписки зі стаціонару хворий продовжує заняття ЛГ в поліклініці або санаторії. В комплекс ЛГ включають загальнорозвиваючі, дихальні, вправи для зміцнення м'язів черевного преса; вправи для формування рухомого післяопераційного рубця і правильної постави.

Методика фізичної реабілітації після видалення грижі

Передопераційний період

В основу комплексу ФР покладені вправи, що застосовуються в передопераційному періоді при операціях на шлунку і дванадцятипалій кишці.

Післяопераційний період

Після видаленням грижі обмежують рухи ніг і тулуба, максимально зменшують навантаження на черевну стінку протягом 7–10 днів для попередження рецидиву грижі. Виключають вправи, пов'язані з напругою м'язів живота.

Хворим дозволяється сидіти за допомогою інструктора на 5–6-й день, ходити на 8–10-й день з підтримуючою пов'язкою. У вихідному положенні сидячи виконують динамічні дихальні вправи, вправи для верхніх кінцівок, для дистальних відділів нижніх кінцівок і «ходьбу» також з підтримуючою пов'язкою.

З 10-го дня дозволяється ходити по коридору і сходами. В цей час виконують динамічні дихальні вправи з гімнастичною палицею, вправи для формування правильної постави, нахили тулуба в сторони з опущеними руками, кидки м'яча, вправи біля гімнастичної стінки. Після заняття підтримуючу пов'язку знімають в положенні лежачи.

Комплекс фізичних вправ після операції видалення грижі у віддаленому післяопераційному періоді

1. В. п. – лежачи на спині, ноги зігнуті, стопи трохи ширше плечей. Після глибокого вдиху на видиху по черзі нахил колін усередину якомога нижче. Повторити 15–20 разів.

2. В. п. – те саме, стопи разом. Після глибокого вдиху нахил колін в одну й іншу сторону. Повторити 15–20 разів.

3. В. п. – те саме, ноги злегка розставлені, руки зігнуті в ліктьових суглобах. Після вдиху на видиху підведення і опускання тазу, спираючись на стопи, плечі й лікті. Повторити 10–15 разів.

4. В. п. – те саме, мішок з піском на животі (то в верхній, то в нижній частині). На видиху підведення його якомога вище, на вдиху опускання. Повторити 8–10 разів.

5. В. п. – те саме. Після глибокого вдиху на видиху поперемінне піднімання прямої ноги з круговими обертаннями в тазостегновому суглобі то в одну, то в іншу сторону. Повторити 15–20 разів.

6. В. п. – лежачи на лівому боці, ноги зігнуті. На видиху відведення правої ноги назад. Те саме, лежачи на правому боці. Повторити по 10–15 разів.

7. В. п. – лежачи на спині. Перехресний рух прямими ногами (права над лівою, ліва над правою). Повторити по 10–15 разів.

8. В. п. – те саме, стопи в петлях з еластичних бинтів, закріплених за спинку ліжка. Розведення і зведення ніг з опором. Повторити 10–12 разів.

9. В. п. – те саме, між стопами медицинболи масою від 2 до 5 кг. Після глибокого вдиху на видиху піднімання м'яча до кута 15–20°. Повторити 10–15 разів.

10. В. п. – сидячи відкинувшись на спинку стільця, тримаючись руками за сидіння. Після глибокого вдиху, спираючись на ноги і руки, підняти таз – видих, в. п. – вдих. Повторити 10–15 разів.

11. В. п. – те саме. Після глибокого вдиху на видиху підтягування зігнутої ноги до живота. Повторити по 15–20 разів.

12. В. п. – те саме. Повне розгинання тулуба назад з наступним поверненням у в. п. (ноги фіксувати). Повторити по 15–20 разів.

13. В. п. – сидячи, ноги разом. Після глибокого вдиху на видиху поперемінні нахили тулуба вправо і вліво з піднятою різнойменної рукою. Повторити 15–20 разів.

14. В. п. – сидячи, ноги трохи ширше плечей. Після глибокого вдиху на видиху нахил тулуба вперед, дістаючи по черзі носок правої і лівої ноги. Те саме, але дістаючи кистями підлоги. Повторити по 10–12 разів.

15. В. п. – стоячи, тримаючись за спинку стільця. Після глибокого вдиху на видиху почергове відведення ніг убік і назад. Повторити по 15–20 разів.

16. В. п. – те саме. Після глибокого вдиху на видиху почергове обертання ніг в тазостегновому суглобі (коліно трохи зігнуто) вправо і вліво. Повторити по 15–20 разів.

17. В. п. – стоячи, ноги на ширині плечей, руки на поясі. Поворот тулуба вправо і вліво. Повторити по 15–20 разів.

18. В. п. – стоячи. Ходьба 2–3 хв.: на 2–3 кроки – вдих, на 4–5 кроків – видих. Ходьба з поворотом тулуба.