Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Комплекс лікувальної гімнастики для дітей шкільного віку зі сколіозом I–II ступеня

1. Ходьба з високим підніманням ніг, енергійною роботою рук в поєднанні з правильним диханням, 2–3 хв.

2. Ходьба з одночасним виконанням динамічних дихальних вправ, повторити 4–6 разів.

3. Ходьба в змінному темпі, біг з переходом на повільний крок, 4–5 хв.

4. В. п. – основна стійка. Дихальні вправи, повторити 4–5 разів.

5. В. п. – стоячи, ноги на ширині плечей, стопи паралельно, руки зігнуті в ліктьових суглобах, кисті стиснуті в кулак. Імітація рухів «бокс», повторити 6–8 разів. Після вправи струсити кисті, розслабитися.

6. В. п. – те саме, ноги на ширині плечей. На боці грудного сколіозу опускання надпліччя і поворот плеча назовні з приведенням лопатки до середньої лінії, не повертаючи всього тулуба (асиметрична вправа). Повторити 4–6 разів.

7. В. п. – те саме. На протилежній стороні грудного сколіозу піднімання надпліччя і поворот плеча вперед-всередину з відтягуванням лопатки назовні, не повертаючи всього тулуба (асиметрична вправа). Повторити 6–8 разів.

8. В. п. – те саме, руки на поясі. На боці грудного сколіозу піднімання руки з гантеллю або булавою до горизонтального рівня, обертання назад, приводячи лопатку до середньої лінії. Одночасне піднімання іншої руки вгору і обертання вперед, відтягуючи лопатку (асиметрична, коригуюча вправа). Пояс верхніх кінцівок тримати прямо, не відхиляючи від фронтальної площини. Повторити 10–12 разів.

9. В. п. – те саме. Присідання, руки в сторони і назад, розводячи коліна. Повторити 6–8 разів.

10. Дихальні вправи. Повторити 3–4 рази.

11. В. п. – те саме, ноги на ширині стопи, в руках м'яч. Піднімаючись на носки, руки вгору, не відхиляючи тулуб від середньої лінії. Повторити 3–4 рази.

12. В. п. – лежачи на спині. Статичні дихальні вправи. Повторити 4–5 разів. Слідкувати за синхронним рухом грудної клітини та черевної стінки.

13. В. п. – те саме. Стискання і розжимання пальців в кулак з одночасним згинанням і розгинанням в гомілковостопних суглобах. Повторити 15–20 разів. Виконувати із зусиллям, дихання повільне.

14. В. п. – лежачи на животі, руки зігнуті в ліктьових суглобах, в руках гантелі. Випрямляючи руки вгору, підняти від підлоги прямі ноги, зігнути руки до плечей, прогинаючись у грудному відділі хребта, повернутися у в. п. Повторити 6–8 разів.

15. В. п. – лежачи на спині. Дихальні вправи. Повторити 4–5 разів.

16. В. п. – те ж, руки за головою. Поперемінне згинання та розгинання ніг – імітація їзди на велосипеді. Повторити 20–25 разів. Виконувати в повільному темпі з напругою.

17. В. п. – лежачи на боці грудного сколіозу. Розведення прямих ніг вперед-назад («ножиці»), не торкаючись підлоги. Повторити 10–12 разів.

18. В. п. – лежачи на спині. Руки вгору – вдих, через сторони руки вниз – видих. Повторити 4–5 разів.

19. В. п. – лежачи на животі, в руках гантелі. Прогинаючись у грудному відділі хребта, відвести плечі назад, зблизити лікті, підняти прямі ноги, повернутися у в. п. і розслабити м'язи. Повторити 4–6 разів. Виконувати з великою напругою, голову тримати прямо, не відкидаючи назад, дихання не затримувати.

20. В. п. – лежачи на спині. Руки в сторони – вдих, в. п. – видих. Повторити 3–4 рази.

21. В. п. – те саме, руки з гантелями в сторони. Почергове згинання ніг в колінних і кульшових суглобах, не торкаючись підлоги. Повторити 15–20 разів. Стежити, щоб рухи гомілки були паралельні підлозі.

22. В. п. – те саме. Злегка підняти ногу, підняти голову і подивитися на носок ноги, в кінці руху зробити паузу, повернутися у в. п. По 6–8 разів кожною ногою. Виконувати з напругою, дихання не затримувати.

23. В. п. – лежачи на животі, в зігнутих руках гантелі. Руки вперед, підняти ноги, повільно розвести руки і ноги в сторони, зігнути руки до плечей, ноги з'єднати, повернутися у в. п. Повторити 5–6 разів.

24. В. п. – лежачи на спині, руки за головою. Підняти ноги, розвести їх в сторони, схрестити, опустити у в. п. Повторити 8–10 разів. При виконанні вправи плечі й лікті повинні бути притиснуті до підлоги.

25. В. п. – те саме. Дихальні вправи. Повторити 3–4 рази.

26. В. п. – лежачи на животі з опорою на кисті, гімнастична палиця на лопатках і заведена під лікті. Ногу на стороні ввігнутості поперекового сколіозу підняти і відвести в протилежну сторону з поворотом таза, не піднімаючи пояс верхніх кінцівок. Повторити 6–8 разів.

27. В. п. – лежачи на спині, руки за головою. Почергове піднімання ніг до прямого кута. Повторити 8–10 разів. Виконувати в повільному темпі, не затримуючи дихання.

28. В. п. – те саме. Дихальні вправи. Повторити 3–4 рази.

29. В. п. – лежачи обличчям вниз поперек гімнастичної лавки, спираючись на неї верхньою частиною стегон, ноги фіксовані, руки в упорі на передпліччях. Випрямити руки, голову підняти, зігнути руки до плечей, прогинаючись у грудному відділі хребта, повернуться у в. п. Повторити 6–8 разів. При достатній тренованості можна виконувати з гантелями.

30. Гра з м'ячем з елементами корекції. Кидки м'яча в баскетбольне кільце, 5–7 хв.

31. Ходьба з уповільненням темпу, динамічними дихальними вправами і елементарними вправами для верхніх кінцівок, 4–5 хв, поступово знижуючи навантаження.