Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Методика фізичної реабілітації після апендектомії

Післяопераційний період

ФР після апендектомії повинна бути розпочата в перші години після операції. Крім дихальних вправ (переважно за грудним типом) та вправ для дистальних відділів (кисті, стопи), які проводяться в положенні лежачи, в комплексі ЛГ використовують вправи в діафрагмальному диханні (післяопераційна рана притримується рукою).

ЛГ після операції особливо важлива для осіб похилого та старечого віку, бо у них частіше, ніж у пацієнтів інших вікових груп, відзначаються ускладнення, особливо легеневі. Заняття з ними повинні бути частими (до 8–10 разів на день), але нетривалими (3–5 хвилин).

В 1-й день пацієнта необхідно навчити правильному повороту на бік і переходу в положення сидячи. Після вправ, спрямованих на активізацію кровообігу у дистальних відділах нижніх і верхніх кінцівок, хворий здійснює «ходьбу» сидячи. Крім того, вирішуються нахили голови і обертальні рухи нею. Вправи для тулуба, нахили вперед слід виконувати з великою обережністю. Після їх виконання – пауза для відпочинку протягом 30 секунд.

При задовільній фізичній підготовці пацієнта і неускладненому перебігу післяопераційного періоду після апендектомії перехід у вихідне положення стоячи дозволяється в перші 5–10 годин після операції (спочатку з опорою об спинку стільця). Постояти в присутності лікаря або інструктора пацієнт може протягом 3–5 хвилин. Потім, спираючись на стілець, сісти на ліжко і перейти у в. п.

Комплекс вправ після апендектомії в ранньому післяопераційному періоді (1-й день)

1. В. п. – лежачи на спині. Тильне і підошовне згинання стоп. Повторити 6–8 разів. Дихання повільне.

2. В. п. – те саме. Згинання та розгинання пальців кисті рук. Повторити 6–8 разів. Дихання повільне.

3. В. п. – те саме. Зігнути руки до плечей, лікті в сторону – вдих, опустити руки вздовж тулуба – видих. Повторити 2–3 рази.

4. В. п. – те саме. Руки вздовж тулуба, розгорнуті долонями вгору – вдих. Піднімаючи руки вперед – вгору, долоні вниз, потягнутися ними до колін – видих. Повторити 2–3 рази.

5. В. п. – те саме. Зробити 2–3 спокійних вдиха і розслабитися.

6. В. п. – те саме, ноги зігнуті, стопи розставлені трохи ширше плечей, руки зігнуті в ліктьових суглобах. Спираючись на стопи, плечі й лікті, після вдиху на видиху піднімати і опускати таз. Повторити 2–3 рази.

7. В. п. – те саме, ноги зігнуті, злегка розставлені, руки зігнуті в ліктьових суглобах. Мішечок з піском (або грілка з водою кімнатної температури, об’ємом 1,5–2 літра) розташований на животі (то в верхній, то в нижній частині живота). На видиху підняти вантаж якомога вище, на вдиху опустити. Повторити 2–3 рази.

На 2–3-й день після апендектомії дозволяється ходьба без підтримки по коридору. При цьому слід випрямити спину, не нахиляти надмірно голову.

На 4–5-й день після апендектомії хворий вже може займатися лікувальною фізкультурою не тільки самостійно, але і в групі. Виконує вправи, що сприяють виправленню постави, динамічні дихальні вправи, вправи для кінцівок (рух у великих суглобах в повному обсязі), вправи з м'ячем, медицинболом, гімнастичною палицею. Дозволяється ходьба по сходах. Вправи комплексу лікувальної фізкультури повторюють 3–5 разів на день. У день зняття швів навантаження на черевну стінку значно знижується.

На 6–7-й день після неускладненій апендектомії хворого виписують з стаціонару (якщо рана зажила первинним натягом) з рекомендацією виконувати ЛГ в амбулаторних умовах. Не рекомендується в перші 2 місяці після апендектомії піднімати важкості.