Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Методика фізичної реабілітації при діафізарних переломах передпліччя

Переломи передпліччя діляться на ізольовані переломи променевої та ліктьової кісток і переломи обох кісток.

Лікування діафізарних переломів проводиться комплексно і полягає в репозиції відламків, іммобілізації гіпсовою пов'язкою від основи пальців до верхньої третини плеча, укладанні на широку марлеву косинку. Терміни іммобілізації залежать від характеру і локалізації перелому. Наприклад, при ізольованому переломі ліктьової або променевої кістки – орієнтовно 4 тижні; при переломі ліктьової кістки з вивихом головки променевої кістки – 4–6 тижнів; при переломах двох кісток передпліччя – 8–9 тижнів. При зсувах діафіза кісток передпліччя застосовується оперативне втручання – внутрішньокістковий метало- або остеосинтез з наступною фіксацією кінцівки гіпсовою пов'язкою або в апараті Г.А. Ілізарова.

На 2-й день після накладення гіпсової пов'язки (при консервативному чи оперативному лікуванні) призначається ФР – 4–6 разів на день.

В I періодіна тлі загальнорозвиваючих і дихальних вправ застосовуються вправи для пальців і плечового суглоба з повторенням 6–10 разів; вправи в статичній напрузі іммобілізованих м'язів і ідеомоторні рухи в ліктьовому суглобі.

У II періодігіпсова пов'язка знімається на час занять ЛГ або зовсім. Коли вона знімається лише на час занять (кісткова мозоль ще недостатньо зміцніла), згинання та розгинання в ліктьовому суглобі виконуються з фіксацією місця перелому здоровою рукою або рукою інструктора. Після іммобілізації велику увагу звертають на відновлення супінації. Застосовуються ті ж вправи, що і при внутрішньосуглобовому переломі ліктьового суглоба, а також вправи для променево-зап'ясткового суглоба. Крім того, проводяться додаткові заняття ЛГ в ручних ванночках або в плавальному басейні.

В III періодінадається повне навантаження на травмовану руку: упори, виси, вправи з набивним м'ячем, гантелями та ін. Спортивні тренування призначаються індивідуально, але не раніше ніж через 4 місяці після перелому однієї кістки (променевої або ліктьової) і через 6 місяців після перелому двох кісток.

ФР при переломах в типовому місці(нижній кінець кісток передпліччя) призначається на 2-й день після репозиції з накладанням гіпсової лонгети від п'ястно-фалангового суглоба до верхньої третини передпліччя. Іммобілізація при переломах без зміщення триває 4–5 тижнів, при переломах зі зміщенням (а в деяких випадках з повторною репозицією) – 6–8 тижнів.

В I періодівиконуються вправи для пальців, плечового суглоба, згинання та розгинання в ліктьовому суглобі. Пронація і супінація протипоказані, оскільки можуть викликати зсув уламків.

У II періодіЛГ проводиться в наступних вихідних положеннях:

1) рука зігнута в ліктьовому суглобі під кутом 30° і ліктем спирається на стіл;

2) передпліччя і кисть лежать на столі;

3) передпліччя лежить на столі, кисть звисає;

4) долоня хворої руки спирається на долоню здорової руки.

Виконуються вправи з предметами співдружньо зі здоровою рукою. Вправи у ванні з температурою води 36–38 °С (більш тепла вода викликає набряк) проводяться 2 рази на день.

Незважаючи на те, що функція кінцівки відновлюється через 1,5–3 місяці після перелому, рука стає повністю працездатної через 6–8 місяців. Не можна носити цією рукою тяжкості, робити упори, виси, повертати ключ у двері, тому що все це призводить до больового синдрому, набряку кінцівки і травматичного висхідного невриту. У всіх періодах вправи не повинні викликати больових відчуттів.

III періоднастає через 6–8 місяців після травми, в амбулаторних умовах.