Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Внутрішньосуглобові переломи і вивихи Методика фр при переломах і вивихах ключиці

Перелом ключиці відбувається при падінні на бік або на зігнуту руку, а також при безпосередньому ударі по ключиці. Утримати зіставлені відламки важко.

На 2-й день після травми призначається ЛГ. Всі вправи виконуються в фіксуючій пов'язці.

I періодпочинається з моменту фіксації і триває до зняття пов'язки (орієнтовно 3 тижні). На тлі загальнорозвиваючих і дихальних вправ рекомендуються наступні спеціальні вправи: рухи пальцями травмованої кінцівки (розведення і зведення, згинання в «кулак», зіставлення всіх пальців з першим пальцем, «клацання», кругові рухи кожним пальцем в обидві сторони), рухи кисті (згинання, розгинання, відведення, приведення і кругові рухи в обидві сторони). До кінця 1-го тижня на час виконання вправ передпліччя звільняється від косинки і виконуються вправи для плечового суглоба – відведення до кута не більше 80° і приведення плеча (рука зігнута в ліктьовому суглобі), рух плечей назад – зведення лопаток. Протипоказані рухи рукою вперед, відведення більш ніж на 80° і пронація, бо вони, як правило, ведуть до зміщення відламків. Заняття проводяться 3–4 рази на день, вправи виконуються в повільному темпі, кожна вправа – 8–10 разів з паузами для відпочинку.

II періодпочинається після утворення кісткової мозолі, підтвердженого рентгенівським знімком (через 3 тижні після травми). Це період відновлення функцій в плечовому суглобі. Виконуються рухи рукою вище горизонталі, співдружні рухи зі здоровою рукою в усіх напрямках (включаючи махові рухи); вправи з предметами (палицею, булавами, гумовим, волейбольним м'ячами), вправи на блоці, повторення вправ 6–10 разів. Вправи не повинні викликати больових відчуттів, м'язової втоми. Заняття проводяться 4–5 раз в день. II період триває до повного відновлення рухів (орієнтовно 2 тижні).

В III періодінадається фізичне навантаження на пошкоджену кінцівку: упори, виси, вправи з набивними м'ячами, гантелями, штангою та ін.

У випадках повторного зміщення відламків при переломі ключиці застосовується оперативне втручання. ФР призначається на 2-й день після операції і проводиться за тією ж методикою, що і при консервативному лікуванні. I період триває до зняття швів, але відводити руку в плечовому суглобі до кута 80° дозволяється тільки через 2 тижні, а вище горизонталі – через 3 тижні. При оперативному втручанні амплітуда рухів відновлюється раніше, а зрощення перелому відбувається в ті ж терміни, що і при консервативному лікуванні.

Травми ліктьового суглоба

Травматичні пошкодження ліктьового суглоба поділяються на удари, переломи і вивихи.

ЛГ при всіх травматичних пошкодженнях ліктьового суглоба призначається на 1–2-й день після травми.

При ударі ліктьового суглоба на фоні загальнорозвиваючих і дихальних вправ застосовують спеціальні вправи для пошкодженої руки у всіх вільних від іммобілізації суглобах, а також вправи в посилці нервових імпульсів в іммобілізовані суглоби. Тривалість періодів залежить від сили удару або ступеня розтягування зв'язкового апарату. Після зняття іммобілізації призначаються: ЛГ, гімнастика у воді і фізіотерапія, які сприяють відновленню рухів в ліктьовому суглобі. Терміни відновлення (орієнтовно) від 2 тижнів до 1,5 місяців. Спортивні тренування вирішуються лікарем індивідуально через 3 місяці після удару.