Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
373
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Режим № 3 – напівліжковий (палатний)

Завдання режиму:

– сприяти відновленню або поліпшенню функції органів травлення, усуненню застійних явищ у легенях, органах черевної порожнини, малого тазу тощо;

– стимулювати загальний та місцевий обмін речовин;

– сприяти поліпшенню окислювально-відновлювальних процесів, усуненню післяопераційного ацидозу, посиленню процесів регенерації у зоні оперативного втручання;

– сприяти зміцненню м'язів передньої черевної стінки.

Зміст режиму

Перебування у положенні сидячи до 50 % денного часу, самостійне ходіння по палаті, коридору та до їдальні. Ранкову гігієнічну гімнастику виконують переважно у положенні лежачи та сидячи з використанням активних рухів кінцівок повної амплітуди, вправ для м'язів тулуба з обмеженою амплітудою у повільному темпі.

Тривалість ЛГ 7–12 хв. 2–3 рази на день. Темп рухів помірний та середній.

Дозована ходьба (прогулянка коридором, влітку – на свіжому повітрі, 100–150 м пройти за 4–5 хв.).

Ігри: настільні та малорухливі. Елементи трудотерапії. Повітряні ванни від 5 до 20 хв. Водні процедури у вигляді обтирання водою індиферентної та кімнатної температури.

Показання до призначення режиму та його тривалість:

– 2–5-а доба після апендектомії без післяопераційних ускладнень;

– 4–6-а доба після радикального грижорозтину;

– 3–10-а доба після резекції шлунка, ушивання виразки шлунка або дванадцятипалої кишки, холецистектомії, нефректомії, спленектомії, операції на кишковику.

Режим № 4 – вільний

Завдання режиму:

– сприяти найшвидшому та найповнішому клінічному і функціональному одужанню, подальшому поліпшенню адаптації серцево-судинної, дихальної та інших систем до помірно зростаючого фізичного навантаження побутового характеру з метою зміцнення організму та швидкого відновлення працездатності.

Зміст режиму

Перебування у положенні сидячи чи стоячи понад 50 % денного часу. Ранкова гігієнічна гімнастика індивідуальним і груповим методами. Тривалість 10–15 хв. Процедури ЛГ індивідуальні та групові у палаті, кабінеті ЛФК, на свіжому повітрі. Вправи ЛГ виконуються у різних вихідних положеннях (лежачи, сидячи чи стоячи) у помірному і середньому темпах. Тривалість ЛГ 15–20 хв. 2–3 рази на добу. У разі розвитку атонії кишковика використовують масаж живота (виключаючи ділянку оперативного втручання), хворих навчають самомасажу живота. Ходьба у повільному і середньому темпі у межах 2–3 поверхів, тривалістю 20–30 хв., 2–3 рази на добу.

Ігри: настільні та малорухливі. Рухливі ігри з елементами спортивного характеру дозволяють тільки після повного клінічного одужання.

Повітряні ванни тривалістю від 20 хв. до 2 год. Водні процедури: обтирання, обливання зі зниженням температури до кімнатної. Сонячні ванни – від 5 до 10 хв.

Показання до призначення режиму та його тривалість:

– 6-а – 8-а і наступна доба після апендектомії;

– 10–12-а і наступна доба після резекції шлунка, ушивання проривної виразки, радикального грижорозтину;

– 12–15-а доба після операції на кишковику, після резекції шлунка у слабких хворих, холецистектомії та інших великих операцій з ускладненим перебігом післяопераційного періоду.

Після операцій на органах черевної порожнини режим активних рухів і навантаження слід обмежити у випадках загального важкого стану хворих у зв'язку з кровотечею, шоком, ускладненнями під час операції та наркозу (зупинка серця, дихання, гострий тромбоз, емболія), наявністю недренованих абсцесів у черевній порожнині, поширеного перитоніту, післяопераційного панкреонекрозу, гострої печінкової та ниркової недостатності, а також у слабких хворих з важкими захворюваннями та ускладненнями: кровотечею, септичним станом, гострою серцево-судинною недостатністю, підозрою на інфаркт легень, серця та ін.

Підвищення температури у зв'язку із запальними явищами у легенях не є абсолютним протипоказанням до занять лікувальною гімнастикою. У цих випадках необхідно виконувати дихальні вправи, повороти тулуба в ліжку, застосовується підвищене положення тулуба, масаж грудної клітки та інші заходи.