Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Снігова лавина.

Лавина - це сніговий обвал - маса снігу, що падає або сповзає з гірських схилів під впливом якої-небудь дії і що захоплює на своєму шляху нові маси снігу. Однією із спонукальних причин лавини може бути землетрус. Снігова лавина поширена в гірських районах. Небезпека лавини полягає у великій кінетичній енергії лавинної маси, що має велику руйнівну силу. Лавина утворюється на безлісих схилах крутизною від 15 і більше. Оптимальні умови для утворення лавини - на схилах в 30-40 . При крутизні більше 50 сніг обсипається до підніжжя схилу, і лавина не устигає сформуватися. Схід лавини починається при шарі якого щойно випав снігу в 30 см, а старого - більше 70 см Швидкість сходу лавини може досягати 100 м/с, в середньому 20- 30 м/с. Сила удару лавини досягає 40 тонни/м., об'єм лавини коливається в межах від декількох десятків до мільйона кубічних метрів снігу.

Причини сходження снігової лавини :

  • перенапруження снігового покриву;

  • різкий порив вітру;

  • звукова хвиля;

  • різка зміна метеорологічних умов.

Приклади снігової лавини. У Альпах, під час ведення 1-ої світової війни - стихія забрала життя 10 тисяч солдатів. Найбільш лавинонебезпечною країною вважається Швейцарія, де протягом року сходять приблизно до 10 тисяч лавини. У Європі щорічно лавина різного виду відносить близько 100 людських життів. На території України снігова лавина може бути в районах Карпат і Криму.

Снігова лавина рухається зі швидкістю близько 100 км/год, зносячи все на своєму шляху. Небезпека руйнівної сили лавини полягає в тому, що сніговий вал несе перед собою вітрову хвилю, а повітряний удар не безпечніший, ніж удар снігової маси. Він перевертає будівлі, ламає дерева, контузить і душить людей. Така повітряна хвиля мало чим відрізняється від хвилі викликаної вибухом великої бомби. У районах снігових обвалів не слід зводити селищ, дороги необхідно захищати критими галереями, а на схилах робити лісові насадження, що утримують краще всього сніг від сповзання. Профілактичні заходи діляться на 2 групи: пасивні і активні.

Пасивні способи полягають у використанні опорних споруд, гребель, лавинорезов, надовбнів, снігозатримувальних щитів, посадках і відновленні лісу та ін.

Активні методи полягають в штучній провокації сходу лавини в заздалегідь вибраний час і при дотриманні заходів безпеки. З цією метою робиться обстріл головних частин потенційних зривів лавини розривними снарядами або мінами, організовуються вибухи спрямованої дії, використовуються сильні джерела звуку.

У лавинонебезпечних регіонах створюються протилавинні служби, передбачається система сповіщення, і розробляються плани заходів по захисту від лавини.

Порядок дій при: снігових заметах, буранах, лавині.

Тривалі снігопади тривалістю від 16 до 24 годин призводять до снігових заметів і обвалів.

В цілях вашої безпеки наслідуйте наші рекомендації:

  1. Обмежте всяке пересування, особливо в сільській місцевості, і завчасно приготуйтеся до негоди: запасіться продовольством, водою; загерметизуйте житлові приміщення - це допоможе зберегти тепло і зменшити витрату палива.

  2. Під час буранів уникайте виходів на вулицю, не випускайте з будинку дітей. Для переходів в інші будівлі і приміщення користуйтеся протягнутими до них вірьовками, інакше ви можете збитися убік і замерзнути. Почувши неполадку, крик про допомогу, прив'яжіть до пояса довгий мотузок(другий кінець прикріпите до дверей) і рухайтеся кругами, поступово розмотуючи мотузок, до виявлення, людини, що заблукала.

  3. Якщо буран застав вас в дорозі(у автомобілі), подавайте звукові сигнали, повісьте на жердину(на антену) шматочок яскравої тканини. Не покидайте автомобіль, якщо Ви не впевненні, що знайдете поруч допомогу. Постарайтеся не заснути при включеному двигуні - можна отруїтися вихлопними газами, проникаючими в кабіну; розверніть машину назустріч вітру.

  4. Зверніть увагу на попереджувальні знаки, що встановлюються в місцях можливого сходу снігової лавини і обвалів, обходьте ці місця, дотримуючись тиші і обережності, не пересувайтеся по схилах з крутизною більше 30 ; при необхідності проходите їх рано вранці. Завжди майте при собі кишенькову сирену, транзисторний радіоприймач або свисток(для виклику рятувальників).

  5. При попаданні під лавину або обвал постарайтеся сховатися під скелею, за стволом великого дерева, лягаєте на землю обличчям вниз і обхопите голову руками(для захисту від ударів каменів і шматків льоду), дихаєте через одяг. При зносі лавиною рухайте руками і ногами, як під час плавання, щоб утримаються на поверхні снігу. Якщо вас завалило снігом, почекайте, поки не припиниться рух, а потім починайте тілом розсовувати сніг навколо себе і поступово рухайтеся вгору, на повітря, переміщаючи сніг під ноги і утоптуючи його. Включіть сирену або радіоприймач для подання сигналу рятувальникам про ваше місцезнаходження, економте сили, боріться з сном.

Пам'ятайте: ушкодження сніговим бураном або лавиною лінії електропередач представляють смертельну небезпеку!

Лавина зазвичай сходить з схилів гір, покритих снігом, і може погрожувати діяльності і життю людей.

Існують три типи лавини :

  • з якого щойно випав снігу(утворюються в час і після снігопаду);

  • пов'язана з ломкою пластів снігового покриву;

  • що виникла із-за танення снігу.

Стабільність снігу залежить від численних чинників: висота, ухил, рослинність, опади, вітер, вологість, температура повітря, кількість і якість якого щойно випав снігу. Потужність лавини вражає уяву. Сила удару лавини варіюється від 5 до 50 тонни на квадратний метр(наприклад, удар в 3 тонни на метр викликає руйнування дерев'яних будов, а 10 тонни метр викоріняє дорослі дерева). Швидкість руху лавини може коливатися від 25 до 75 м в секунду.

Як же звести нанівець або хоч би зменшити небезпеку, викликану сходом лавини?

Роботи по захисту зводяться до будівництва відповідних споруд, до застосування сигналів, що означають небезпечні зони. Необхідно пам'ятати наступне:

  • ніколи не піддайте себе ризику в горах, відразу після сильного снігопаду не пересувайтеся по схилах з нахилом понад 30 градусів;

долайте схили на як можна більшій висоті, переміщайтеся рано вранці і з великою обережністю;

  • носіть з собою електронні пошукові прилади;

  • отримуйте інформацію про лавину із спеціальних бюлетенів. Якщо вас знесло лавиною, слід поводитися таким чином:

  • рухайте руками і ногами, імітуючи плавання, для того, щоб залишитися на поверхні;

  • захистіть ніс і рот, щоб не задихнуться;

  • коли ви закінчили переміщатися, спробуйте звільнити простір перед носом і грудьми;

  • не піддайтеся паніці, вірте, що допомога прийде;

  • економте сили, щоб не так швидко витрачати кисень; переборіть бажання заснути.