Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Купання в незнайомих і забруднених водоймах. Чинники небезпеки для здоров'я і життя. Шляхи попередження нещасного випадку.

Запобіжні заходи при купанні в незнайомих відкритих водоймах:

- уникайте ставків із зарослими берегами, місць скупчення залишків добрив і органічних забруднювачів;

- перш ніж увійти до води, уважно оглядитеся: якщо вода «цвіте» - це вірна ознака наявності в ній органічних забруднювачів і мінеральних добрив(нітратів і фосфатів), якщо вода має неприємний запах сірководню - вона перенасичена органічними покидьками і біогенними речовинами;

- огляньте околиці водойми : якщо зблизька тваринницька ферма або відстійники міської очисної системи - вода перенасичена біогенними речовинами і може бути заряджена яйцями гельмінтів;

- не купайтеся у водоймах поблизу розташування зливу міських стічних вод і стоків промислових підприємств.

Не можна купатися і ловити рибу у відкритих водоймах із зарослими берегами і «квітучою водою», зрошувальних каналах, струмках, річках і озерах, розташованих поблизу промислових підприємств, тваринницьких ферм, сільськогосподарських угідь, міських звалищ, автомобільних доріг, місця зливу промислових і побутових каналізаційних вод.

Купання у водоймах, забруднених стічними водами промислових підприємств, побутовими і сільськогосподарськими стічними водами, може привести до інфекційних захворювань, т. до. їх збудники можуть проникнути в організм людини випадково через травну систему або немиті руки. Такі зараження можливі яйцями гельмінтів.

Купання в зрошувальних каналах, дренажних системах, у відкритих водоймах, забруднених залишками мінеральних добрив і пестицидами, а також продуктами їх розкладання, може привести до алергічних реакцій, шкірних захворювань, захворюванням внутрішніх органів(см вищий) в результаті проникнення отруйних речовин в організм людини через шкірні покриви.

Купання у водоймах із стоячою водою(ставки, озера), де мешкають водоплавні птахи, небезпечно із-за можливості зараження церкариозом - хворобою, що провокує важкі дерматити. Личинки паразитів, що живуть в кровоносній системі водоплавних птахів, потрапляють на людську шкіру, викликаючи почервоніння, висип, а через деякий час - температуру і сухий кашель.

Якщо ви все ж вирішили викупатися в незнайомій або забрудненій водоймі:

- ні в якому разі не розтирайтеся жорстким рушником. Необхідно якнайскоріше вимити шкіру чистою водою з милом;

- не вживайте їжу на пляжах після купання у відкритих водоймах;

- купайтеся тільки у відведених для цього місцях, дозволених санітарними службами.

Висновок. При купанні в незнайомих водоймах переконаєтеся в тому, що вони не забруднені побутовими, сільськогосподарськими, промисловими і іншими відходами(поруч немає звалищ, тваринницьких ферм, стоків промислових підприємств, водойми не «цвітуть», заросли очеретами, водоростями).

Умови безпечного знаходження на льоду. Засоби допомоги людині, що потрапила в ополонку.

Процес утворення нерухомого крижаного покриву на поверхні водойми називається льодоставом. Цей термін вживається також для характеристики періоду збереження нерухомим крижаного покриву на водоймі. Щоб утворився товстий шар льоду, необхідно, щоб морози протрималися декілька днів.

Для пішохода безпечним вважається лід, товщина якого більше 7 см(лід зеленуватого відтінку), для устаткування катка - не менше 10-12 см, для катка, розрахованого на масове катання, - 25. Масова пішохідна переправа через річку дозволяється при товщині льоду 15 см