Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Висновки

Проте проблема «що робити з прогнозом» залишається. Деякі сейсмологи визнали б свій борг виконаним, зрадивши своє попередження по телеграфу прем'єр-міністрові, інші намагаються підключити соціологів до дослідження питання про те, яка буде найбільш вірогідна реакція суспільства на зроблене попередження. Простий громадянин навряд чи буде обрадуваний повідомленню, що міська рада пропонує йому подивитися кінокартину на відкритому повітрі в міському сквері, якщо він знатиме, що його будинок ймовірно буде зруйнований через один або дві години.

Немає сумнівів, що соціальні і економічні проблеми, які виникнуть в результаті попередження, буде дуже серйозними, але що станеться насправді більшою мірою, залежить від змісту попередження. Нині представляється вірогідним, що сейсмологи спочатку робитимуть завчасні попередження, можливо, на декілька років вперед, а потім поступово уточнювати час, місце і можливості магнітуди очікуваного землетрусу у міру його наближення. Адже варто зробити попередження, і страхові премії, як ціни на нерухомість різко зміняться, може початися міграція населення, нові будівельні об'єкти будуть заморожені, почнеться безробіття серед робітників, зайнятих ремонтом забарвленням будівель. З іншого боку може виникнути підвищений попит на табірне устаткування, засоби боротьби з вогнем, товари першої необхідності, за тим послідкують їх нестача і підвищення цін.

Треба чітко розрізняти пророцтва, джерело якого може заслуговувати або не заслуговувати довіри, і попередження, які повинні носити характер офіційної вказівки про необхідність здійснення тих або інших практичних заходів.

Які б не були перспективи прогнозу або контролю, очевидно, що число жертв при землетрусах і економічні втрати можуть бути істотно зменшені, якщо фахівці направлять свою винахідливість і працю в першу чергу на розробку надійніших будівельних нормативів і створення досконаліших будівельних конструкцій.

Кожен землетрус - це урок, і іспит. І не лише для сейсмологів, що спеціалізуються і, можливо, найбільш здібних учнів по класу землетрусів в Школі Природи, але і для проектувальників, землевпорядників і економістів. Більше того, для усіх жителів областей, що вражаються підземними бурями.

Виверження вулканів

Виверження вулканів. По руйнівній дії і кількості енергії, яка виділяється при виверженні вулкану, саме це стихійне лихо відноситься до не безпечніших для життєдіяльності людства. Під теплом і лавою гинули цілі міста. На земній кулі налічується приблизно 600 активних вулканів, тобто таких вулканів, які після більш менш тривалої перерви можуть знову ожити. Більшість з них розташована на стиках тих ділянок земної кори, які називаються тектонічними плитами. По теорії А. Вегенера земна кора складається приблизно з 15 малих і великих пластів, які називаю плитами або платформами, вони постійно міняють своє місце розташування. Ці рухливі тектонічні плити земної кори мають товщину від 60 до 100 км і плавають на поверхні в'язкої магми.

Навколо Індонезії, яка знаходиться на одному з таких стиків тектонічних плит, нині сотні вулканів; на західному узбережжі Американського континенту, де стикається Північноамериканська і Тихоокеанська плити, розташований десяток вулканів, ці райони, а також східне узбережжя Тихого океану - Камчатка, Курили, Японія - найбільш активні вулканічні зони нашої планети.