Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Суховії

Суховій - вітер(понад 5 м/с) з високою температурою(зазвичай більше 20-25 С) і дуже низькою атмосферною вологістю(нижче 30%). При цьому посилюється випар, при нестачі вологи в ґрунті вони призводять до засихання і загибелі рослин. Суховії характерні для степів, напівпустель і пустель. Суховії дуже значно знижують урожаї, особливо якщо тривають(це було часто) декілька діб. Суховії на Україні відбуваються майже щорічно. Найбільш схильна до суховіїв степова і частково лісостепова зони України.

Смерч

Смерч - атмосферний висхідний вихор великої енергії, має вигляд звуженого в середині стовпа, що зазвичай рухається проти годинникової стрілки і що одночасно піднімає по спіралі повітря, змішане з частками вологи, пилу, піску і інших суспензій з діаметром в декілька десятків або сотень метрів(вертикального або похилого). Смерчі відбуваються частіше, ніж урагани і тайфуни. Щорічно тільки в Америці проходить близько 900 смерчів, які там називають торнадо. Найчастіше вони виникають в штатах Техас і Огайо, де від них гине в середньому 114 чоловік в рік.

Він є воронкою, що обертається, звисає з хмари і спадаючу до землі у вигляді хобота. Це найменша по розмірах і найбільша за швидкістю обертання форма вихрового руху повітря.

Утворюються смерчі у багатьох областях земної кулі. Дуже часто супроводжуються грозами, градом і зливами надзвичайної сили і розмірів.

Виникають як над водною поверхнею, так і над сушею. Найчастіше - під час жаркої погоди і високої вологості, коли особливо різко проявляється нестійкість повітря в нижніх шарах атмосфери. Як правило, смерч народжується від низької купчасто-дощової хмари, опускаючись на землю у вигляді темної воронки.

Вони відбуваються тоді, коли стикаються дві великих повітряних маси різної температури і вологості - нижній шар атмосфери теплий, а верхній - холодний. Тепле повітря зазвичай піднімається вгору і охолоджується, а водяна пара, яка знаходиться в нім, випадає дощем. Але починає дути вітер, який піднімається вгору, то виникає вихор(воронка). Іноді смерчі виникають і при ясній погоді. Усередині смерчу тиск завжди знижений, тому туди засмоктуються будь-які предмети. Потрапляючи у вихрове кільце, вони підтримуються в нім і переносяться на десятки кілометрів. Воронка - основний складник смерчу. Швидкість обертання повітря у воронці може досягати 600 - 1000 км/год, а іноді до 1300 км/год.

Час утворення вихору обчислюється зазвичай хвилинами, рідше - десятками хвилин. Загальний час існування теж обчислюється хвилинами, але іноді і годинами. Були випадки, коли від однієї хмари утворювалася група смерчів(при довжині хмари 30-50 км).

Загальна довжина шляху смерчу обчислюється від сотень метрів до десятків і сотень кілометрів, а середня швидкість переміщення приблизно 50-60 км/год, а іноді може досягати 240 км/год. Середня ширина - 350-400 м. Розміри смерчу складають: в упоперек 5-10 км, іноді до 15 км; у висоту 4-5 км, іноді до 15 км.

Пагорби, ліси, моря, озера, річки не є перешкодою. При перетині водних басейнів смерч може повністю осушити невелике озеро або болото.

Однією з особливостей руху смерчу є його стрибання. Пройшовши якусь відстань по землі, він може піднятися в повітря і не торкатися землі, а потім знову спуститься. Стикаючись з поверхнею, викликає великі руйнування. У повітря можуть бути підняті і перенесені на сотні метрів і навіть на кілометри тварини, люди, автомобілі, невеликі і легкі будинки, викоріняють дерева, зірвані дахи. Смерч руйнує житлові і виробничі будівлі, виводить з ладу техніку, рве лінії електропостачання і зв'язку, нерідко призводить до людських жертв.

У Росії вони найчастіше відбуваються в центральних областях, Поволжі, на Уралі, в Сибіру, на узбережжі і акваторіях Чорного, Азовського, Каспійського і Балтійського морів.

Жахливу, неймовірну силу мав смерч, який зародився 8 липня 1984 року на північному заході Москви і пройшов майже до Вологди(близько 300 км), завдяки щасливому випадку минувши великі міста і села. Ширина смуги руйнувань досягла 300-500 м. Супроводжувалося це випаданням великого граду.

Страхітливими були наслідки від іншого смерчу, що дістав назву «Іванівське чудисько». Він виник в 15 км на південь від Іванова(Росія) і пройшов зигзагоподібна близько 100 км через передмістя м. Іваново, далі вийшов до Волги, знищив турбазу і затих в лісах біля Костроми. Тільки у Івановській області істотно постраждали 680 житлових будинків, 200 об'єктів промислового і сільського господарства, 20 шкіл, дитячі сади. Без притулку лишилися 416 сімей, зруйновані 500 садово-дачних будов. Більше 20 чоловік загинули.

На Чорному і Азовському морях за 10 років проходить в середньому 25-30 смерчів. Смерчі, що утворюються на морях, дуже часто виходять на узбережжя, де не лише не втрачають, а і нарощують силу.

Украй складно прогнозувати місце і час появи смерчу. Тому переважно вони виникають для людей несподівано, передбачити наслідки тим більше неможливо.