Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Атмосферні опади

Сильні дощ(при кількості опадів 50 мм і більше впродовж 12 годин і менш, в горах, селевих і лавинонебезпечних районах 30 мм і більше за 12 годин і менш).

Великий град(при діаметрі градин 20 мм і більше).

Інтенсивне випадання снігу у кількості більше 20 мм за 12 і більше годин.

Град

Град - вид атмосферних опадів, що складаються з сферичних часток або шматочків льоду(градин) розміром від 5 до 55 мм, зустрічаються 1,5 кг і більше, щільністю 0,5-0,9 г/см3. У хвилину на 1 м2 площі падає 500-1000 градин. Тривалість випадання граду звичайні 5-10 мін, дуже рідко - до 1 години.

Відбувається це в теплий період року, тільки при грозі і зазвичай супроводжується зливовим дощем. Найбільший град випав в 1850 році в Азербайджані окремі градини важили близько 10 кг, а діаметр досягає 30 см

У травні 1843 року на Україні поблизу Катеринославу (нині Дніпропетровська) випав незвичайний град:

- градини важили до 300 г;

- і мали до 10 см в поперечнику; град - пошкодив удома і млини;

- 28 людина були поранені;

- 120 овець і багато свійської птиці убито наповал.

Трапляється, що град ушкоджує літаки, вибиває скло у будинках, на особливо небезпечний він для сільського господарства. Хоча смуга, на яку падає град з однієї хмари зазвичай не широка, - декілька сотень метрів, проте, він може повністю знищити посіви на значних площах.

У США щорічні втрати від граду складає близько 200 млн. доларів.

Найчастіше град випадає в гірських районах Криму і Карпат. Великий град буває в період з кінця серпня до середини вересня у багатьох районах України.

Нині розроблені методи визначення градоностности і градоопасности хмар і створенні оперативні служби боротьби з градом.

Заметілі, снігові замети

Заметіль - це перенесення снігу над земною поверхнею вітром достатньої сили. Її різновидами є:

- поземка;

- низова заметіль;

- загальна заметіль.

Поземка - перенесення сухого снігу що випав раніше в шарі декілька метрів. При вітрі 15 м/с або тривалість дії більше 12-24 година і невеликому(до 5 см) сніговому покриві до занесенням і здуванню снігу з ґрунту.

Низова заметіль - сильніше перенесення снігу в шарі декілька метрів. При вітрі більше 15 м/с або тривалості більше 6-12 годин наслідки, аналогічні вищеназваним, можуть стати надзвичайними. При вітрі більше 15 м/с, навіть короткочасному, небезпечно погіршується видимість, якщо сніг випав нещодавно і температура нижча – 10 С. Звичайна заметіль - перенесення снігу при випаданні його з хмар, причому при вітрі сильніше 10 м/с і морозі сильніше – 10 С. Переноситься як сніг, випадний з хмар, так і сухий сніг що випав раніше. Наслідки, - особливо погіршенні видимості і збільшенні заметів, часто буває значнішими, ніж при інших різновидах заметілі. Збільшення тривалості і посилення снігопаду при температурі нижче 0С може привести до надзвичайних ситуацій. Сильними(особливо небезпечними) заметілями формально називають(загальні і низові), які тривають 12 годин і більше при зустрічі 15 м/с і більше. Ними можуть стати короткочасні заметілі при зустрічі 25-30 м/с або сильному снігопаді(понад 20 мм за 12 годин).

В цілому заметіль і снігові замети тим небезпечніше, чим сильніше вітер і снігопад і чим триваліше ці явища.

Заметілі переміщаються з циклоном, в течії декількох діб, захоплюючи послідовно велику територію в декілька тисяч кілометрів.

Одноразові розміри зони заметілі зазвичай складають 500-800 км в довжину і 150-300 км завширшки. Іноді циклон і антициклон бувають малорухомими, і тоді заметіль може бути тривалою в одному і тому ж районі(доба - троє). Снігопад в такому циклоні поступово слабшає, але низова заметіль може посилитися.

На периферії антициклону при якому щойно випав покриві іноді виникає поземки або низова заметіль. У циклоні загальна заметіль тим сильніше, чим нижче в ній тиск.