Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Ожеледь

Ожеледь, шар щільного льоду, що утворюється на земній поверхні і на предметах(деревах, дротах, будинках і т. д.) при замерзанні крапель переохолодженого дощу і мряки, зазвичай при температурі повітря від 0 до -3 С, але іноді і нижчих. На поверхні Землі і на предметах утворюється крижана кірка в декілька сотень метрів. Ожеледь підвищує небезпеку при русі транспорту і людей.

Ожеледь, тонкий шар льоду на земній поверхні, що утворився після відлиги, або дощу в результаті похолодання, а такі замерзання мокрого снігу, крапля дощу або мряки. Слова «ожеледь» і «ожеледиця» дуже схожі, проте вони означають явища хоча і близькі, але не однакові. Ожеледиця - це вже результат ожеледь, або замерзання води на поверхні після настання морозів. Інакше кажучи, різниця між ожеледдю і ожеледицею майже така ж, як між дощем і калюжею. Крім того, ожеледиця може утворитися і після снігопаду. Із-за неї різко збільшується число аварій на дорогах.

Ожеледиця на злітно-посадочній після, здатна повністю паралізувати роботу великого аеропорту, привести до катастрофи при посадці літака на смугу, що обледеніла. Для боротьби із стихією в аеропортах використовують старі турбореактивні літаки двигуни, встановлені на спеціальних машинах : потужним струменем гарячого повітря лід із смуги або корпусу літак можна видалити досить швидко. Сильне обмерзання(ожеледь) триває близько 12 годин, а іноді до 2-ої доби. Товщина обмерзання досягає 35 мм і більше.

Гроза(грім, блискавка)

Грім - звук в атмосфері, що супроводжується розрядом блискавки.

Блискавка - це велетенський розряд в атмосфері, що з'являється зазвичай яскравим спалахом світла і що супроводжується громом.

Гроза - це атмосферне явище, при якому між магнітними купчасто-дощовими хмарами і землею виникають сильні електричні розряди - блискавки.

У краплях і крижаних кристалах, які швидко переміщаються вгору і вниз в купчасто-дощових хмарах, накопичуються позитивні і негативні електричні заряди. Врешті-решт, між різно-зарядними ділянками хмари або між хмарою і землею(водою) проскакує велетенська іскра блискавка, що супроводжується громом. Сила цієї «природної електростанції» колосальна. Енергії, що виробляється на цих електростанціях світу впродовж декількох місяців недостатньо для однієї єдиної блискавки.

Такі розряди досягають напруги в мільйони вольт, а загальна потужність «грозової машини» Землі складає 2 млн. кіловат(при одній грозі витрачається стільки енергії, що її було б досить для забезпечення потреб невеликого міста в електроенергії впродовж року). Швидкість розряду досягає 100 тис. км/сек, а сила струму 180 тис. ампер. Температура в каналі блискавки - із-за величезного струму, що протікає там, - в 6 разів вище, ніж на поверхні сонця, тому майже кожен предмет, пронизаний блискавкою, згорає. Ширина розрядного каналу блискавки досягає 70 см Через швидке розширення повітря, що перегрівається в каналі чутні гуркоти грому.

Грози

Практика грозозащиты показує, що громовідводи не дають стовідсоткової гарантії безпеки. З 10 ударів два-три обминають систему грозозащиты.

Згадайте трагедію на футбольному полі в Першотравенську (Дніпро. області) в 2002 році поряд із стадіоном проходить високовольтна лінія, яка захищена від грозових розрядів за усіма правилами і вимогам науки. Проте, блискавка уразило на смерть декілька і громів прямо на полі.

Згідно із статистикою у світі щорічно трапляється 40 тис. гроз. Щомиті виблискує 117 блискавок. Тривалість їх в межах години.

Грози часто йдуть проти вітру. Відстань до грози, що наближається, можна визначити, порахувавши секунди, що розділяють спалах блискавки і звук першого гуркоту грому. Секундна (1 секунда) пауза означає, що гроза на відстані - 300-400 м. Двухсекундна (2 секунди) - 600-800 м. Трьохсекундна (3 секунди) - 1 км. Чотирьохсекундна (4 секунди) - 1,3 км і так далі

Знявши свідчення кілька разів впродовж 50 хвилин, можна підрахувати зразкову швидкість поширення грози.

Блискавки можуть - порушити радіозв'язок, вивести з ладу навігаційне устаткування або навіть повністю знищити літак; викликати пожежі; завдавати поразки людям, тваринам. Примітно, що вже в давнину люди намагалися захиститися від блискавки. Древні люди оточили Єрусалимський храм високими щоглами, оббитими міддю(за тисячолітню історію він жодного разу не був пошкоджений блискавкою, хоча розташовувався в одному з самих грозо небезпечних районів планети). Грози призводять до найбільш небезпечним проявом стихії - пожежам.

Якщо гроза застала вас в дорозі

ПОТРІБНО:

- групі розосередитися, йти по одному, неспішно;

- у лісі сховатися серед невисоких дерев з густими коронами;

- у горах сховатися в 3-8 метрах від вертикального схилу;

- на відкритій місцевості сховатися в сухій ямі, канаві, яру;

- усі металеві предмети скласти в 15-20 метрах від людей;

- сидіти, групується, зігнувши спину, опустивши голову на зігнуті в колінах ноги, ступні ніг з'єднати разом;

- під себе, ізолюючись від ґрунту, поліетилен, гілки, ялинове гілля, камені, стволи, одяг і ін.;

- у укритті переодягнутися в сухий одяг, в крайньому випадку, ретельно вижити мокру;

- спуститься з височин;

- на воді - спустити щоглу або заземлити її на воду через кіль, шварт або весло;

- при поразці блискавкою проводити реанімаційні заходи(штучне дихання і масаж серця робити, не зупиняючись більш ніж на одну хвилину і припинити тоді, коли у потерпілого з'явилися ознаки смерті).

Не МОЖНА:

- ховатися біля самотніх дерев, що виступають над рядом що стоять;

- притулятися або торкатися при пересуванні до скель і прямовисних стін;

- зупинятися на узліссях лісу, великих полянах;

- йти або зупинятися в місцях, де тече вода, або біля водойм;

- ховатися під скельними навісами;

- бігати, метушитися;

- пересуватися щільною групою;

- знаходитися в мокрому одязі і взутті;

- залишатися на височинах;

- знаходитися біля потоків в тріщинах, кулаках. Тріщини під час грози ставати провідниками для стікання електрики!

Іноді після сильного розряду лінійної блискавки з'являється дуже незвичайне явище - кулевидна блискавка - це яскрава куля, що світиться, колосальний заряд енергії, що несе, діаметром від 20 до 50 см і що пересувається в повітрі безшумно або із слабким потріскуванням зі швидкістю від 0,5-1 м/с, шлях руху і поведінка якого непередбачувана.

Природа кульової блискавки ще не вивчена, і навіть з приводу її походження існує безліч взаємовиключних гіпотез. Вона є інтенсивним джерелом електромагнітного випромінювання аж до надвисокочастотного. Вона виводить з ладу телефони, радіоприймачі, телевізори, загалом, усю техніку, де є котушки і трансформатори.

Кульова блискавка залітає до кімнати через кватирку або пічну трубу, через стекла дверей, електричні розетки і навіть через стіни(взагалі неймовірно).

Вона може вилетіти з приміщення назад, вибухнути, як граната або безслідно розтанути. Ударяючись об предмет, кулевидна блискавка руйнує свою вихрову структуру і перетворюється на згусток електрична зарядженого аерозолю.

Кульова блискавка, пройшовши поблизу від людини, може паралізувати людину, або впливати на його психіку викликаючи галюцинації, головний біль, почуття страху або вилікувати багаторічну хворобу, доторкнувшись до тіла. Реакція людини на кульову блискавку часто залежить від його власного настрою.

Після руйнування вихрової структури припиняється і дія блискавки на людину, яка тут же побачила її в істинному світлі, - як звичайну хмару.

При зустрічі з кулевидною блискавкою

ПОТРІБНО:

- відступити під захист якого-небудь випадкового прикриття(дерева, будівлі і ін.), закриваючи обличчя руками;

- якщо блискавка реагує на ваш рух, лягти на землю і прикрити шию і голову руками;

- у приміщенні - пройти до сусідньої кімнати і лягти на підлогу, під ліжко або стіл.

Не МОЖНА:

- бігати або здійснювати різкі рухи, оскільки коливання повітря може спровокувати вибух.

Знаходячись удома

ПОТРІБНО:

- відключити усі електроприлади;

- витягнути з телевізора кабель вуличної антени;

- закрити усі вікна і кватирки і не наближатися до них, оскільки повітря є провідником електрики;

- у сильну грозу знаходитися в центрі кімнати, чимдалі від заземлених батарей, кранів, а в сільських будинках - печей.