Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Дії рятувальної служби

Дії рятувальної служби полягають в сповіщенні населення за як можна більший час до початку урагану. Через засоби масової інформації передається «Штормове попередження», після чого усі підприємства і населення вживають заходи по захисту від стихійного лиха.

Захист від циклонів може бути не лише пасивним, але і активним. Перший досвід руйнування циклону був здійснений ще в 1947 році. Усі подібні зусилля зводяться до того, щоб яким-небудь чином розсіяти енергію циклону. Відокремити його від океану, щоб останній не міг забезпечувати циклон енергією, або сприяти розподілу цієї енергії у більшому просторі. Увага звернена на ті зони циклону, де спостерігається перепад в його характеристиках і де рівень енергії найбільш високий, тобто на межу між оком і стіною циклону. Спочатку в цих цілях намагалися розпиляти сухий лід, який повинен був послужити в якості ядер кристалізації. У 1960 році стали використовувати йодид срібла, який сприяє конденсації пари води. Був досягнутий певний успіх: спочатку вдалося понизити швидкість вітру на 10%, а в 1969 році - навіть на 30%. Цей метод захисту покоїться на вірній теоретичній основі, проте недоліком є те, що він надто дорогий. Проте, початок успішного наступу на цей вид катастроф покладений і, безумовно, справа на цьому не зупиниться.

Морози і заморозки

Нормальна температура в помірних широтах від 18 до 25 С. Незручності для людини, а іноді як стихійні лиха при температурі за межами до +40 до -40С. Лівійська пустеля +60-63С, ст. Схід Антарктида -94С. Мінімальна температура повітря - перед сходом сонця, а максимальна - між 13-14 годинами. З підйомом вгору температура повітря знижується на 0,6С на 100 м підйому. З пониженням глибини земної кори на кожні 100 м температура в середньому підвищується в середньому на 3С. У виробничих приміщеннях температура повітря підвищується на 1-2С і більше на кожен метр висоти. Життєдіяльність людини супроводжується виділенням тепла в довкілля. Його кількість залежить від:

- фізичної напруги;

- певних кліматичних умов.

Середня температура тіла людини 36,6С. При виконанні середніх і важких робіт температура може підвищуватися в межах від декількох десятків градусів до 1-2С.

Найвища температура внутрішніх органів, яку може витримати людина складає +43С, а мінімальна +25С. Максимально висока температура, яку може витримати людина, при короткочасному диханні без застосування СИЗИЙ - 116С.

Низька температура повітря(нижче 13С). Висока температура повітря зверху 22С. Нормальна температура повітря це 18-21С. При температурі 24С людина може перебувати у воді. При температурі 15 С - 3-4 години, не більше 10 годин. При температурі 2-3 С - не більше 10-15 хвилин.

Оптимальна відносна вологість 40-70%. Особливо несприятливу дію на теплове самопочуття чинить висока вологість більше 85% при температурі довкілля більше 30 С. При зменшенні вологості повітря нижче 30% знижуються захисні функції верхніх дихальних шляхів, викликає відчуття сухості у роті.

Морози і заморозки. У кожному регіоні свої уявлення про лютий мороз: на Чорноморському узбережжі Кавказу похолодання до - 10 С вже катастрофа, оскільки можуть загинути субтропічні культури, що становлять основу місцевого садівництва. У Сибіру ж і 40-градусні морози - досить часте явище, а в центральних районах Антарктиди тільки падіння температури нижче - 70 С вважається значним.

Для сільського господарства дуже несприятливі люті морози в малосніжні зими, оскільки можуть вимерзнути озимі хліби.

Щороку від холодів у світі гине декілька сотень чоловік. У сильну холоднечу доводиться збільшувати витрату палива на обігрів будівель, а деякі види техніки не можуть працювати на морозі без заміни олій, палива і інших рідин. У Якутії і Антарктиді при украй низьких температурах метал нерідко стає ламким, і багато машин просто не можна використати.

Заморозки - це короткочасні пониження температури(коли вона опускається нижче 0 С) в теплу пору року: у кінці весни, влітку, на початку осені. Зазвичай вони бувають після вторгнень холодного повітря, в ясні тихі ночі. Весняні, а іноді і осінні заморозки можуть дуже пошкодити посівам і посадкам і навіть знищити увесь урожай. Особливо небезпечні заморозки для плодових і ягідних культур. Крім того, із-за різкого похолодання замерзає вода в автомобільних радіаторах і опалювальних системах будівель. Боротися із заморозками на невеликій території можна, розводячи вогнища і «обкурюючи» димом найбільш цінні посадки. Протистояти заморозкам може допомогти звичайний вертоліт, який просто літає над садами і полями на невеликій висоті. Річ у тому, що в ясні ночі повітря вихолоджується знизу, а на висоті декілька десятків метрів він набагато тепліший. Вертоліт своїм гвинтом створює струмінь відносного теплого повітря, спрямований до землі, і тим самим запобігає заморозки.