Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Як утворюються вулкани?

Надра земної кулі діляться на чотири зони: в центрі - внутрішнє ядро, оточує зовнішнє ядро, потім мантія і земна кора. Радіус Землі 6371 км, тверда оболонка земної кори - від 35 до 70 км, а на дні океану товщина твердої оболонки - всього 7-13 км. Товщина земної мантії досягає 2900 км. В'язким, розплавленим являється тільки зовнішнє ядро.

Діаметр внутрішнього ядра не великий, але його температура досягає 6000 С, проте, внутрішнє ядро тверде, із-за великого тиску на нього з боку шарів розташованих вище.

Магмою називається розплавлена маса, яка виділяється при виверженні вулканів.

Геологи вважають, що магма створюється в нижній частині Земної кори і у верхній частині мантії на глибині від 30 до 90 км.

Гірська порода на цих глибинах так розігріта, що має бути рідкою, але вона залишається твердою, її робить щільнішою великий тиск верхніх пластів. Цей тиск однаковий по усій поверхні магми, лише, де дві плити труться одна об іншу і зміщуються, тиск може ослабіти в цих місцях, порода переходить з твердого стану в негустий(рідкісне), розширюється, давить на верхні шари з величезною силою викидається на поверхню.

Незважаючи на великий історичний досвід людство не знайшло способу зменшити силу дії і наслідку виверження вулканів шляхом спостереження вдалося визначити розміри зон небезпечних впливів вулканів.

Лавовий потік при великих виверженнях поширюється до 30 км іноді до 100 км. Розігріті гази небезпечні в радіусі декількох кілометрів. До 400-500 км поширюється зона випадання кислотних дощів, які викликають опіки у людей, отруюють рослини, грунт. Селеві потоки, які виникають на вершинах вулканів під час раптового танення снігу і льоду в період виверження мають довжину від десятків кілометрів до 100-300 км.

Розроблені і використовуються заходи захисту і зменшення негативного впливу вулканічної діяльності, наприклад метод виведення убік від населеного пункту за допомогою вибухівки, скинутої з літака, або охолодження лави водою.

Дія населення при землетрусах, виверженнях вулканів

Вулкан викидає гази, рідкі і тверді речовини з високою температурою. Це часто стає причиною руйнувань будов і загибелі людей.

Лава і інші розжарені речовини, що вивергаються, стікають по схилах гори і випалюють все, що зустрічають на своєму шляху, приносячи незліченні жертви і матеріальні збитки, що вражають уяву. У цьому столітті у всьому світі від вивержень вулканів загинуло 40 тис. чоловік. Багато міських поселень виникли поблизу вулканів, тому що, незважаючи на ризик, вулкани служать джерелом добробуту. Вулканічні ґрунти по своєму складу дуже родючі, багаті мінералами і дозволяють отримувати до трьох урожаїв в рік. Зони вулканів в період їх бездіяльності забезпечують людей теплою і лікувальною водою.

Виверження можна передбачати. Перед лихом відбуваються землетруси зі зміною температури і хімічного складу води і пари гейзерів, виникає підземний гул і деформація ґрунту. Потік лави, дощ з розжарених уламків і пар мають величезну руйнівну силу. Єдиним захистом від вулканів є загальна евакуація, тому населення має обов'язково бути знайоме з планом евакуації і беззаперечно підкорятися владі у разі потреби.

Ось які прості заходи слід вжити, коли не потрібна евакуація:

- не піддаватися паніці, залишатися удома, закривши двері і вікна;

- якщо кому-небудь потрібна допомога, то виходити з будинку, надівши теплі речі, бажано незаймисті(не з синтетики), захистивши ніс і рот зволоженою ганчіркою;

- не ховатися в підвалах, щоб не бути похороненим під шаром бруду;

- не користуватися автомобілем;

- не дзвонити, а отримувати інформацію по радіо - запастися водою;

- стежити за тим, щоб падіння розжарених каменів не стало причиною пожеж, які слід тут же гасити, при першій нагоді - очистити дахи від попелу;

- запросити фахівців для перевірки стійкості будівлі.