Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Правила поведінки людей при виникненні селевих потоків зсувів і обвалів.

Населення, що мешкає в зсуві, селі, - і обвалоопасных зонах, повинне знати вогнища, можливі напрями і характеристики цих небезпечних явищ. На основі прогнозів до жителів завчасно доводиться інформація про небезпеку зсувних, селевих, обвальних вогнищ і про можливі зони їх дії, а також про порядок подання сигналів про небезпеку. Це знижує дію стресів і паніки, які можуть виникнути при передачі екстреної інформації про безпосередню загрозу.

Населення небезпечних гірських районів зобов'язане піклується про зміцнення будинків і території, на якій вони зведені, брати участь в роботах по зведенню захисних гідротехнічних і інших інженерних споруд.

Первинна інформація про загрозу зсувів, селів і обвалів поступає із зсувних і селевих станцій, партій і постів гідрометеослужби. Важливим є те, щоб ця інформація була доведена за призначенням своєчасно.

Сповіщення населення з приводу стихійних лих проводиться встановленим порядком за допомогою сирен, по радіо, телебаченню, а також по місцевих системах сповіщення, що безпосередньо зв'язує підрозділи гідрометеослужби, служби МНС з населеними пунктами, розміщеними в небезпечних зонах.

При загрозі зсуву, селі або обвалу організовується завчасна евакуація населення, сільськогосподарських тварин і майна у безпечні місця.

Ті, що покидаються мешканцями будинку або квартири наводяться в стан, сприяючий зниженню наслідків стихійного лиха і можливої дії вторинних чинників, полегшуючий згодом їх розкопки і відновлення. Тому майно що переноситься з двору або балкона потрібно прибрати у будинок, найбільш цінне, що не можна узяти з собою, укрити від дії вологу і бруд. Двері, вікна, вентиляційні і інші отвори щільно закрити. Електрика, газ, водопровід відключити. Легкозаймисті і отруйні речовини видалити з будинку розмістити у віддалених ямах або льохах, що окремо стоять. У усьому іншому слід діяти відповідно до порядку, встановленого для організованої евакуації.

У випадку якщо завчасно попередження про небезпеку було відсутнє, і жителі були попереджені про загрозу безпосередньо перед настанням стихійного лиха або помітили його наближення самі, кожен, не піклуючись про майно, робить екстрений вихід у безпечне місце самостійно. При цьому про небезпеку повинні попереджатися близькі, сусіди, усі люди, що зустрічаються по дорозі. Для екстреного виходу необхідно знати шляхи руху в найближчі безпечні місця. Ці шляхи визначаються і доводяться до населення на основі прогнозу найбільш вірогідних напрямів приходу зсуву(селячи) до цього населеного пункту(об'єкту). Природними безпечними шляхами для екстреного виходу з небезпечної зони являються схили гір і височин, не схильні до зсувного процесу. При підйомі на безпечні схили не можна використати долини, ущелини і виїмки, оскільки в них можуть утворитися побічні русла основного потоку. В дорозі слід надавати допомогу хворим, престарілим, інвалідам, дітям і ослабілим. Для пересування по можливості використовуються особистий транспорт, рухлива сільськогосподарська техніка, верхові і в'ючні тварини.

У разі, коли люди і споруди виявляються на поверхні зсувної ділянки, що рухається, слід пересуватися по можливості вгору, остерігатися брил, що скачуються, каменів, уламків, конструкцій, земляного валу, осипів. При високій швидкості зсуву можливий сильний поштовх при його зупинці, а це представляє велику небезпеку для людей, що знаходяться на зсуві.

Після закінчення зсуву, селі або обвалу людям, перед цим що спішно покинув зону лиха і перечекав небезпеку в найближчому безпечному місці, переконавшись у відсутності повторної загрози, слід повернутися в цю зону для розшуку і надання допомоги потерпілим.

У високогірних областях, вище за снігову лінію, доводиться часто зважати на снігові обвали. Вони виникають на крутих схилах, сніг, що звідки накопичився і часто злежався, періодично скачується вниз.