Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Труднощі прогнозу

Проблема пророцтва землетрусу нині притягає учених, і громадськість. Одна з серйозних і в той же час дуже актуальних тем. Думки дослідників про можливість і шляхи вирішення проблеми далеко не однозначні.

Принципова основа вирішення проблеми прогнозу землетрусів полягає у встановленому лише в останні 30 років фундаментальному факті, що перед землетрусом міняються фізичні(механічні і електричні в першу чергу) властивості гірських порід. Виникають аномалії різного роду геофізичних полів: сейсмічного, поля швидкостей пружних хвиль, електричного, магнітного, аномалії в нахилах і деформаціях поверхні, гідрогеологічному і газохімічному режимі і так далі. По суті, на цьому і заснований прояв більшості передвісників. Зараз відомі понад 300 передвісників, з них 10 - 15 досить вивчені.

Передвісниками землетрусів є: швидке зростання слабких частот(фортошоков); деформація земної кори, визначувана спостереженням з супутників з космосу або зйомкою на поверхні Землі з допомога лазерних джерел світла; зміна відношення швидкостей поширення подовжніх і поперечних хвиль напередодні землетрусу; зміна електроопору гірських порід, рівня ґрунтових вод у свердловинах; вміст радону у воді та ін.

В якості особливого передвісника землетрусу можна розглядати незвичайну поведінку багатьох тварин і птахів. Помітимо, що успішне пророцтво землетрусу в Китаї в 1975 р. неабиякою мірою ґрунтувалося на народних предметах, зокрема на повідомленнях про незвичайну поведінку домашніх тварин. Нині зареєстровані близько 70 вдів тварин, які можуть вважатися прогнозистами землетрусів інтенсивністю від 4 балів і вище. Чому тварини передчувають землетруси? Відповідь на це питання доки не отримана. Можна припускати, що тварини реагують на звуки(у тому числі інфразвуки і ультразвуки), що виникають перед землетрусом, зміни електричного і магнітного полів, виділення газів з ґрунту і так далі. Дослідження аномальної поведінки тварин перед початком землетруси усе більш привертають увагу сейсмологів.

Прогноз землетрусу можна вважати повним і практично значимим, якщо завчасно передбачаються три елементи майбутньої події : місце, інтенсивність(магнітуда) і час поштовху. Карта сейсмічного районування, навіть найнадійніша. У кращому разі дає зведення про можливу максимальну інтенсивність землетрусів і середню частоту їх повторення в якійсь зоні. Вона містить необхідні елементи прогнозу, але самого прогнозу забезпечити не в змозі, оскільки не говорить про конкретні очікувані події. У ній відсутній найголовніший елемент прогнозу - пророцтва часу події.

Труднощі відносно прогнозу часу землетрусу величезні. Та і передбачення місця і інтенсивності майбутніх підземних бур - теж ще далеко не вирішене завдання. Досі не розроблені принципові можливості, і конкретні чини передбачення землетрусів у будь-якій частині сейсмічно небезпечного регіону із заданою точністю місця і інтенсивності в заданий відрізок часу. Тому довгий час ідеальною буде, мабуть, така схема: в межах сейсмогенного регіону виділяється деяка досить велика область, де впродовж декількох років або десятиліть можна чекати велику сейсмічну подію. Попередніми дослідженнями область очікуваної події знижується, уточнюється можлива сила поштовху або його енергетична характеристика - магнітуда і небезпечний період часу. На наступній стадії розробок визначається місце майбутнього поштовху, а час очікування події скорочується до декількох днів і годинників. По суті, схема передбачає, три послідовні стадії прогнозу - довгостроковий, середньостроковий і короткостроковий.