Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Підтоплення на Україні

Підтоплюється до 45% усіх міст, близько 3 мільйонів гектар земель господарського призначення. Площі підтоплення за останні 15 років збільшилися на 50%. Розрізняють техногенні(як результат господарської діяльності людини) і природні(прояв природних процесів) підтоплення.

Техногенне підтоплення має прихований характер і тому найбільш небезпечне. Воно обумовлене:

- витоками з комунікацій, що водонесуть, місткостей;

- порушення природних умов поверхневого стоку води при розвитку міського господарства;

- ліквідацією природних систем дренажу, руйнування шляхів руху ґрунтових вод;

- підпір ґрунтових вод за рахунок підйому рівня води у водосховищах.

Природне підтоплення - результат повеней, розливів, явищ наганянь. Наслідками підтоплення можуть бути:

- забруднення підземних вод, джерел водопостачання;

- руйнування ґрунтів, погіршення якості земель;

- пригноблення і зміна водного складу флори і фауни;

- затоплення підвалів і технічних підтоплень, що приводить розмноженню комарів, руйнуванню комунікацій, захворюванню людей;

- деформація будівель, провалам, просіли;

- руйнування місткостей із-за процесів корозії;

- заболочування, засолення територій і звиродніння рослинності і лісів.

Повені відрізняються від інших видів стихійних лих тим, що в деякій мірі піддаються прогнозуванню, що дає можливість у багатьох випадках заздалегідь визначити час, характер і очікувані розміри повені, але запобігти йому неможливо.

Досвід показує, що там, де правильно і своєчасно використовують прогнози, катастрофічні наслідки повеней вдається уникнути.

Гідрометеорологам вдається передбачати весняні повені - повінь, т. е значний підйом води в річках від танення снігу складніше прогнозувати паводок короткостроковий, але стрімкий. Під'їм води із-за злив, коли за декілька годин випадає місячна, а то і більше, норма опадів.

Практично неможливо спрогнозувати катастрофічні повені через прорив гребель або гребель, тобто передбачити страшні наслідки багаторічної безвідповідальності і лиха місцевої влади і відповідних служб.

Дії населення при повені

Ущерб від повеней може бути зменшений при своєчасно прийнятих профілактичних заходах.

До колективних заходів профілактичної безпеки можна віднести: визначення потенційно затоплюваних зон і заборона будівництва в них житлових будинків, зміцнення гребель, підсипає територій, поглиблення русла річки і пр.

Індивідуальні заходи профілактичної безпеки : зміцнення житлових будівель, навчання плаванню, наявність у будинку плавзасобів і т. п.

Якщо ви живете в небезпечному районі, придбайте надувні рятувальні засоби, будуйте будинок на високих палях, дах робіть міцним і не занадто крутим. Якщо поруч є водойма - купите човен.

Якщо з міркувань евакуації має відбутися евакуація населення, треба пам'ятати про виконання наступних заходів, потрібно:

- відключити у будинку газ і електрику, загасити печі опалювання, що горять;

- перенести на верхні поверхи або горище найбільш цінні і необхідні для виживання речі; необхідні на перший годинник ковдри, чоботи, теплий і практичний одяг, енергетичні і дитячі продукти харчування(шоколад, вода, молоко) документи, гроші і цінні речі(загорнути в целофанові пакети), сигнальні засоби(дзеркало, ліхтарик) і індивідуальні плаваючі засоби;

- забити вікна і двері перших поверхів;

- відкрити стійла домашніх тварин;

- приготувати човен. Для збільшення її стійкості прикріпити до борту кранець(довгий чохол, набитий надутими футбольними камерами, м'ячами, пластиковими пляшками і ін.);

- за відсутності човна зробити з підручних засобів пліт.