Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 4.2, укр.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
330.95 Кб
Скачать

Наслідки дії деяких ураганів

Місце катастрофи, рік

Число загиблих

Число поранених

Супутні явища

Гаїті, 1963

5000

Не фіксувалося

-

США, 1967

18

8000

-

США, 1970

250

Не фіксувалося

-

Гондурас, 1974

6000

Не фіксувалося

-

Австралія, 1974

49

1140

-

США, 1976

450

200

-

Оман, 1977

105

48

-

Шрі-Ланка, 1978

905

Не фіксувалося

-

Домініканська республіка, 1979

2000

4000

-

США, 1980

272

Не фіксувалося

-

Індокитай, 1981

300 000

Не фіксувалося

Повінь

Бангладеш, 1985

20 000

Не фіксувалося

Повінь

Так, наприклад, в грудні 1944 року в 300 милях на схід від о. Лусон(Філіппіни) кораблі 3-го флоту США опинилися в районі біля центру тайфуну. В результаті 3 есмінця затонуло, 28 інших кораблів отримали ушкодження, 146 літаків на авіаносцях і 19 гідролітаків на лінкорах і крейсерах були, розбиті, пошкоджені і змиті за борт, загинуло понад 800 чоловік.

Так, від ураганних вітрів небувалої сили і велетенських хвиль, що обрушилися 13 листопада 1970 року на прибережні райони Східного Пакистану, постраждало в цілому близько 10 мільйонів чоловік, у тому числі приблизно 1 мільйон чоловік - загинули і пропали без вісті.

Шторм

Штормом називають вітер(буря) силою в 9 балів за шкалою Бофорта, коли швидкість вітру досягає 20-24 м/с. Шторми небезпечні на суші і на морських узбережжях в гирлах великих річок. При штормі утворюється хвиля заввишки до 10 м. Ці хвилі змивають узбережжя і руйнують все, що не зруйнував вітер.

Шкала міри хвилювання водної поверхні

Висота найбільших хвиль, м.

Бал міри хвилювання

Словесна характеристика

хвилювання

від

до

-

0,25

0,75

1,25

2,0

3,5

6,0

8,5

11,0

-

до 0,25

0,75

1,25

2,0

3,5

6,0

8,5

11,0

і більше

0

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

XI

Хвилювання відсутнє

Слабке

Помірне

Значне

Сильне

Дуже сильне

Виняткове

Шкала стану поверхні моря

Характеристика стану поверхні моря, у балах

Ознаки для визначення стану поверхні моря

0

Дзеркально-гладка поверхня

1

Брижі, з'являються гребені невеликих хвиль

2

Гребені невеликих хвиль починають перевертатися, але піна не біла, що утворюється, а скловидна

3

Добре помітні невеликі хвилі, гребені деяких з них перевертаються, утворюючи місцями білу піну, що клубочиться, - «баранчики»

4

Хвилі набувають добре вираженої форми, всюди утворюються «баранчики»

5

З'являються хвилі великої висоти, їх пінисті гребені займають великі площі, вітер починає зривати піну з гребенів хвиль

6

Гребені обкреслюють довгі вали великих хвиль; піна, що зривається з гребенів хвиль вітром, починає витягуватися смугами по схилах хвиль

7

Довгі смуги піни, що зривається вітром з гребенів хвиль, покривають схили хвиль і місцями, зливаючись, досягають їх підошов

8

Піна широкими смугами, що зливаються, покриває схили хвиль, чому поверхня моря стає білою, тільки місцями у підошов хвиль видно вільні від піни ділянки

9

Уся поверхня моря покрита щільним шаром піни; повітря наповнене видимими частками води; видимість значно зменшена

Шквали

Шквали - це різке короткочасне(хвилини і десятки хвилин) посилення вітру, іноді до 30-70 м/с зі зміною напряму вітру. Найчастіше це явище відбувається під час грози. Вони можуть виникати у будь-якій частині України, але найчастіше бувають на території полісся, в степовій, лісостеповій зонах.

Бурі

Для більшості районів України характерні сильні бурі. Бурі, як правило, виникають на територіях, не покритих лісами. Тривалість їх дії складає від декількох годин до декількох діб. При сильних вітрах і бурях людина може постраждати від уламків шиферу, черепиці, скла, цегли, різних предметів, які вітер зриває з будівель і піднімає із Землі.

Буря - різновид урагану, але має меншу швидкість вітру 25-30 м/с. Збитки і руйнування від бурь істотно менші, ніж від ураганів. Іноді сильну бурю називають штормом.

Вони розрізняються на:

а) запорошені(суховії);

б) не запорошені;

в) шквальні;

г) снігові.

Буря чорна(запорошена) - дуже сильний вітер(за шкалою сили Бофорта 10-11 балів, т. е. 25-28 або 29-32 м/с), що несе тверді частки, що видуваються в одних місцях і наросте в інших. Це результат порушення екологічної рівноваги, чорні (запорошені) бурі, як правило, служать показником порушення поверхні ґрунту невірними агроприємами - перевищення допустимих розмірів полів, погано розрахованими сівозмінами, недооцінкою агро-, лісо - і фітомеліорації.

Буря солона - під'їм вітром солей з дна що висихає (наприклад, Аральського моря) і перенесення їх у бік землеробських районів. Вони переносять багато тисяч тонн соляних ґрунтів. Солоні бурі - абсолютно нове, раніше таке, що не спостерігалося явище. У пустелі, напівпустелі, в степових районах, де є грунт, не покритий травою бурі піднімають в повітря велику кількість пилу і дрібних часток землі, утворюючи запорошену бурю. Висота підйому пилу може досягати 2-3 км, але найчастіше складає 1-1,5 км.

Пилові бурі по забарвленню і складу пилу, який переноситься, можуть бути:

- чорними(чорноземні). Часто трапляються короткочасні тривалістю від 10 до 12 годин рідше до 1 доби;

- жовті(суглинок, супісок);

- червоні(суглинок з сумішшю окислами заліза). Їх тривалість до декількох днів.

- білі(солончаки).

При запорошених бурях різко зменшується видимість, що переноситься вітром пил проникає усюди, навіть крізь щільно закриті вікна, ушкоджуючи механізми і утрудняючи дихання. Бурі висушують і вивітрюють верхні шари ґрунту (вітрова ерозія), оголяють кореневу систему рослин, які гинуть. Частина посівів, особливо в низинах може бути засипана землею. Бурі можуть засипати будинки, споруди, дорогі та ін.

Шквальні бурі

Вони характеризуються несподіваністю і нерідко великою руйнівною силою, іноді супроводжуються сильними осіданнями.

Урагани і штормові вітри в зимових умовах часто призводять до виникнення снігових бурь, заметілей. Коли величезні маси снігу з великою швидкістю переміщаються з одного місця на інше. Їх тривалість може бути від декількох годин до декількох діб. Снігом заносяться удома, господарські і тваринницькі будівлі. Іноді замети досягають висоти з 4х поверховий будинок. На великій території на тривалий час із-за снігових заметів зупиняється рух усіх видів транспорту. Порушується зв'язок, припиняється подання електроенергії, тепло і води. Нерідкі і людські жертви. Вони небезпечні тим, що при низькій температурі і високій швидкості вітру людина може обморозити відкриті ділянки тіла. Відомі випадки, коли під час снігової бурі, заметілі, завірюхи люди заблукавши, помирали.